Gå til sidens hovedinnhold

- Holmenkollen er noe helt spesielt

Skiarenaen høster ros fra gamle helter, men ekspertene frykter en dårlig trend.

HOLMENKOLLEN (Nettavisen): Søndag er det igjen klart for det tradisjonelle hopprennet i Holmenkollen.

Helt siden 1892 har det vært arrangert hopprenn i Kollen og for første gang på lenge kan publikum glede seg over at det er en nordmann som for øyeblikket er eier av den gule ledertrøyen i verdenscupen.

Anders Bardal har vist stabil god hopping gjennom hele sesong, og nordmannen er Norges gullhåp før det braker løs på søndag.

- Holmenkollen er unikt
Etter at Nettavisen har snakket med sentrale personer innenfor skihoppingen har vi konkludert med at Holmenkollen er noe helt spesielt.

- Holmenkollen er et samlingspunkt for hele skihoppfamilien, sier rennsjef i FIS, Walter Hofer til Nettavisen.

- Jeg er stolt av å si at jeg har vært her i over 30 år. Holmenkollen er noe spesielt, ikke bare som hoppbakke, men tradisjonen, atmosfæren og det entusiastiske publikummet er med på å gjøre Holmenkollen til noe unikt, sier rennsjefen.

Ikke bare en vanlig verdenscupseier
For skal vi tro ekspertene, er ikke en seier i Holmenkollen bare en vanlig verdenscupseier. Roar Ljøkelsøy er den siste nordmannen som sto på toppen av seierspallen da han slo konkurrentene i 2004. Som vanlig skapte vanskelig værforhold problemer for arrangøren, og rennet ble avgjort etter kun én omgang.

Vi må vi helt tilbake til 1993 for å finne neste norske vinner. Espen Bredesen lå på tredjeplass etter første omgang, men kom sterkt tilbake og vant etter et kjempehopp i annenomgangen.

Se Bredesen vinne i 1993 (artikkelen fortsetter under videoen).

HTML EMBED

Bredesen er ikke i tvil om at Holmenkollen er noe særegent.

- Av enkeltseiere i verdenscupen rangerer jeg seieren i Holmenkollen høyest, til og med høyere enn en seier i nyttårshopprennet i Garmisch, forteller Bredesen til Nettavisen.

- Hva husker du av rennet i 1993?

- Det var tåke på morgenen, men så løste den seg opp utover rennet. På den tiden var det 65.000 mennesker der, og det var en helt fantastisk atmosfære.

- Jeg lå på tredje etter første omgang, men så vant jeg til slutt. Det var så mye folk, og stemningen var så voldsom, forteller den tidligere OL- og verdensmesteren.

Wirkolas høydepunkt
Han får støtte av en annen tidligere storhopper, Bjørn Wirkola.

Wirkola ble verdensmester på hjemmebane i Holmenkollen i 1966, og er ikke i tvil om at rennet var et av høydepunktene i hans karriere.

- Jeg husker jeg gliste på toppen før jeg hoppet, for det var en enorm stemning, men man så ingenting på grunn av tåka, forteller Wirkola.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- Det å vinne VM-gullet på hjemmebane i Holmenkollen er nok noe av det største en skihopper kan gjøre. Av mine seiere setter jeg seieren i Holmenkollen likt sammen med hoppuka, selv om hoppuka er vanskeligere å vinne, sier Wirkola.

Frykter publikumssvikt
Espen Bredesen som i dag jobber som ekspertkommentator for NRK liker ikke å se at det er færre og færre som tar turen til Kollen.

- De siste årene har det kommet mindre folk i Kollen, og det blir spennende å se hvor mange som dukker opp etter at det har vært VM i Vikersund, sier Bredesen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Utenom VM i 2011 har publikumssvikten vært tydelig i Holmenkollen de siste årene. Da man før kunne oppleve et folkehav med over 50.000 mennesker til stede hvert år, er kontrasten stor da man de siste årene er heldige om det dukker opp halvparten så mange.

Må lære av Vikersund og Granåsen
Hoppsjef Clas Brede Bråthen tror arrangøren i Holmenkollen kan lære av Vikersund og Granåsen.

I verdenscuprennet i Granåsen på torsdag dukket det opp nærmere 20.000 tilskuere, og det ble en folkefest.

- Hvis trenden med at færre og færre tar turen til Kollen fortsetter, er det på tide at man gjør noen grep slik de har gjort Vikersund og Granåsen, hvor de klarer å lage folkefester, sier Bråthen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- Det var fantastisk i Granåsen. Og det var på en torsdagskveld. Der har arrangøren gjort mye riktig, og hvis trenden i Kollen fortsetter er det på høy tid med en evaluering av hele konseptet, sier hoppsjefen.

- Da må man rett og slett være ydmyk nok til å se hvorfor de får det til i Trondheim og Vikersund og ikke i en by hvor det bor mange flere mennesker, sier han.

Bråthen mener at alt ligger til rette for at man skal kunne klare å lage folkefester også i Holmenkollen.

- Arenaen er bra nok, hopperne er bra nok og menneskemengden i nærheten er mer enn stor nok til å fylle arenaen, sier Bråthen.

Ingenting er som «kollen-brølet»
Espen Bredesen håper at VM i 2011 kan ha vært en god reklame for hopprennet og at folk også i år vil ta turen til bakken.

For skal vi tro Bredesen, er det ikke det samme å sitte hjemme å se på TV.

- Kollen-brølet er ekstremt, og det er utrolig å være til stede der som tilskuer. Man får ikke den atmosfæren gjennom TV-skjermen, sier Bredesen.

Det er for en gangs skyld meldt strålende vær, og det blir spennende å se hvor mange som kommer for å støtte de norske hopperne.

Rennsjef Walter Hofer håper Bardal kan trekke noen ekstra tilskuere.

- Det er ikke ofte en nordmann kommer hit og leder verdenscupen sammenlagt så jeg håper publikum kan ha stor glede av det, sier Hofer.

PS: Hopprennet starter kl. 14.15 søndag, mens prøveomgangen allerede er i gang kl. 13.

Reklame

NÅ: Eksklusiv motebutikk er i gang med sitt årlige salg