Gå til sidens hovedinnhold

Høgmo: - Vi må ha litt is i magen

Landslagssjefen fokuserer på prestasjoner og utvikling - ikke resultater.

Per-Mathias Høgmo lover ikke at landslaget skal begynne å vinne med det første. Alt handler fortsatt om øving foran EM-kvalifiseringen.

– Vi må ha litt is i magen. Det er alltid hyggelig å vinne fotballkamper, men resultater kan ikke være målet vårt på kort sikt. Målet er å gå til sluttspill. Hvis vi ikke tør å jobbe med måten å spille på, og ikke tør å øke risikoen, så får vi ikke svar, sier han til NTB.

De fire kampene hans i fjor høst endte med en uavgjort og tre tap, med målforskjell 2-7. Onsdag innledes hans første hele år som landslagssjef med kamp mot Moldova i Abu Dhabi. Lørdag venter Polen samme sted. Senere følger bortekamper mot Tsjekkia (mars) og Frankrike (mai) og en eneste hjemmekamp (juni) før kvalifiseringen starter.

– Frankrike på Stade de France blir en strålende oppgave for oss. Vi ønsker å møte tøffe motstandere. Danmark borte var perfekt for oss. Da fikk vi se at vi kan måle oss med et godt lag på bortebane. Vi rundspilte Skottland hjemme, og jeg var irritert da vi ikke slo dem, men resultater nå hjelper oss ikke når vi kommer til kvalifiseringen, sier Høgmo.

Moldova er kanskje ingen fryktinngytende motstander, men laget avsluttet VM-kvalifiseringen med to seirer. Ti av de tolv som var på banen da Montenegro ble slått 5-2 borte i siste kamp er med til Abu Dhabi.

Tester
– Nå komponerer vi et nytt lag, og vi tester ulike spillere. Jo Inge (Berget) prøves i en rolle han har hatt i Molde. «Janni» (de Lanlay), som er spennende og har vært god i Viking får en litt annen rolle enn vanlig, sier Høgmo ivrig.

– Det betyr at du har tatt ut laget?

– Det offentliggjøres først onsdag, men vi har drillet på trening, sier Høgmo.

Han brukte de samme 11 tirsdag som han gjorde mandag, så det er nok trygt å si at laget vil bli Ørjan H. Nyland – Espen Ruud, Tore Reginiussen, Vegard Forren, Jørgen Skjelvik – Yann-Erik de Lanlay, Harmeet Singh, Thomas Kind Bendiksen, Morten Gamst Pedersen – Jo Inge Berget, Ola Kamara.

– Det er mange spennende elementer, og jeg venter meg kollektive og også individuelle svar som blir viktige inn mot kampene som følger i mars, mai og juni, sier Høgmo.

Høgmo-skolen
Januarturen med overveiende hjemlige spillere (samt noen fra andre ligaer med vinterpause) byr på flotte treningsforhold i Abu Dhabi. Tirsdag trente Norge på banen ved siden av Erik Hamréns svenske landslag, og Høgmo fikk en prat med trenerkollegaen som også er i ferd med å bygge et lag til EM-kvalifiseringen.

Høgmo skal på få samlinger og kamper prøve å sette et lag som kan oppnå resultater med hans type fotball når kvalifiseringen starter i september. Ett virkemiddel er å la mange spillere gå gjennom «Høgmo-skolen». Allerede i fjor var 34 spillere på samling under Høgmo, og 27 av dem kom på banen.

Ytterligere ni nye fjes er med på denne samlingen, og antall spillere Høgmo har brukt i kamp vil ventelig stige med et tosifret tall.

– Det er viktig, sier landslagssjefen, som ikke takker nei til en seier onsdag. Men spillernes læring og svarene han får er viktigere. (©NTB)

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar