- Vi er ikke favoritter, sa Petter Northug (24) til Nettavisen onsdag. Han snakket om Strindheim ILs lag i lagsprinten i NM, bestående av ham selv og lillebror Tomas (19).

Internt i laget var det en helt annen beskjed som ble gitt:

- Petter ringte meg tirsdag. Da var det klar beskjed om at hvis det skulle være noen vits i å stille opp, måtte vi gå for gull. Så det er klart vi går for gull, fortalte nemlig Tomas Northug.

Les også: Bare gull som gjelder

Fotofinish
Og når Petter Northug snakker om gull, blir det som regel gull. Det var nemlig brødrene Northug som trakk det lengste strået på Tolga fredag ettermiddag.

Storebror var naturligvis ankermann, og slo meget habile sprintere som Eirik Brandsdal (Kjelsås) og Anders Gløersen (Rustad). Det måtte fotofinish til for å skille Strindheim og Kjelsås etter en dramatisk sisteetappe, der Brandsdal fikk en luke på konkurrentene da Anders Gløersen falt.

Men Petter Northug klarte han altså ikke å holde bak seg.

Stian Hallén gikk sammen med Brandsdal på Kjelsås' sølvlag, mens bror Øyvind Gløersen var startmann for Rustads bronselag.

Neppe siste gang
Tomas Northug kom inn på Strindheim-laget fordi John Kristian Dahl meldte forfall med sykdom. Sånn sett kan man si det var tilfeldigheter som førte til at Northug-brødrene for første gang kan feire et NM-gull sammen.

Men det blir neppe siste gang.

For Tomas Northug har hatt stor framgang denne sesongen, og vist at han kan nærme seg storebrors nivå, selv om han trenger litt mer tid for å bli best i verden.

19-åringen vant som kjent gull på sprinten under vinteren junior-NM, og debuterte i verdenscupen med å ta poeng på sprinten i Drammen tidligere i mars. Sportssjef Åge Skinstad har også gått langt i å love Tomas Northug en plass på rekruttlandslaget fram mot neste sesong, da lillebror Northug ubeskjendet nok har ambisjoner om å kvalifisere seg for VM-sprinten i Holmenkollen.

Les også: Dette er norsk skihistorie

Gull til Njård
Kvinneklassen ble vunnet av Njård, som hadde Britt Ingunn Nydal og Celine Brun-Lie på laget. Hemings Ragnhild Haga og Tuva Toftdal tok sølv, mens Oppdal knep bronsen ved søstrene Silje og Astrid Øyre Slind.

PS. Lørdag går Petter Northug kanskje NM-femmila på Tolga. Tomas Northug går helt sikkert sprinten i junior-NM.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!