*Nettavisen* Sport.

Hofstad tviler på OL-gull

Til tross for seier sist søndag, innser Tore Ruud Hofstad at de individuelle OL-gullene trolig er utenfor hans rekkevidde i Torino.

19.12.05 11:31

Søndag gikk 26-åringen fra Hurdal inn til sin første verdenscupseier. Seieren kom, ikke overraskende, på 15 kilometer skøyting. Det er der han har sin største styrke, og det var der han vant bronse under VM i Oberstdorf i februar

Problemet er at distansen ikke står på OL-programmet i Torino. Der er det nemlig langt mellom Hofstads favorittøvelser.

- OL-programmet er vel ikke akkurat skreddersydd for meg. Realistisk sett er det stafetten som blir mitt største medaljehåp, sier en smått døgnvill Tore Ruud Hofstad til TV 2 Nettavisen på telefon fra Canada.

Der er han for å forberede seg til verdenscuprennene Vernon og Canmore. Den faste ankermannen på det norske stafettlaget kommer til å gå duathlon 10. desember og 15 km fri 15. desember.

- Ble irritert
Innimellom skiøktene får han tid til å tenke på det som skjedde i Kuusamo. Den første verdenscupseieren var etterlengtet. Men Hofstad vil ikke være med på at den manglende triumfen i verdenscupen har plaget ham.

- Nei, det har ikke bekymret meg. Man kan ikke tenke sånn. Gjør du det, så blir det krampaktig, og da vinner du aldri.

Måten seieren kom på, ble også spesiell:

- Jeg startet veldig tidlig. Da jeg kom i mål, sto det mange journalister i målområdet og hoia og skreik om at jeg måtte juble. Jeg hadde vunnet, sa de. Da ble jeg litt irritert. Jeg tenkte «faen heller, her kan man ikke juble før sistemann er i mål». Og jammen fikk jeg rett. Vittoz kom på slutten og gikk inn bare åtte tideler bak meg.

FAKTA:
Tore Ruud Hofstad

Født: 9. august 1979
Bosted: Lillehammer
Klubb: Lillehammer Skiklubb
Meritter: VM-gull i stafett (2003 og 2005), VM-gull i lagsprint (2005), VM-sølv i duathlon (2003) og VM-bronse, 15 km fri teknikk (2005). Én verdenscupseier.

- Ikke så vanskelig
- Du jublet ikke så voldsomt da heller, selv om du vant?

- Nei¿ Det ble vel mer som en lettelse, ettersom jeg hadde stått der og venta i 20 minutter. Følelsen blir nok litt annerledes når man vet at man har vunnet idet man krysser mållinja.

Tore Ruud Hofstad understreker imidlertid at gleden var der, selv om det ikke syntes så godt.

- Jeg var kjempeglad, selvfølgelig var jeg det. Det var en barriere å bryte. Nå har jeg vist for meg sjøl at jeg kan få det til. Og det trenger ikke nødvendigvis å være så vanskelig heller, poengterer han.

Utover sesongen kan det bli mer jubel i verdenscupen.

- Jeg har med meg den gode feelingen, innrømmer Hofstad.

Forbereder femmila
Og 26-åringen med base på Lillehammer har heller ikke gitt opp de individuelle OL-konkurransene, selv om utgangspunktet ikke er det beste.

- Før sesongen satte jeg opp stafetten og femmila som mine viktigste distanser i Torino. Det gjelder fortsatt. Og selv om medaljesjansene er størst i stafetten, satser jeg selvfølgelig alt på å forberede meg optimalt til femmila også.

Den gåes som fellesstart i fristil.

- At det er fellesstart, er helt klart en fordel for meg. Jeg veit med meg sjøl at hvis jeg er pigg, så har jeg en bra avslutning. Men det er klart at det krever sin mann å henge med i fem mil før det eventuelt kommer til en spurt, medgir Hofstad, som aldri har vært noen utpreget femmilsløper.

Derfor har han kastet litt om på treningsopplegge før OL-sesongen.

- Jeg har lagt inn flere langøkter, både på rulleski, sykkel og løping. I tillegg har jeg hatt en del lange rulleskiintervaller i skøyting, forteller Hofstad. Likevel er han usikker på hvordan han ligger an. Et lite hint får han i Val di Fiemme i 15. januar, der det skal gåes 30 kilometer fellesstart i skøyting.

Ikke gitt opp duathlon
Tore Ruud Hofstad har heller ikke gitt opp duathlon i OL, distansen han overraskende vant VM-sølv på i Val di Fiemme i 2003. Den gang ble det imidlertid gått ti kilometer i klassisk og ti i skøyting. I OL er det 15 kilometer i hver stilart. Det betyr at skøytespesialisten trolig vil få problemer med å henge på teten frem til ski- og stilbyttet.

- Jeg har lyst til å gå duathlon i OL. Men sånn som det ser ut nå, er jeg ikke blant medaljekandidatene. Og da kan det vel også bli tøft å komme med på det norske laget.

PS. Tore Ruud Hofstad rapporterer om 80 sentimeter snø og perfekte skiforhold i Silver Star Mountain, der de norske løperne lader opp til rennene i Canada.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.