Gå til sidens hovedinnhold

Hjelmeset får ikke puste

Dropper Tour de Ski for å få kontroll på astmaplagene.

Odd-Bjørn Hjelmeset (37) er normalt en av verdens beste i klassisk langrenn, for ikke å si den aller beste.

Slik har det ikke vært hittil i vinter. 30.-plass på 15-kilometeren i Kuusamo ble til 22.-plass på samme distanse i Davos lørdag.

Og det er astmaen som har skapt trøbbel for den regjerende verdensmesteren på femmil. Mandag var han derfor til testing på Idrettshøgskolen i Oslo.

LES OGSÅ:Sprinter-nei til Tour de Ski

Nedslående test
Resultatet var nedslående.

- Enkelt sagt målte de hvor mye luft jeg klarer å puste ut. Dessverre var resultatet veldig dårlig. Uten medisin var resultatet under halvparten av det som er normalt, forteller Hjelmeset til Nettavisen mandag kveld.

Konsekvensene er dramatiske. Nå må veteranen droppe Tour de Ski, som starter i romjula.

- Nå kutter jeg all konkurranse, i hvert fall fram til andre helga i januar. Kanskje blir NM mitt neste skirenn. Og jeg kommer ikke til å trene flere harde økter i 2008, forteller Hjelmeset.

Det betyr i klartekst at han har få sjanser til å gå seg inn på laget til VM i Liberec.

- Evig optimist
- Jeg er evig optimist. 15 kilometer klassisk i VM 20. februar er fortsatt målet. Men det er klart at for å komme dit, må jeg gå fort i NM og i verdenscupen i Otepää. I øyeblikket er jeg ikke kvalifisert for noe lag.

- Lar du deg stresse?

- Nå er jeg så heldig at jeg har opplevd mye som skiløper før. Og jeg har familie, hus og full jobb. Så det er ikke akkurat synd på meg. Men jeg har fryktelig lyst til å kunne gå fort på ski igjen!

Og det har han altså et håp om å klare, gjennom medisinering og fornuftig trening.

- Jeg har fått litt sterkere medisiner. Nå tar jeg med familien på julefeiring på hytta på Beitostølen. Der blir det mye fin kos og rolig trening, så tror jeg dette skal bli bra, sier Odd-Bjørn Hjelmeset.

Ute av kontroll
Astmaplagene er ikke noe nytt for Hjelmeset.

- Det er noe jeg har utviklet etter å hå gått litt for mange harde løp i litt for hard kulde. Jeg gikk på medisin da jeg vant gull i Sapporo også. Men da hadde jeg kontroll. Nå er det verre enn noen gang og litt ute av kontroll, erkjenner han.

- Er du mentalt forberedt på at du kan ha gått ditt siste toppløp?

- Nei, det er jeg ikke forberedt på. Man kan ikke tenke sånn. Og jeg var tross alt nummer 22 i Davos, uten at jeg klarte å puste. Det tar jeg som en bekreftelse på at jeg fortsatt har kapasitet når det løsner i brystet.

Laget til Tour de Ski tas ut tirsdag. Men Odd-Bjørn Hjelmesets navn blir altså ikke å finne på lista.

Les flere skisaker i Nettavisens vintersportsmagasin
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke)

Kommentarer til denne saken