Ved 20-tiden opplyste Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) at japanske Ito, en av verdens beste kvinnelige skihoppere, får sjansen i Vikersund i helgen til tross for at hun i utgangspunktet ikke er kvalifisert.

«En stor drøm i mitt skihopperliv var på et tidspunkt borte, men drømmen går nå i oppfyllelse takket være alles støtte. Jeg klarte ikke skaffe meg denne sjansen selv, men hoppfamilien ga meg sjansen. Jeg skal fly med takknemlighet», skriver Ito på Instagram.

Kun de 15 beste i Raw Air-sammendraget skal være med i søndagens historiske renn, der kvinnene for første gang skal konkurrere i verdens største hoppbakke. Ito så ut til å være innenfor grensen, helt til hun ble disket på Lillehammer onsdag som følge av at hun slapp bommen på rødt lys.

Det sendte den japanske profilen ned på 20.-plass i sammendraget og ut av Vikersund-rennet.

Kampanje

Umiddelbart ble det imidlertid startet en kampanje med mål om å sørge for at den japanske 28-åringen likevel skulle få sjansen i Vikersund. Emneknaggen «LetYukiFly» spredte seg raskt som en vind i sosiale medier. Halvor Egner Granerud var blant hopperne som engasjerte seg. En underskriftskampanje blant utøvere og ledere ble også igangsatt som en del av kampanjen.

Trenere og utøvere skal ha vært samstemte i at Ito burde få sjansen.

Et av hovedargumentene for å gi 28-åringen muligheten, har vært at østerrikske Julie Mühlberger ikke ønsker å stille til start i Vikersund selv om hun er kvalifisert. Det åpner i realiteten en plass i kvinnerennet.

Klarsignal

I tillegg har Ito for lengst bevist at hun behersker å hoppe langt. I januar i fjor hoppet hun 154 meter i storbakken i Willingen. Sist, men ikke minst, har det vært pekt på at det vil være god reklame for hoppsporten å ha med en japansk utøver i søndagens historiske renn.

Torsdag kveld kom beskjeden fra FIS om at Ito nå er inne i startfeltet.

Tre norske jenter er kvalifisert for søndagens renn: Maren Lundby, Silje Opseth og Anna Odine Strøm.

Kvinnene skal etter planen gjøre sine første treningshopp i Vikersundbakken fredag morgen. Vårgudene kan imidlertid komme til å skape trøbbel for arrangørene. Snø og til dels kraftig vind er ventet.

(©NTB)