Gå til sidens hovedinnhold

Hiv-positiv vant på knockout

Tommy Morrison vant sin første kamp etter elleve års utestengelse fra boksesporten.

Et underlig stykke boksehistorie ble skrevet i byen Chester i West-Virginia i USA natt til fredag. To boksere som tidligere har fått påvist henholdsvis hiv-smitte og hjerneblødning, slo knockout på hver sin "friske" motstander.

Slagkraft intakt
Etter elleve års fravær fra bokseringen var det som forventet en tydelig rusten Tommy Morrison som gikk til kamp mot John Castle i natt. Castle, som har hatt en klar birolle under hele opptakten til begivenheten, så ut som om han kunne komme til å stjele hele showet da han begynte kampen med å utbokse den tidligere WBO-mesteren.

Starten på annen runde viste samme tendens inntil Morrison børstet støvet av sin venstre hook - svingslaget som har reddet ham ut av vanskelige situasjoner flere ganger tidligere - og sendte Castle i canvasen for fulle sirener.

Kampdommer Dave Johnson tilkjente Morrison seieren via teknisk knockout da Castle ikke responderte på Johnsons spørsmål om han ville fortsette kampen.

- Jeg er fornøyd med hvordan jeg bokset. Slagkraften min er den samme, resten kommer tilbake etter hvert, uttalte Morrison etter kampen.

38-åringen har nå signert proffkontrakt med promotorselskapet Top Rank. Han vil sannsynligvis ha sin neste kamp allerede om få uker.

Ble populær med Rocky
Tommy Morrison debuterte som profesjonell bokser i 1988. To år senere fikk han sitt populære gjennombrudd med filmen Rocky V, der han spilte rollen som Sylvester Stallones protegé, Tommy Gunn.

Populariteten gjorde Morrison til en pengemaskin og ga ham store kamper i sin profesjonelle karriere. I løpet av 1991 hadde Morrison kjempet seg inn på tungvektsrankingen til det anerkjente Ring Magazine.

Flere eksperter avskrev Morrsion etter at han ble offer for en meget stygg knockout mot Ray Mercer i 1991. Morrison ledet kampen klart på poeng og var i ferd med å utklasse den daværende WBO-mesteren da han ble slått bevisstløs som følge av en slagserie i femte runde.

Men i løpet av de neste to årene overbeviste Morrison med flere verdifulle seirer over kjente navn. Høydepunktet i karrieren kom i 1993 da han ble WBO-mester ved å utbokse den legendariske George Foreman på poeng over tolv runder. Gleden ble imidlertid kortvarig - få måneder senere tapte Morrison tittelen på knockout til Michael Bentt på hjemmebane.

I 1995 tapte Morrison til den fremtidige tungvektsmesteren Lennox Lewis før hiv-diagnosen satte en - inntil i natt - midlertidig stopper for proffkarrieren.


Hjerneskadet bokser overlegen
Den tidligere topprangerte tungvekteren "Baby" Joe Mesi fortsatte sitt boksecomeback på samme stevne som Morrison. Til tross for å ha vunnet ni av sine siste ti kamper ble motstander George Linberger fullstendig overkjørt av den hardtslående Mesi allerede i kampens første runde.

Ring Magazine rangerte Joe Mesi som en av verdens beste tungvektere inntil han ble fratatt bokselisensen sin i 2004. Undersøkelser i etterkant av Las Vegas kampen mot tidligere IBF-mester i cruiservekt Vassily Jirov viste at Mesi hadde pådratt seg en mindre hjerneblødning i løpet av oppgjøret. Skaden medførte at Nevada State Athletic Commission inndro Mesis bokselisens på ubestemt tid, en avgjørelse som ble etterfulgt i hele USA.

Lov motarbeider medisinsk sikkerhet
I 2005 gikk Joe Mesi til søksmål mot Nevada State Athletic Commission i håp om å gjenvinne retten til å bokse. Begrunnelsen for søksmålet var at idrettskommisjonen begikk et rettslig overtramp mot ham ved å frata ham bokselisensen ettersom kjennelsen også innebar at han ble fratatt retten til å utøve sitt yrke i samtlige amerikanske stater.

Mesi fikk medhold i rettsapparatet, som konkluderte med at Nevada State Athletic Commissions kjennelse kun var gyldig så lenge Mesi faktisk hadde bokselisens. I USA må bokselisenser fornyes hvert kalenderår og dermed utløp både Mesis lisens og idrettskommisjonens kjennelse den 31. desember 2004.

I februar 2006 stilte Mesi med godkjent medisinsk dokumentasjon på at han ikke er mer disponert for hjerneskade enn andre profesjonelle boksere. Etter å ha bestått en grundig helsesjekk forøvrig ble Mesi erklært frisk nok til å bokse og kunne dermed søke bokselisens i alle amerikanske stater. To måneder senere fikk Mesi innvilget bokselisens på Puerto Rico og gikk sin første comeback kamp der. Siden har 33-åringen fått innvilget lisens i de amerikanske statene Arkansas, Mississippi og West Virginia.

Nevada State Athletic Commission har siden rettskjennelsen fant sted jobbet med å kvalitetssikre regelverket for medisinsk sikkerhet innen profesjonell boksing.

Joe Mesi har vunnet samtlige av sine 35 proffkamper. 27 har kommet på knockout.

Reklame

Slik gjør du bålpannen om til en pizzaovn