Dette er et meningsinnlegg fra Torbjörn Nordvall.

Fjernt fra miljøet på Holmenkollen skistadion i Oslo, på et femstjerners hotell i sommerparadiset Dubrovnik, har verdenscupkomiteen i FIS fattet avgjørelsen om å gjeninnføre intervallstart i Kollen. En avgjørelse jeg og sannsynligvis mange med meg applauderer.

Det er ikke vill gjetting å tro at arrangøren, Holmenkollen skifestival, også hever topplua og takker FIS for at skiklassikeren fra og med 2021 får en høyere attraksjonsverdi. I hvert fall ser jeg det sånn.

Fellesstarten for herrene fortsatte i en rasende utvikling etter Oslo-VM i 2011. Den har som regel inneholdt et stort, samlet felt, langt inn i løpet med et 30-talls løpere på en perlesnor fram til 45 km, før det ender med en langspurt med et titalls løpere i kamp om seieren.

Da russeren Alexander Bolsjunov vant i år foran tre landsmenn, var det seks løpere i mål på under åtte sekunder og 13 løpere under 27 sekunder etter den russiske bjørnen.

Nå har FIS endelig forstått at de historiske konkurransene i Kollen har begynt å miste sin sjel.

Så vel underholdningsverdien som deltakerinteressen har sunket, om ikke dramatisk, så i hvert fall urovekkende mye både på herre- og kvinnesiden. Da Dario Cologna vant i 2018 kom 58 løpere i mål. I år var det bare 42. Da Marit Bjørgen vant tremila i 2018 kom 54 løpere i mål. I år var det 44 når Therese Johaug hadde sin makeløse solooppvisning.

Reduseringen i antallet deltakere i år kan skyldes at Kollen-helgen falt så nært etter VM i Seefeld. Men tendensen har vært et synkende antall deltakere i flere år.

Intervallstart kan lokke flere nasjoner og løpere til å ta fatt på utfordringen i Nordmarka-terrenget. Man kan i alle fall håpe det.

Slik det har vært de seneste årene har et 30-talls løpere sust forbi publikum på noen sekunder ute langs traseen. I folketette områder, som på Frognerseteren er jeg redd for at fokuset har havnet mer på festen ved leirbålet enn på de sportslige prestasjonene i skisporet.

Med intervallstart får femmila for herrer og tremila for damer en bedre sammenhengende helhet. Det blir som i «gode gamle dager» med løpere spredd utover langs løypa hele tiden. Hver løper kommer til å «løftes» fram og få sin velfortjente støtte.

Med fellesstarten forsvinner mange profiler i «mengden» når de ligger midt i en klynge. Intervallstarten gjør at publikum rekker å bli mer «kjent» med deltakerne.

Jeg tror derimot ikke at resultatlistene kommer til å se veldig annerledes ut. Mest sannsynlig får vi se 4-5 nordmenn, 3-4 russere, noen italienere og kanskje en svenske på topp-10-lista selv med intervallstart.

Men femmila blir sannsynligvis en større opplevelse for publikum som med det, forhåpentligvis (ikke alle, men mange) holder seg til å heie frem løperne istedenfor å overkonsumere øl og leke røvere oppe ved Frognerseteren.

Holmenkollen skifestival har all grunn til å se positivt på FIS-beslutningen. Intervallstarten gagner utviklingen av den fine kulturarven som Oslo kan by skiverdenen på. Femmila har sine aner tilbake fra 1888 da konkurransen var en del av Husebyrennet.

/ Torbjörn Nordvall