*Nettavisen* Sport.

Hjelmeset og Estil søker nye stjerner

Foto: Lien, Kyrre (SCANPIX)

Er du den nye langrennsstjernen mellom 20 og 23 år? Odd-Bjørn Hjelmeset og Frode Estil vil ha tak i deg.

17.01.12 12:33

Oslo (NTB): Talentjakten i junioralderen er kuttet ut. Målgruppen for årets jakt, i regi av Terra-gruppen og Norges Skiforbund, er en annen.

- Dette er et tilbud til de nest beste. Hvis du ikke er Petter Northug eller Therese Johaug, så slår de aller fleste ikke igjennom før de er 23, 24 eller 25 år, og det er for mange som slutter før den tid. Dette er et virkemiddel slik at løpere ikke legger opp så tidlig, sier Odd-Bjørn Hjelmeset til NTB.

Hjelmeset er en av fem i en jury på fem som skal plukke ut en løper av hvert kjønn som skal få 15.000 kroner. I tillegg vanker det 10.000 kroner til de to løpernes klubber.

- Dette er gjort i tett samarbeid med Norges Skiforbund, og de to som vinner får delta på en ukes samling med landslaget, sier Hjelmeset.

Kriterier
Tre kriterier gjelder ved uttaket. Du må være god på ski, du må selv søke og så er det mulig å stemme på deg. De som søker kan ikke være tilknyttet noe lag i regi av Norges Skiforbund.

- Det er viktig at løperne søker. Hvis du ikke vinner, kan du bli plukket ut som lokal vinner der Terra har banker, sier Hjelmeset.

Han var selv en av dem som brukte tid på å slå igjennom. Han tok sin første NM-medalje som 24-åring i 1996. Hjelmeset har fått med seg tidligere landslagskollega Frode Estil som leder i juryen. Der finnes også sportssjef Vidar Løfshus i Norges Skiforbund, lederen i skiforbundets langrennskomité Hermod Bjørkestøl og Terras konsernsjef Stein Ole Larsen.

Positivt
Frode Estil slo heller ikke igjennom før i «voksen» alder. Han kjenner miljøet godt gjennom jobben ved skigymnaset i Meråker.

- Jeg mener det var et feil signal å premiere veldig unge løpere. Det strider mot skiforbundets egne retningslinjer. Her er det snakk om 1-., 2.- og 3. årsseniorer, og kravet er at de ikke skal være med på noe lag i regi av skiforbundet. Dette er en kritisk fase. Jeg husker selv sjokket da jeg ble førsteårs senior, og så ble jeg nummer 40 og dårligere selv om jeg mente at jeg hadde gått et kjempebra løp. En liten økonomisk gevinst kan være med på å gi et signal om at du er verdt noe. Det kan være en oppmuntring, sier Estil til NTB.

- Vi må huske på at det fortsatt er snakk om unge løpere i utvikling. Både Oddbjørn og jeg nærmet oss 30 før vi startet å plukke internasjonale medaljer. Det er viktig å ha et perspektiv om at ting tar tid, minner Estil om. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.