RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hjelmeset: - Ikke moro

Foto: Alessandro Trovati/AP/Scanpix
Sist oppdatert:
Odd-Bjørn Hjelmeset skulle ønske det ikke var Jens Arne Svartedal som fikk bank.

VAL DI FIEMME (Nettavisen): De norske langrennsherrene er endelig i flytsonen i Tour de Ski. Fredag vant Petter Northug den sjette etappen med Tor Arne Hetland på tredjeplass.

Lørdag ble det dobbelt norsk på den klassiske fellesstarten i Val di Fiemme. Og det var Odd-Bjørn Hjelmeset (verdensmester på femmil fra Sapporo) som hadde den lengste tåa i spurten mot Jens Arne Svartedal (verdensmester i sprint fra Sapporo).

Ville heller slått Bauer

Hjelmeset er selvfølgelig strålende fornøyd med seieren. Men innrømmer at den har en bismak.

- Det er ikke moro å spurte mot Jens Arne, eller en annen nordmann, medgir 36-åringen.

- Har du dårlig samvittighet?

- Nei, når man kommer skulder ved skulder slik, er alle konkurrenter. Men det hadde vært mye mer moro å slå Lukas Bauer i en slik spurt.

Tidlig i løpet hadde Hjelmeset få tanker om seier. En del av taktikken var at han og andre norske klassiskspesialistene skulle gå får bonussekundene som ble delt ut på hver av de seks rundene.

Dyre bonussekunder
Men det viste seg fort å koster dyrt. Etter å ha spurtet inn til andreplass på de to første rundene, trodde Hjelmeset at løpet var kjørt.

- Man måtte jo begynne kjøret i motbakkene lenge før runding. Etter to runder begynte jeg å tro at løpet var kjørt. Og etter tre runder ga jeg opp, innrømmer veteranen.

Men mot slutten kviknet han til. Og da Jens Arne Svartedal klinte til i en av de siste bakkene, la Hjelmeset seg på bakskiene hans. Slik var stillingen til fem meter gjensto. Da gikk Hjelmeset forbi.

- Jens Arne gjorde hele oppløpet, medgir Hjelmeset. På den offisielle resultatlisten står det at differansen ble 0,0 sekunder, men Hjelmeset ble dømt foran på målfoto.

Lykkelig Svartedal
Og Jens Arne Svartedal er ikke bitter, selv om han mener Hjelmeset vant fordi han lå i rygg oppover hele oppløpet.

- Dette var en kjempeopptur for meg uansett, fastslår Svartedal, som har blitt nummer to på to etapper i årets Tour de Ski. Nå er han oppe på fjerdeplass i sammendraget, men den siste bakken favoriserer definitivt ikke østfoldingen.

- Jeg gleder meg ikke til den. Men det er mulig med en plassering blant de ti beste sammenlagt, tror Svartedal.

Gir ikke opp
Til tross for god norsk innsats lørdag – Tord Asle Gjerdalen ble nummer fire – var det igjen Lukas Bauer som var dagens mann. Han ble nummer sju, men sanket hele 45 bonussekunder underveis. Nå leder han med nesten 1.50 på Gjerdalen.

- Men jeg gir meg ikke før alt håp er ute, fastslår Gjerdalen.

I tillegg til Gjerdalen på andre- og Svartedal på fjerdeplass, har Norge Tor Arne Hetland på femte- og Petter Northug på sjuendeplass før den sjuende etappen. God laginnsats, med andre ord.

Rønning på trynet
- Jeg tror det må skje noe veldig spesielt for at Bauer ikke skal vinne. Men vi har gode muligheter for å få nordmenn på pallen. Og det er ikke å forakte det heller, fastslår landslagstrener Morten Aa Djupvik.

Eldar Rønning sto for dagens TV-øyeblikk da han gikk på trynet i utforkjøringen inn mot oppløpet. Heldigvis ble han ikke skadet i mageplasket.

- Jeg har litt vondt i låret, men ellers gikk det bra. Men litt bittert at det skulle ende sånn, sier Rønning til Nettavisen.

P.S Odd-Bjørn Hjelmeset og flere av de andre norske løperne drar rett fra siste etappe i Tour de Ski til et showrenn i Gröden.

Les alt om Tour de Ski i Nettavisens vintersportsmagasin!

Vil du ha sportsnyheter på mobilen din? Send SPORT til 1984. Tjenesten koster to kroner per melding.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere