*Nettavisen* Sport.

Hopp-Norges redningsmann

Foto: (Scanpix)

Da de meritterte norske hoppgutta sviktet en etter en, sto Tom Hilde igjen frem som nasjonens hoppyndling.

08.12.07 20:11

TRONDHEIM (Nettavisen): Etter karrieren første pallplassering i Kuusamo, fikk Tom Hilde (20) presset fra en hoppnasjon trædd over seg.

Men Asker-gutten var ikke snauere enn at han kopierte bragden for seks dager siden, og sikret nok en tredjeplass etter hopp på 131 og 130,5 meter.

Slikt gir selvtillit.

- Jeg har vært ganske mye mer nervøs foran hopprenn enn det jeg har vært i dag, sier Tom Hilde til Nettavisen etter tredjeplassen.

Om han følte seg som en vinner om dagen, var relativt enkelt å svare på:

- Nei. Jeg ble slått av to stykker i dag, så noen vinner er jeg i alle fall ikke. Jeg blir litt ivrig i dag også, svarer han og tenker på førstehoppet der han ble litt sen på hoppkanten.

Taklet presset
Landslagsledelsen er imidlertid av en annen oppfatning. De mener det lyser respekt lang vei av ungguttens måte å takle forventninger og press på den siste uken.

- Jeg er veldig godt fornøyd. Tom har tatt ansvaret til hopp-Norge på skuldrene sine og forventningene fra fansen på hjemmebane. Og så svarer han med en slik prestasjon. Det forteller meg mye at han tar utfordringen på en slik måte. Det blir litt enklere for ham også, etter dette, sier Mika Kojonkoski til Nettavisen.

Sportssjef Clas Brede Bråthen benyttet anledningen til å minne om at Hildes opptur startet allerede i fjor, selv om et annet ungt stjerneskudd satte ham i skyggen.

- Han hadde en utrolig god sesong i fjor. Men det var det ingen som la merke til, takket være en rørlegger fra Hønefoss, sier Bråthen.

(Saken fortsetter under)

Klikk på bildet for å forstørre.

- Ingen Jacobsen
For imens Anders Jacobsen ligger i dvale etter knallsesongen i fjor, setter det norske folk nå sin lit til at Tom Hilde skal fylle tomrommet etter ham.

Men en «ny» Jacobsen får ingen lov til å kalle ham.

- La oss ikke forskuttere noe som helst her, la oss ta det steg for steg, svarer Kojonkoski avvæpnende på den unevnelige sammenlikningen.

Lørdag kveld var det kun østerrikerne Gregor Schlierenzauer og Thomas Morgenstern som maktet å tukte Norges beste hopper akkurat nå.

I en klasse for seg
Spesielt Morgenstern var i en klasse for seg i Granåsen-bakken.

- Begge to er ekstremt gode. Om Tom skal hamle opp med dem, må han hoppe særs godt, mener Kojonkoski.

- Er det langt opp til de to, Hilde?

- De var sinnssykt gode i dag, men jeg vet jo at spesielt førstehoppet mitt kunne vært bedre. Jeg var litt sein og overivrig der, medgir han.

Førstelaget skuffet
Søndag fortsetter verdenscupen i Trondheim. Da får det norske laget sjansen til å revansjere seg. For landslagssjefen var bare delvis fornøyd med det han fikk se fra utkikksposten i ovarennet.

- Den norske laginnsatsen var god, men førstelaget hadde ingen god dag. Vi har mye å rette opp i morgen, sier finnen.

For Hilde blir derimot søndagen mer som en bonusdag på jobben å regne.

- Hva slags forventninger har du til deg og din prestasjon i morgen?

- Ingen verdens ting!

- Det blir bare å kose seg?

- Ja...

PS! Øvrige norske plasseringer lørdag: Anders Bardal (10), Andreas Vilberg (18) Bjørn Einar Romøren (20), Henning Stensrud (24), Lars Bystøl (26), Roar Ljøkelsøy (30). Sigurd Pettersen, Jon Årås, Kim Rene Elverum og Thomas Lobben kvalifiserte seg ikke til finaleomgangen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.