*Nettavisen* Sport.

Historiske Henrik hylles av konkurrentene

Foto: AFP PHOTO / ALEXANDER KLEIN

Skryt fra verdens to beste slalåmkjørere.

29.01.14 12:55

De har vært verdens to beste slalåmkjørere de siste sesongene. Men tirsdag kveld måtte de se seg slått av en 19-åring fra Rælingen, skriver Romerikes Blad.

Det hadde verken østerrikeren Marcel Hirscher eller tyske Felix Neureuther problemer med – selv om det var ventet at det tradisjonsrike kveldsrennet i Schladming skulle bli en duell mellom dem.

- Dette var ingen overraskelse for meg at Henrik klarte dette. Han er meget god på ski, og samtidig har han flere ganger vist at han er sterk i hodet.

- Marcel og jeg kunne godt tenkt oss at det handlet bare om oss to, men vi må nok regne med å konkurrere med den gutten der resten av karrieren, sier Neureuther og peker mot Kristoffersen på pressekonferansen.

- Har studert Henrik på video
Neureuther ble nummer tre – slått med ett hundredel av kameraten Hirscher. Østerrikeren måtte på sin side se seg slått med 18 hundredeler av romerikingen. Heller ikke han var bitter.

- Jeg er irritert over de feilene jeg gjorde, men Henrik og Felix gjorde også feil. Det har bare vært snakk om tid før Henrik skulle vinne et renn. Jeg begynte å legge merke til ham allerede i fjor. Han kjører meget godt på ski.

- Måten han kjører svingene på er noe jeg kan lære av, og jeg skal innrømme at jeg har studert ham på video, sier verdens beste slalåmkjører de siste sesongene som vant slalåmgullet i VM i Schladming i fjor.

Nervøs i senga
Hirscher kjenner også igjen litt av seg selv i Kristoffersen fra da han slo gjennom i 2008/09-sesongen. Den fem år eldre østerrikeren mener Kristoffersen kjører helt uten press.

- Jeg kjenner igjen det fra den tida jeg selv slo gjennom. Som ung har du egentlig alt å vinne. Ender du topp-5, så er du fornøyd. Da blir du ikke nervøs, og kan gi det lille ekstra for å vinne, mener Hirscher.

Løvenstad-gutten følger østerrikeren i den ananlysen.

- Det er selvfølgelig litt slik som han sier. Men jeg har aldri vært nervøs når jeg kjører på ski. Jeg konsentrer meg om å gjøre det riktige, og lar meg sjelden påvirke. Nervøs er jeg bare når jeg ikke har noe å gjøre eller ligger i senga. I dag tidlig før jeg sto opp følte jeg på nervøsiteten.

- Den var borte da jeg kjørte, sier romerikingen.

- Skjønte at jeg kunne vinne
Han startet som nummer én for første gang i karrieren. Halvveis lå han på andreplass, bare ni små hundredeler bak ledende Mario Matt. Bak ham på lista jaget både Marcel Hirscher og Felix Neureuther.

De to slalåmstjernene lå øverst på resultatlista i nevnte rekkefølge da alpintalentet fra Rælingen sto på toppen av den vanskelige andreomgangsløypa.

Han lå 57 hundredeler bak Hirschers tid på den andre mellomtiden, men det forspranget hentet han inn ned mot mål. Da han så det grønne tallet som viste at han kom inn 0.18 sekunder før østerrikeren, kastet han seg ned og tok seg til hodet.

- Det er alltid godt å komme inn og se grønt tall, men denne gangen var det spesielt fordi jeg skjønte at jeg kunne vinne. Jeg hadde håpet at Mario Matt skulle komme til mål, og at jeg skulle slå ham. At han kjørte ut gjør uansett ikke noe med den gleden jeg føler nå. Dette var helt ubeskrivelig, sier Kristoffersen.

Snakket med pappa rett før
19-åringens nære forhold til pappa Lars er godt kjent.

Da Felix Neureuther hadde kjørt inn til ledelse som 9. siste mann i finaleomgangen, ringte Henrik til Lars som satt foran tv'en i Pitztal i Østerrike, hvor han er med de norske europacup-jentene.

- Pappa sa til meg at «nå får du litt å jobbe med». Etterpå snakket jeg med trenerne, og de sa omtrent det samme. Da var det bare å kline til. Jeg gjorde litt flere feil enn jeg hadde planlagt, men i forhold til mange andre gjorde jeg dem tydeligvis på de riktige stedene siden jeg vant, sier han med et smil om munnen.

- Nå skal jeg sove
Etter at han hadde gjort seg ferdig med pressekonferansen tok Kristoffersen seg god tid med rb.no.

På spørsmål om hvordan han skulle feire slalåmseieren, sa han dette:

- Nå skal jeg hjem og sove. Det har vært en lang dag, og det skal bli godt å krype under dyna. Men aller først skal jeg ringe pappa, sier Kristoffersen.

Rælingen-alpinisten ble den tredje romerikingen som har vunnet verdenscuprenn i alpint. Aksel Lund Svindal (25) og Ole Kristian Furuseth (9) er de to andre.

Kristoffersen bærer alpinarven videre.

Les mer fra Romerikes Blad her .

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.