*Nettavisen* Sport.

Høgmo på repeat

Rosenborg taper og taper, men trener Per Mathias Høgmo roser spillerne. Hver gang. Hva er det egentlig han driver med?

12.09.05 14:03

Tre kamper. Tre tap. Det er Høgmos fasit i eliteserien som RBK-trener. Mot Start ble de utspilt. Mot Lyn var de uheldige. Mot Viking tapte de fortjent.

Likevel - RBK-treneren har øst av seg med lovord etter hver eneste kamp.

Etter 2-5 mot Start:
- Jeg er fornøyd med moralen vi viser. Dette var én kamp. Én kamp å vokse på.

Etter 0-1 mot Lyn:
- I perioder spilte vi meget godt. Jeg er trygg på at vi tar de poengene vi trenger for å overleve.

Etter 2-3 mot Viking:
- Laget er i klar fremgang. Vi spilte en meget god taktisk kamp i 1. omgang. Vi kommer til å ta de poengene som skal til for å klatre på tabellen.

Og taper RBK mot Olympiakos tirsdag, kan du være sikker på at Høgmo vil servere noe liknende. Men er det ikke bedre å av og til kalle en spade for en spade? Bør han ikke skjelle ut laget for den elendige 2. omgangen mot Viking? Eller den grusomme starten mot Start?

Nei. Ikke ifølge mentale eksperter.

Riktig gjort
- Leter man etter problemer, finner man problemer. Letter man etter løsninger, hva finner man da? spør Kjetil Ramberg retorisk TV 2 Nettavisen.

- Det Høgmo gjør, virker riktig ut fra et mentalt perspektiv. Det man holder fokus på, det får man mer av. Desto mer man leter etter det som er bra, desto mer får man av det, fortsetter han.

Ramberg, som også har mange år bak seg som fotballtrener, ga i vinter ut boka «Mentale løft, løsningsfokusert tenkning og kommunikasjon». Han mener Høgmo egentlig ikke har andre valg enn å opptre på den måten han har gjort hos trønderne.

- Man må først identifisere problemet. Så må man gripe fatt i det. Høgmo er i en prosess hvor noe av det han har tatt fatt i virker, men foreløpig i for korte perioder. Fokus er likevel på det som er bra. Fokus er på å styrke det. For det gir effekt. Desto oftere man har fokus på, får opp bilder av og tenker på hva som er riktig utførelse og god gjennomføring, jo raskere setter det seg. Det er mental styring av hva man vil ha, sier Ramberg.

Høgmos kamper i RBK:
Steaua - RBK 1-1
Start - RBK 5-2
RBK - Steaua 3-2
RBK - Lyn 0-1
Viking - RBK 3-2

- I stedet for å vise folk hva som ikke virker, hva som er feil, retter man i stedet hele tenkningen mot det som faktisk fungerer, det som er gode løsninger.

Lillestrøm-trener Uwe Rösler viste spillerne sine skrekkvideoen fra Bergen i vår før møtet med Brann søndag kveld. I vårmøtet røk romerikingene 2-6. Selv om de vant 1-0 søndag, mener Ramberg at Röslers måte å angripe kampen på, egentlig var gal.

- Det er altfor mange som er opptatt av hva som ikke virker. Viser man video av problemene, forsterker man problemene. I stedet bør fokus være på «når gjorde vi det riktig?». Masse bruk av negativ stimuli? Jeg kan ikke se hva det hjelper.

Ifølge Ramberg vil Høgmo også stå frem med en repeat-knapp resten av sesongen. Uansett om Rosenborg skulle gå fra tap til tap. Og rykke ned.

- Det handler om å fjerne fokuset. Desto dårligere det går, desto mindre fokus har man på resultatet. Man kan skjelle ut eller bli forbannet - alt for å skape energi og trøkk der og da. Det er mange måter å motivere på. Men etter kamp har ikke Høgmo noe valg. Det hjelper ingenting å snakke om resultatene som ikke kommer, sier han.

For lite fokus
Ramberg er oppgitt over flere norske klubbers fokus på mental trening. Ofte skriver mediene om klubber som knytter til seg mental hjelp når problemene allerede er der.

- Få klubber har et gjennomarbeidet opplegg for dette. Men det man trener på, det blir man bedre på. Trener man for å bedre fysikken, blir den bedre. Trener man mentalt, blir man bedre mentalt. Og jeg kan ikke skjønne at noen kan være i tvil om viktigheten av det som sitter mellom ørene også når man er på fotballbanen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag