SEEFELD (Nettavisen): Det vakte stor oppsikt både i Norge og utlandet da den norske skiprofilen sagde den russiske taktikken i to etter et Tour de Ski-renn i Val di Fiemme i januar.

- Fikk massive reaksjoner

Nordmannen stusset over taktikken til russerne som rykket til i front da Sergej Ustjugov, deres antatt største tour-håp, ikke klarte å holde følge lenger bak i løypa. Det ødela i stor grad Ustjugovs vinnersjanser i touren.

- De er dumme som brød, sa Holund.

De ærlige uttalelsene ble raskt fanget opp også av media i Russland, og nå røper romeriksløperen at han fikk huden full fra russisk hold etter den ærlige taktikkdommen.

- Jeg fikk massive reaksjoner, men jeg skjønner ikke hva som ble meldt, det er vanskelig å forstå seg på russisk, sier Holund og humrer.

Det ble så ille at han senere så seg nødt til å rykke ut med en beklagelse på sin personlige Instagram-konto.

Han tror mye av problemet lå i at det er vanskelig å oversette «dumme som brød» til et annet språk.

- Jeg tror kanskje noe ble «lost in translation» fra norsk til russisk, for det var absolutt ikke ment slik det kom frem. Jeg kunne nok ordlagt meg mer profesjonelt, men det er slike sleivete ting som kommer rett etter et løp. Jeg tror faktisk at Sergej Ustjugov kunne vunnet Tour de Ski om russerne hadde gått litt smartere på den etappen. Det tror jeg nok Ustjugov skjønner selv også. Den taktiske avgjørelsen der var litt spesiell, holder han fast ved.

Møtte russerne - ble overrasket

Dagen etter de oppsiktsvekkende uttalelsene fra Holund var det duket for et nytt renn i Val di Fiemme.

Han var spent på hva som ville møte ham, men ble tatt på senga over de russiske løpernes reaksjon på det som hadde blitt sagt.

- Samtlige av de russiske løperne jeg møtte på oppvarmingen hilste pent på meg, og det ble jeg veldig overrasket over. Jeg tror nok de som var med og konkurrerte forsto hva jeg hadde ment, og jeg håper de leste Instagram-posten min etterpå, sier han.

Holund er nå i Seefeld som en del av den norske VM-troppen, men har lenge blitt holdt på pinebenken og ventet på klarsignal fra landslagsledelsen.

Nå har han fått tommel opp og skal gå 50-kilometeren som avslutter VM søndag.

Han har hatt en skuffende sesong uten en eneste pallplass, men mener magefølelsen er bra og at formen er i anmarsj.

- Jeg kan være med helt i toppen på en 50-kilometer, tror han.

- Ikke levd opp til forventningene

Landslagstrener Eirik Myhr Nossum er usikker på hvorfor det har lugget for den ambisiøse 29-åringen denne sesongen. Holund tok bronse under 30-kilometer skiathlon så sent som i OL i fjor.

- Hadde jeg hatt et veldig godt svar på det ... Selv om han ikke er langt unna nivået han har vært på tidligere, har forventningene vært høyere i år. Han har ikke helt klart å leve opp til dem, og han er den eneste på laget som ikke har vært på pallen i år.

Men landslagstreneren har registrert at Holunds form er i gradvis bedring.

- Er det en jeg er sikker på ikke sprekker, er det Holund. Han er med inn, sier Nossum.

50-kilometeren er nemlig mesterskapets siste øvelse og går av stabelen 3. mars.