RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hjem til sønnen etter triumfen

(Scanpix/PIERRE ANDRIEU AFP PHOTO.)
Sist oppdatert:
- Helt fantastisk - nå drar jeg rett hjem, jubler Anders Aukland etter at han vant Vasaloppet søndag. Fredag ble han pappa for første gang, så dette var Auklands andre triumf på to dager.

Fredag morgen ble multitalentet far for første gang. Samboer Maria Silén fødte en velskapt gutt på 3,5 kilo og 53 centimeter. To dager senere hevet langrennsesset armene i været etter å ha gjort "det umulige" mulig i verdens største skiløp.

Krampene skylte gjennom storebror Auklands armer de siste milene. Men los på seier og noen timer senere det første møtet med sin nyfødte sønn Oliver, drev tønsbergmannen videre.

- Nå bærer det rett i bilen og hjem. Jeg gleder meg veldig til å se sønnen min, sa den glade og utmattede 31-åringen til NTB.

I nesten to år har det vært klart at Anders Aukland skulle satse på Vasaloppet i 2004. I samråd med samboeren valgte han å gå Vasaloppet som planlagt på trass av at terminen var satt til forrige uke.

Lykkønskninger fra samboeren over telefonen fikk Anders kvelden før løpet. Fortsatt hadde han til gode å se sønnen – heller ikke bilder av ham – før start.

Hadde trumfkort
Anders Aukland spilte ut esset og vant Vasaloppet som første nordmann på 33 år. Bak gikk lillebror Jørgen på sparebluss, klar til å spille ut trumfkortet. Rykket var planlagt lenge før start. Hadde det ikke nyttet, og Anders ble hentet inn, ville Jørgen slått til direkte.

- Jørgen var sterk mot slutten og kunne bidratt til at jeg hadde blitt gått inn. Seieren ville neppe blitt min uten hans hjelp. Det var helt på kanten med kramper i armene mot slutten. Faktisk er det ikke sikkert jeg ville vært med i det hele tatt uten ham, sa Anders. Han var uheldig og falt i en motbakke et par mil før mål, men kom seg raskt på beina igjen.

Klassiskspesialisten rykket rundt tre mil før mål og fikk med seg estlenderen Raul Olle, som vant løpet for fire år siden. Imens la lillebror Jørgen seg på bakskiene til fjorårsvinner Oskar Svärd, som ledet an i jakten blant forfølgerne.

- Jeg gikk og tråkket ham på skiene, presset i yttersvingene, ga ham noen dårlige meldinger og gjorde hva jeg kunne for å bremse farta. Det var kynisk gjort, men svenskene sa ingen ting. De visste om det på forhånd, fortalte Jørgen.

Samtidig samlet han krefter til sitt eget rykk.

- Turen bak der var bare kos for mitt vedkommende. Jeg hadde masse krefter igjen og rykket etter planen da fem kilometer gjensto. Da visste jeg at Anders hadde kontroll, og jeg kjørte min egen sjanse, sa 28-åringen som etter 2. plass de to foregående år ble nummer tre i år.

Mer søskenhjelp
Litt verre var det i starten av løpet, da Jørgen måtte gå fiskebein opp første stigning. Da ble yngstebror Fredrik redningen.

- Jeg ble gått av og måtte få Fredrik til å dra meg opp til hovedfeltet igjen. Dessuten måtte jeg stoppe for å late vannet litt senere, og da var det også Fredrik som måtte trå til og hjelpe meg tilbake, sa Jørgen Aukland.

Svenskene måpte da brødrene Aukland ga dem en leksjon de sent vil glemme. Den taktiske fulltrefferen sørget for Norges annen seier i det 80 år gamle løpet som Ole Ellefsæter vant i 1971.

- Vi har sittet mange timer foran TV-skjermen de siste årene og sett Tour de France. En del taktisk er plukket derfra, fortalte Anders.

Anders Aukland gikk i mål på 3.48.42, nesten 20 minutter bak løyperekorden. Raul Olle tok annenplassen, 12 sekunder bak. Jørgen Aukland ble treer, 2.01 minutter etter storebroren. Han var 15 sekunder foran Svärd.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere