Hjemmehelt med solobragd

Foto: Laurent Rebours (AP/Scanpix)

Thomas Voeckler syklet inn til etappeseier og klatretrøye.

18.07.12 19:50

BAGNÈRES-DE-LUCHON/OSLO (procycling.no): 18.juli ble en drømmedag for den franske helten Thomas Voeckler.

Fire knallharde fjell skulle forseres, men franskmannen var ikke redd.

Europcar-rytteren kom seg med i det 38 manns store bruddet. Der viste Voeckler seg som den sterkeste.

Han var først over begge HC-kategoriene og begge 1.kategoriene. Dermed sikret han seg klatretrøyen fra svenske Fredrik Kessiakoff.

- Jeg har konkurrert i disse bakkene siden jeg var 10 år. Jeg så på disse fjellene i min ungdom, og jeg kan ikke forstå at jeg er først over alle disse bakkene, sier Voeckler etter etappen.

- Jeg var ikke besatt av klatretrøyen, men jeg skal ikke si at jeg ikke brydde meg om den. Når jeg var med Brice Feillu jagde jeg poengene, og prøvde å ta så mange klatrepoeng som mulig.

- Jeg kjørte hardt i den siste stigningen, fordi jeg ikke ville ha noen opp, spesielt Vinokourov.

Gikk solo på siste fjell
I Col du Peyresourde angrep Voeckler fra Brice Feillu, som han hadde vært sammen med siden Col du Tourmalet. Fra de siste fem-seks kilometerne av onsdagens siste bakke til mål, kjørte hjemmehelten solo. I mål var det Chris Anker Sørensen som var nærmest franskmannen.

En som var overlykkelig over seieren, var lagsjef i Europcar, Jean-René Bernaudeau.

- Det finnes ikke ord til å beskrive Voeckler. Han elsker sykkelsporten og legger hele sin sjel i den. Det finnes ingen fasit for Voeckler for å vinne etapper, han kan gjøre det på mange forskjellige måter, sier han til Eurosport.

- Han er ikke bare en syklist og en bra idrettsmann, han er også et fantastisk menneske. Du kan spørre hvem som helst, så får du høre det.

Evans sprakk
Onsdagens etappe ble regnet som en skikkelig stor test for Bradley Wiggins og Team Sky. I Col d’Aspin slapp Cadel Evans, da Ivan Basso satt fart i favorittgruppen. Evans kom seg tilbake, men måtte slippe på ny i den siste stigningen.

Både Lotto og Liquigas satt nemlig opp farten i Col du Peyresourde. Det var tydelig at Vincenzo Nibali ladet for angrep. Og angrep ble det.

Italieneren angrep, og fikk en liten luke på resten. Bradley Wiggins og Chris Froome kjørte fra de øvrige, og hentet inn italieneren. Men Nibali forsøkte igjen, men ble nok en gang hentet inn.

Helt mot slutten av stigningen, angrep Nibali med det han hadde. Denne gangen klarte ikke Froome å tette stigningen, og dermed måtte Wiggins frem selv. Det gjorde han godt, og trioen var samlet over toppen og ned til mål.

Nesten ett minutt senere kom de neste favorittene inn. Der satt blant annet Jurgen van den Broeck og Haimar Zubeldia, som begge må se langt etter podiet.

Fem minutter etter at Wiggins hadde passert målstreken, kom Cadel Evans til mål. Australieren, som skal ha slitt med varmen og magetrøbbel, falt ned til syvendeplass i sammendraget, og kan nok gi opp drømmen om pallplass.

Resultater
1 Thomas Voeckler (Team Europcar) 5.35.02
2 Chris Anker Sörensen (Team Saxo Bank-Tinkoff Bank) +1.40
3 Gorka Izaguirre (Euskaltel-Euskadi) +3.22
4 Alexandr Vinokourov (Astana Pro Team) samme tid
5 Brice Feillu (Saur-Sojasun) +3.58
6 Jens Voigt (RadioShack-Nissan) +4.18
7 Daniel Martin (Garmin-Sharp) +6.08
8 Simone Stortoni (Lampre-ISD) st
9 Giampaolo Caruso (Katusha Team) st
10 Laurens Ten Dam (Rabobank Cycling Team)+6.11
11 Vincenzo Nibali (Liquigas-Cannondale) +7.09
12 Bradley Wiggins (Sky Procycling) st
13 Christopher Froome (Sky Procycling) st

