VIKERSUND (Nettavisen): Det var bare smil å se nede på sletten i Vikersund etter at de 15 beste kvinnene i verden hadde satt utfor i tre offisielle treningsomganger i Vikersund lørdag.

Det er første gang i historien at kvinnene får oppleve det.

Tre verdensrekorder ble TV-seere og publikum vitne til etter at Eva Klinec først slo den uoffisielle verdensrekorden til Daniela Iraschko-Stoltz på 200 meter fra Kulm i 2003, før vår egen Maren Lundby landet på 212,5 meter i sitt tredje hopp for dagen.

Men akkurat som i VM i Planica skulle Alexandria Loutitt fra Canada strekke seg lenger enn Lundby og står nå med verdensrekorden for kvinner på 222 meter.

– Det var fint å kjenne på det i hvert fall. Så kommer Loutitt etterpå og dreper gleden igjen. Jeg har opplevd det litt for mye i vinter, men dette var kjempeartig. Jeg er mest fornøyd med å komme meg over 200-metersstreken, mestre bakken og ta steg. Det har vært en absurd dag, sier en svært blid Lundby til Nettavisen.

Les også: Casper Ruud om kjendislivet og forespørslene: − Det er mer av det enn jeg hadde trodd

Verdensrekordholderen: – Har gjort meg forbannet

En annen som var svært blid var nåværende verdensrekordholder Loutitt fra Canada.

– Det føles ganske utrolig, sier hun til Nettavisen om det å sette verdensrekord.

Kanadieren var også kun 2 meter unna Canadas nasjonale rekord på 224 meter - satt av herrehopper Mackenzie Boyd-Clowes.

– Det føltes ganske bra, sorry, Mackenzie, men det er ganske spektakulært, sier Loutitt smilende.

Hun gleder seg, i likhet med de andre kvinnene, stort over å få muligheten til å hoppe i verdens største hoppbakke.

– Dette er en legendarisk bakke. Det er utrolig å endelig få lov til å hoppe her. Det er noe som har gjort meg forbannet som en ung kvinnelig utøver, at kvinner ikke har kunne hoppe skiflyging. Det å være en av de første og nå verdensrekordholder er ganske spektakulært, forteller Loutitt.

Les også: Tidligere storscorer hylles for sitt bidrag i Manchester United

Flere norske i aksjon

Loutitt og Lundby var i en egen klasse sammen med slovenske Eva Klinec lørdag. Sistnevnte landet på 221 meter i sitt siste hopp - meteren bak kvinnenes verdensrekord.

Hverken Silje Opseth eller Anna Odine Strøm maktet å hoppe over 200 meter lørdag, men var likevel godt fornøyde med å få prøve seg i skiflygingsbakken.

Opseth hoppet 194 meter i sitt lengste svev, mens Strøm hoppet 166,5 meter.

Det har vært en årelang kamp for kvinnene å hoppe skiflyging, men søndag skrives det på nytt historie når det er klart for offisielt skiflygingsrenn for de 15 beste kvinnene når Raw Air avsluttes i Vikersund. Rennet starter klokken 10.00.