*Nettavisen* Sport.

Historiske Hattestad

16. februar 1994 fikk Norge sin tredje kvinnelige gullvinner i OL-sammenheng. Ble med på vår minnerike ferd tilbake i tid.

Hver dag under OL i Torino vil TV 2 Nettavisen se tilbake på det som i våre øyne fremdeles er tidenes beste vinterleker. Vi har dykket i arkivet, og funnet fram til hendelsene og uttalelsene som preget Lillehammer-OL dag for dag.

I dag er vi kommet frem til 16. februar. I 1994 betød det gull, gull, forventinger og mer gullsnakk.

Fire favoritter x 2
Etter fire dager hadde Norge to gull- og tre sølvmedaljer. Dagen før, 15. februar, kom ikke en eneste nordmenn på pallen. Men vi hadde demonstrert styrke som lag på kvinnenes 5 kilometer langrenn. Anita Moen ble nummer fire, Inger Helen Nybråten nummer fem, Trude Dybendal nummer sju og Elin Nilsen nummer tolv.

16. februar var de norske avisene opptatt av to andre norske lag; De fire herrene som var valgt ut til å gå 10 kilometer langrenn og de fire norske gutta - Kjetil André Aamodt, Lasse Kjus, Harald Christian Strand Nilsen og Atle Skårdal - som alle ble regnet som medaljekandidater i Super-G.

«Sverige slåss med Fijiøyene og Kongo i OLs poeng-sammendrag. »

VG 17. februar 1994.

Bjørn Dæhlie, Vegard Ulvang, Sture Sivertsen og Thomas Alsgaard var tatt ut til å gå 10-kilometeren 17. februar. For første gang stilte en nasjon med fire løpere som alle hadde OL- eller VM-gull i bagasjen.

- Jeg tør ikke tenke på hva dette kan ende med, sa trener Inge Bråten til VG.

Hattestad knep seieren
Men onsdag 16. februar 1994 bød på langt mer enn bare forhåndsstoff og forventninger. Denne dagen fikk vi også se den tredje norske kvinnen som klarte å ta gull i OL-sammenheng. Stine Lise Hattestad vant kulekjøringen med 25,97 poeng mot Elizabeth McIntyres 25,89 poeng.

Tidligere var det bare Sonja Henie (kunstløp, 1928, 1932, 1936) og Bjørg Eva Jensen (3.000 m skøyter, 1980) som hadde klart å vinne OL-gull for Norge på kvinnesiden.

Det har ikke skjedd så ofte siden Hattestad heller. Ingen norske kvinner vant individuelt gull i Nagano-OL. Bente Skari vant gullet på 10-kilometeren i langrenn i Salt Lake City i 2002, mens Kari Traa tok gull i freestyle i samme OL. Det er med andre ord bare fem norske kvinner som i løpet av den 82 år gamle historien til vinter-OL har vunnet individuelt gull (der fikk du et fint spørsmål til OL-quizen din...).

Ny rekord av Koss
Også skøyteesset Johann Olav Koss var i aksjon denne onsdagen. Denne gang som tittelforsvarer på 1.500 meter. Koss trakk andre par, og dermed kunne alle konkurrentene gå på hans tider. En stor ulempe, med andre ord. Men Koss gjorde som på 5.000-meteren: Han slo knockout på alle med tiden 1.51,29 - som var ny verdensrekord.

Både Falko Zandstra (bronsevinner) og Rintje Ritsma (sølvvinner) forsøkte seg uten hell. Ådne Søndrål endte på fjerdeplass.

- Jeg var sjanseløs til å kopiere Johanns avslutning, erkjente Ritsma etterpå.

I morgen kan du lese om hvordan det gikk på 10-kilometeren og i super-G.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.