Sammenlagt
1 Bradley Wiggins (Sky Procycling) 74.15.32
2 Christopher Froome (Sky Procycling) +2.05
3 Vincenzo Nibali (Liquigas-Cannondale) +2.23
4 Jurgen Van Den Broeck (Lotto Belisol Team) +5.46
5 Haimar Zubeldia (RadioShack-Nissan) +7.13
6 Tejay Van Garderen (BMC Racing Team) +7.55
7 Cadel Evans (BMC Racing Team) +8.06
8 Janez Brajkovic (Astana Pro Team)+ 9.09
9 Pierre Rolland (Team Europcar) +10.10
10 Thibaut Pinot (FDJ-Big Mat) +11.43

Her finner du komplette resultater!

Slik gikk det til
På den knalltøffe 16.etappen i Tour de France gikk et monsterbrudd av gårde før den første bakken, Col d'Aubisque.

Hele 38 mann kom seg med i bruddet. Det var Sébastien Minard og Maxime Bouet (AG2R La Mondiale), Fredrik Kessiakoff og Alexander Vinokourov (Astana), Thomas Voeckler og Yukiya Arashiro (Europcar), Jorge Azanza, Egoi Martinez og Gorka Izagirre (Euskaltel-Euskadi, Danilo Hondo, Marco Marzano og Simone Stortoni (Lampre-ISD), Chris Anker Sørensen og Sergio Paulinho (Team Saxo Bank - Tinkoff Bank), George Hincapie og Steven Cummings (BMC Racing Team), Jens Voigt og Jaroslav Popovitsj (RadioShack-Nissan), Rui Costa, Vladimir Karpets og Vasil Kiryjenka (Movistar Team), Rein Taaramae og Samuel Dumoulin (Cofidis), Johnny Hoogerland og Rafael Valls (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team), Steven Kruijswijk og Laurents Ten Dam (Rabobank), Pierrick Fédrigo, Matthieu Ladagnous og Sandy Casar (FDJ-Big Mat), Matthieu Sprick (Argos-Shimano), Jurij Trofimov, Eduard Vorganov og Giampaolo Caruso (Katjusja Team), Daniel Martin (Garmin-Sharp), og Brice Feillu, Guillaume Levarlet og Jean-Marc Marino (Saur-Sojasun).

Gruppen fikk ingen voldsom luke på feltet. På toppen av onsdagens første HC-kategori ble det ikke overraskende en spurt om bakkepoengene. Der var Thomas Voeckler best, med svenske Fredrik Kessiakoff på andreplass. Chris Anker Sørensen, som også går for klatretrøyen, ble nummer fire.

I starten av Col du Tourmalet satt Dan Martin meget høy fart, og sprang bruddet. Farten gikk imidlertid fort ned, og flere ryttere klarte å komme seg opp igjen. Det ble satt fart på flere ganger, og bruddet økte avstanden tilbake til feltet. Tilslutt viste Voeckler og Feillu seg som de sterkeste. Ikke overraskende var det Voeckler som var først over bakketoppen, med landsmannen på hjul. Martin tok tredjeplassen, mens Kessiakoff slo Chris Anker Sørensen om fjerdeplassen. Bak i feltet ble det ingen action opp HC-kategorien, selv om mange måtte slippe. 10 minutter var avstand fra teten til feltet.

Den neste stigningen som ventet var Col d'Aspin. Voeckler og Feillu holdt også unna på 1.kategorien. Voeckler var nok en gang først over, med Feillu på andreplass. Bak jaktet Voigt, Vinokourov og Sørensen, og var omtrent ett minutt bak. Vinokourov tok tredjeplassen foran dansken og Voigt.

I feltet satt Liquigas høyere fart opp Aspin. Det gjorde at Cadel Evans fikk trøbbel. Fjorårsvinneren klarte ikke å holde tempoet til de øvrige favorittene. På toppen hadde Evans tapt hele 40 sekunder til favorittgruppen. Australieren klarte, sammen med sine lagkamerater i BMC, å tette luken ned til starten av Col de Peyresourde. Inn i onsdagens siste bakke, var det Team Sky som hadde kontroll i feltet.

Opp Peyresourde angrep Voeckler fra Brice Feillu. Sistnevnte ble også tatt igjen flere ryttere bak seg. Chris Anker Sørensen tok opp jakten på Voeckler. Den populære hjemmehelten kom seg, i likhet med de tre første bakkene, først over toppen, og tok dermed over klatretrøyen. Chris Anker Sørensen ble nummer to over toppen.

I feltet satt Jelle Vanendert og Ivan Basso fart. Det ble nok en gang for mye for Cadel Evans. Heller ikke denne gangen slapp Tejay Van Garderen seg ned får å hjelpe kapteinen. Men det var ikke bare Evans som fikk trøbbel. Thibaut Pinot, Janez Brajkovic og Andreas Klöden var også blant de som måtte slippe. Bassos fart gjorde at også Pierre Rolland måtte gi tapt.

Og akkurat idet det franskmannen slapp, gikk Nibali til det han var god for. Bak gikk Chris Froome opp for å dra, og han og Wiggins kjørte fra de andre. De to britene kom seg nesten opp til italieneren, angrep Liquigas-rytteren igjen. Igjen kom de to Sky-rytterne seg opp til Nibali. Mot toppen av bakken prøvde Nibali seg igjen. Denne gangen klarte ikke Froome å tette luken, og Wiggins gjøre jobben selv. Sammenlagtlederen klarte på en overbevisende måte å komme seg opp til italieneren, med Froome på hjul. Trioen hadde omtrent 40 sekunder på en gruppe med blant annet Jurgen van den Broeck. Evans var godt over tre minutter bak.

I tet holdt Thomas Voeckler unna, og tok sin andre etappeseier i årets tour. Chris Anker Sørensen tok andreplassen, med Gorka Izagirre på tredjeplass.

Vi fulgte etappen LIVE:
17:00: Da er Nibali og co i mål også, så da runder vi av LIVEN.

15:57: Izagirre blir nummer tre etter at Vinokourov tråkket ut av pedalen i spurten. Feillu blir fem og Voigt seks.

16:56: Nibali, Wiggins og Froome er fremdeles sammen.

16:55: Chris Anker kommer i mål omtrent 1:43 bak.

16:53: Voeckler tar seg god tid til å juble på vei til målstreken.

16:51: Voeckler har 1 km igjen. For en mann!

16:48: Voeckler leder nå med fire poeng på Kessiakoff i klatrekonkurransen.

16:48: Gruppe to av favorittene er 40 sekunder bak. Valverde, Horner, Zubelida, Van Garderen og Van Den Broeck.

16:47: Da er de tre over toppen. 7.40 etter Voeckler. Ish.

16:45: Nibali angriper igjen. Froome orker ikke ta luka, Wiggins måtte ta den selv.

16:41: Jurgen Van Den Broeck kjører i gruppe bak. Van Garderen er der, Zubeldia, Valverde, Roche... De er cirka 30 sekunder bak Wiggins, Froome og Nibali.

16:40: Chris Anker passerer toppen 1.40 bak Voeckler.

16:38: Voeckler vinner klatringen, tar ti poeng og leder klatrekonkurransen.

16:37: Der er Froome og Wiggins sammen med Nibali.

16:37: Froome og Wiggins kommer nesten opp, og da øker Nibali tempoet igjen.

16:36: Wiggins er den eneste som klarer å følge Froome.

16:35: Nibali angriper! Froome tar over kjøret bak.

16:34: Basso kjører ekstremt hardt. Rolland forsvinner ut av gruppa nå! Horner og Cobo er med der, selv om de ikke er topp ti sammenlagt.

16:32: Brajkovic slipper nok for godt nå. Herlig kjøring av Basso nå, han viser skikkelig klasse som hjelperytter!

16:31: Det går fort nå! Froome ser sliten ut og Brajkovic sliter bak i favorittgruppen.

16:30: En annen som faller av er Pinot.

16:29: Det ser ut som Kløden og Monfort også dette av. Det samme med Leipheimer.

16:28: Basso go Vanendert kjører i feltet, som nå henter inn Kessiakoff.

16:27: Evans detter av igjen. For godt.

16:25: Chris Anker er nå straks oppe hos Brice Feillu. Da er det bare Voeckler igjen foran.

16:23: Izagirre er et stykk seig basker. Snart oppe hos Vino og Sørensen, men da angriper sistnevnte... Vockler har fem km til toppen.

16:21: Rein Taraamae hentes inn av feltet.

16:20: Feillu ser ut til å være kokt, akkurat som vår redaktør Jarle Fredagsvik, som til stadighet påpeker heten i målbyen.

16:18: Voeckler angriper og går solo!

16:15: Det er ikke akkurat noe godt samarbeide i gruppe to. Sørensen og Vino stikker fra de to andre - igjen.

16:12: Evans kom seg tilbake til feltet. Men kommer nok til å falle av igjen.

16:10: Vi er altså i gang med Col de Peyresourde (1 569 m) 9.5 km lang a 6.7% - 1

16:07: Voeckler vant i dagens målby for et par år siden. Han vant også en etappe tidligere i årets tour. Brice Feillu vant til Arcalis i Andorra i 2009.

16:05: Det ser ut som at de fire kommer til å komme opp til teten...

16:05: Gruppettoen til Cavendish skal være over 27 minutter bak teten. Det kan bli skummelt. Makstiden vil antakelig ligge rundt 40 minutter.

16:01: Voigt er nå oppe hos Vino og Sørensen. Det er også Izagirre nå.

16:00: Evans er 46 sekunder bak feltet. Dette kan bli stygt.

16:00: Men så slapp Voigt og Izagirro de to andre...

15:58: Izagirre er oppe hos Vino og co.

15:52: Dette er ikke bra for fjorårsvinneren. Han klarer ikke engang henge på lagkamerat Moinard. Kløden, Monfort og Leipheimer er også hektet av.

15:48: Cadel Evans slipper feltet!

15:46: Det er nok ikke spesielt mye flere enn 20 mann i feltet nå. Det er Ivan Basso som setter farten.

15:45: Alexandre Vinokourov (Astana), Jens Voigt (RadioShack) og Chris Anker Sørensen kom opp til toppen ett minutt bak. Vino tok tredjeplassen over toppen.

15:44: Voeckler vinner Col d'Aspin og har nå 97 poeng. Kessiakoff har 103.

15:43: Liquigas begynner å kjøre i feltet nå. Spennende å se hva de kan få til! Edvald slipper...

15:41: 1 km til toppen for tetduoen.

15:40: Det blåser faktisk en god del. Det kan påvirke rittet etter hvert.

15:38: Edvald og Knees kjører fremdeles foran i feltet. Arashiro som var i brudd, er hentet av feltet.

15:37: Det ryktes at Jurgen Roelandts ligger 30 minutter bak Voeckler og Feillu. Det kan bli meget tungt med tanke på tidslimiten.

15:28: Det virker som at Vino har kommet seg opp til Dan Martin sammen med Vasilij Kirijenka

15:20: Vinokourov støter, antakelig etter å ha fått grønt lys av Kessiakoff. Svensken virker å være helt kokt.

15:18: Teten er i gang med Col d’Aspin. Toppen er på 1 489 moh. - 12.4 km lang a 4.8% - 1. kat.

15:15: Det er ganske tydelig at Hincapie har veltet. Drakten har revet opp langs den ene siden.

15:09: Feltet har også kommet seg over toppen.

15:05: Klatrepoeng Col du Tourmalet (HC):
1. Voeckler 25pts
2. Feillu 20pts
3. Martin 16pts - at 1'08"
4. Kessiakoff 14pts - at 1'30"
5. Sorensen 12pts
6. Voigt 10pts
7. Ten Dam 8pts
8. Hincapie 6pts
9. Stortoni 4pts
10. Vinokourov 2pts

15:06: Feillu er tilbake hos Voeckler.

15:03: Voeckler kjører rett og slett fra Feillu utfor.

15:01: Peter Sagan sitter med i feltet. For en mann!

15:00: Kessiakoff tar fjerdeplassen og 14 poeng. Da har han 103 poeng totalt. Voeckler tar inn 11 poeng og er 16 poeng bak.

14:58: Vockler tar 25 poeng og har 87 poeng totalt.

14:55: Der dukka jaggu Jense Voigt opp også! Vino og Hincapie kommer også opp.

14:51: Kessiakoff og co har fått selskap av Stortoni og Izzagirre.

14:45: Imponererende av Feillu. Han var syk i starten av toruen, og lå lenge helt sist i sammendraget! Nå kjører han som en skikkelige fransk helt!

14:44: Det er ikke spesielt mange ryttere igjen i feltet. Kanskje 30-40 mann?

14:41: Edvald og Knees kjører i feltet.

14:40: Kessiakoff sitter nå sammen med Hincapie, Ten Tam og Sørensen.

14:36: Lett og lett. Nå slipper svensken Voeckler, Martin og Feillu. Ikke bra!

14:34: Kessiakoff kjører seg lett opp!

14:33: Christophe Kern angriper i feltet. Brice Feillu angriper i feltet. Voeckler og Martin følger med. Kessiakoff har litt is i magen enn så lenge.

14:29: Disse er i teten nå: Hincapie, Voigt, Voeckler, Izaguirre, Martinez, Stortoni, Martin, Feilu, Caruso, Ten Dam, Karpets, Kiryienka, Paulinho, Kessiakoff, Costa, Vinokourov og Sørensen.

14:27: Cedric Pineau fra FDJ får litt behandling fra legebilen.

14:25: På grunn av tempoøkningen til bruddet, har avstanden til feltet steget til sju minutter.

14:24: Det er stadig noen ryttere som kommer opp til teten. Vi får ta en oppsummering når det har satt seg skikkelig igjen.

14:21: Voeckler, Feillu og Hincapie har kommet opp til tetrien, som nå da er blitt til seks mann.

14:20: Chris Anker Sørensen sliter med å holde følge.

14:17: Ten Dam har slått følge men svensken og iren.

14:15: Dan Martin får med seg Fredrik Kessiakoff! 14 km til toppen!

14:15: Dan Martin øker tempoet i bruddet. Flere ryttere sliter bak i feltet.

14:10: Den komplette poenglisten i sta rant litt bort... Her er den:
1. Voeckler (EUC) 25pts
2. Kessiakoff (AST) 20pts
3. Arashiro (EUC) 16pts
4. Sorensen (STB) 14pts
5. Vinokourov (AST) 12pts
6. Martin (GRS) 10pts
7. Karpets (MOV) 8pts
8. Martinez (EUS) 6pts
9. Vorganov (KAT) 4pts
10. Izaguirre (EUS) 2pts

14:05: Danilo Hondo rykker litt på slutten av den flate delen av Col du Tourmalet. Årsaken er enkel: Han er ikke så god til å klatre og vil skaffe seg en liten ledelse.

14:00: Vi samarbeider jo med Nettavisen, og to av deres sportsjournalister, Espen Haugen og Kaja Marie Snare, er på Tour de France-ferie nå. Kaja skriver følgende fra Col du Tourmalet:

«Det er sjeldent dårlig samvittighet er en god følelse, men på 1800 meter på Col du Tourmalet er det helt greit å ikke være en av amatørene som sliter seg opp til toppen på to hjul. Eller en av Tour de France-rytterne som i skrivende stund sitter i et samlet felt og gruer seg til den forferdelige klatreturen i Pyreneene. Nei, det er mye deiligere å være en del av et reisefølge på sju, som har slått opp telt i den frodige fjellheimen, ligger langflate i solsteken, og reparerer gårsdagen med franske croissanter og Heineken. Asfalten er allerede malt, norskeflaggene plassert mangfoldige langs løypa, og mens vi venter på Edvald, hører vi på de gode klassikerne, deler ut vann til en og annen stakkars tulling på vei mot toppen, og nyter livet, som livet bare kan nytes med tusenvis av andre Tour de France-tilhengere i de vakre Pyreneene en godvarm julidag.»

13:53: Vi er i gang med Col du Tourmalet, (2 115 m) - 19 km lang a 7.4% - HC.

13:46: Litt dramatikk etter brann (!) hos Eurosport. Les mer om det her!

13:43: Bruddet har passert langesonen.

13:40: Det er nå 108 km til mål og bruddet har 5.30 på feltet.

13:29: Gusev har brutt. Kragebeinet røk nok i den velten der. Synd for russeren.

13:26: Vladimir Gusev (Katjusja Team) og Romain Zingle (Cofids) var en tur nede i asfalten. Det ser ikke lovende ut for førstnevnte. Zingle er tilbake på sykkelen og er nok tilbake i hovedfeltet om få strakser.

13:18: Det er Bernhard Eisel og Mark Cavendish (Sky) som leder hovedfeltet ned fra Col d`Aubisque.

13:10: Rytterne er nå på vei ned til langesonen i Adast.

13:00: Voeckler tar akkurat klatrespurten. Kessiakoff er nummer to.

12:55: Det ligger stadig rett under fire minutter. 1 km til toppen.

12:53: Mauricio Soler har bestemt seg for å legge opp. Vi ønsker ham lykke til videre i livet. Les mer her!

12:51: To km til toppen. Jeg har ikke lagt merke til om noen eventuelt har falt av bruddet.

12:47: Slik skal poengene deles ut: 25,20,16,14,12,10,8,6,4,2.

12:38: Vi kommer jo stadig nærmere toppen av HC-stigningen. Drøyt fem km nå. Kessiakoffs konkurrenter til klatretrøya i bruddet heter Thomas Voeckler og Chris Anker Sørensen.

12:35: Vi syklet over dette fjellet i fjor også. Da endte det med etappeseier til Thor Hushovd i Lourdes. Dessverre er ikke Hushovd helt der i år..

12:32: Nå er det «bare» 150 kilometer til mål :)

12:26: Jerome Pineau, som akkurat ble intervjuet av Eurosport, er tilbake i feltet.

12:25: Det virker som avstanden har stabilisert seg på 3.45.

12:23: En liten justering på gutta i bruddet: Sébastien Minard og Maxime Bouet (AG2R La Mondiale), Fredrik Kessiakoff og Alexander Vinokourov (Astana), Thomas Voeckler og Yukiya Arashiro (Europcar), Jorge Azanza, Egoi Martinez og Gorka Izagirre (Euskaltel-Euskadi, Danilo Hondo, Marco Marzano og Simone Stortoni (Lampre-ISD), Chris Anker Sørensen og Sergio Paulinho (Team Saxo Bank - Tinkoff Bank), George Hincapie og Steven Cummings (BMC Racing Team), Jens Voigt og Jaroslav Popovitsj (RadioShack-Nissan), Rui Costa, Vladimir Karpets og Vasil Kiryjenka (Movistar Team), Rein Taaramae og Samuel Dumoulin (Cofidis), Johnny Hoogerland og Rafael Valls (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team), Steven Kruijswijk og Laurents Ten Dam (Rabobank), Pierrick Fédrigo, Matthieu Ladagnous og Sandy Casar (FDJ-Big Mat), Matthieu Sprick (Argos-Shimano), Jurij Trofimov, Eduard Vorganov og Giampaolo Caruso (Katjusja Team), Daniel Martin (Garmin-Sharp), og Brice Feillu, Guillaume Levarlet og Jean-Marc Marino (Saur - Sojasun).

12:15: Egoi Martinez fra Euskaltel er best plassert i sammendraget av rytterne i brudd. Han er nummer 18, 18.04 bak Wiggins.

12:10: Følgende ryttere sitter i bruddet: Fredrik Kessiakoff og Alexander Vinokourov (Astana), Thomas Voeckler og Yukiya Arashiro (Europcar), Chris Anker Sørensen og Sergio Paulinho (Team Saxo Bank - Tinkoff Bank), George Hincapie og Steven Cummings (BMC Racing Team), Jens Voigt og Jaroslav Popovitsj (RadioShack-Nissan), Rui Costa , Vladimir Karpets og Vasil Kiryjenka (Movistar Team), Rein Taaramae (Cofidis), Johnny Hoogerland (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team), Steven Kruijswijk (Rabobank), Pierrick Fédrigo og Sandy Casar (FDJ-Big Mat), Matthieu Sprick (Argos-Shimano), Luca Paolini og Giampaolo Caruso (Katjusja Team), Samuel Dumoulin (Cofidis, Le Credit en Ligne) og Daniel Martin (Garmin-Sharp).

12:05: Da er vi i gang med klatringen. Her er detaljene: 16.4 km lang a 7.1% - HC. Toppen er på 1 709 meter over havet.

12:03: Det er ikke så lenge til vi er i gang med Col d’Aubisque. En del av gutta i brudd kan nok fort bli hektet av da.

12:02: Edvald Boasson Hagen ser meget lekker ut, der han sitter i sin norske mesterskapstrøye.

12:00: Jerome Pineau flakser i ingenmannsland.

11:58: Vi har passert den innlagte spurten: 1. Paulinho (STB) 20pts, 2. Casar (FDJ) 17pts, 3. Kruiswijk (RAB) 15pts, 4. Arashiro (EUC) 13pts, 5. Vorganov (KAT) 11pts, 6. Cummings (BMC) 10pts, 7. Marzano (LAM) 9pts, 8. Vals Ferri (VCD) 8pts, 9. Voigt (RNT) 7pts, 10. Martin (GRS) 6pts, 11. Azanza (EUS) 5pts, 12. Ladagnous (FDJ) 4pts, 13. Kiryienka (MOV) 3pts, 14. Levarlet (SAU) 2pt, 15. Costa (MOV) 1pt

11:51: Paulinho, Kiryienka, Kessiakoff, Dumoulin, Voigt, Cummings, Vorganov, Popovych, Ten Dam er blant 38 (!) ryttere som er fått nesten to minutter.

11:50: En stor gruppe er løs nå. Fredrik Kessiakoff er der!

11:43: Jeg er ser en uryddig syklist fra Saxo Bank. Jada, du gjettet riktig - det er Chirs Anker Sørensen.

11:41: Sandy Casar er den siste som har prøvd seg.

11:37: Albert Timmer fra Argos-Shimano prøver seg, men må gi opp.

11:33: Astana-rytter Fofonov er også på krigsstien.

11:29: Jeremy Roy, Vladimir Gusev og Laurens Ten Dam er også aktive i starten.

11:26: Michael Mørkøv prøvde å komme løs, men ble hentet. Stadige angrep.

11:21: Vi har akkurat startet nå. Det angripes fra flere lag.

Dagens etappe i Pyreneene er uten tvil en ekte klassiker. Her kommer de tradisjonsrike bakkene som markjordbær på strå.

Totalt skal det sykles 197 kilometer fra Pau til Bagnères-de-Luchon.

Det eneste som mangler er målgang på toppen av et fjell, men utforkjøringen til slutt kan være vel så spennende på grunn av duellen mellom Bradley Wiggins og Vicenzo Nibali.

Italienske Nibali er en av feltets aller beste utforkjørere, mens britiske Wiggins er noe mer rusten. Det blir spennende å se hvordan det slår ut.

Et annet spennende aspekt på dagens etappe er kampen om klatretrøya. Til nå er det delt ut 699 poeng i konkurransen, mens det er 520 poeng som skal fordeles på de to neste etappene. 296 av de skal deles ut i dag, mens 244 deles ut torsdag.

Svenske Fredrik Kessiakoff leder konkurransen med 69 poeng, mens Pierre Rolland er nummer to med 55 poeng.

Det deles ut 25 poeng på dagens to første fjell, så selv uten poeng i konkurransen er ingenting avgjort.

Vi heier på Sverige?

Det er også en innlagt spurt som kommer alt etter 26 kilometer. Så lenge han kommer til mål i Paris, har Peter Sagan mer eller mindre avgjort denne konkurransen.

Dagens klatringer
Km 53.5 - Col d’Aubisque (1 709 m) 16.4 km lang a 7.1% - HC
Km 120.5 - Col du Tourmalet (2 115 m) 19 km lang a 7.4% - HC
Km 150.5 - Col d’Aspin (1 489 m) 12.4 km lang a 4.8% - 1
Km 181.5 - Col de Peyresourde (1 569 m) 9.5 km lang a 6.7% - 1

Du finner alle detaljene om etappen her!

Topp ti før etappen
1. Bradley Wiggins (Team Sky) 48,43.53
2. Christopher Froome (Team Sky) +2.05
3. Vincenzo Nibali (Liquigas-Cannondale) +2.23
4. Cadel Evans (BMC Racing Team)+3.19
5. Jürgen Van Den Broeck (Lotto-Belisol) +4.48
6. Haimar Zubeldia (RadioShack-Nissan) +6.15
7. Tejay Van Garderen (BMC Racing Team) +6.57
8. Janez Brajkovic (Astana) +7.30
9. Pierre Rolland (Europcar) +8.31
10. Thibaut Pinot (FDJ-BigMat) +8.51

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.