Gå til sidens hovedinnhold

Hoppdrama: Granerud mistet seieren til Johansson etter fall

Robert Johansson vant etter fall av Halvor Egner Granerud i 2. omgang

Granerud lå an til en suveren seier i søndagens hopprenn i Lahti etter at han slo til med et hopp på 132,5 meter i den første omgangen og tok ledelsen med 10,2 poeng ned til tyske Karl Geiger på 2. plass.

I den andre omgangen imponerte Granerud igjen, men denne gangen hoppet 24-åringen fra Asker rett og slett for langt. Nordmannen klarte nemlig ikke holde seg på beina da han landet på 137,5 meter - 7,5 meter lenger enn bakkestørrelsen i Lahti.

Granerud måtte dermed ende seg med fjerdeplassen, men var til tross for fallet i andreomgangen kun 2,4 poeng bak vinner og landsmann Robert Johansson.

Tyskerne Markus Eisenbichler og Geiger ble henholdsvis nummer to og tre.

Misfornøyd med dømmingen

Granerud var ikke overraskende skuffet etter konkurransen. Allerede i første omgang etterlyste han bedre stilkarakterer.

Det gjorde han igjen etter andrehoppet der han falt. Nordmannen antyder at dommerne snyter han for seieren med de tellende stilkarakterene 8,5, 8,5 og 9 for det andre hoppet.

– Jeg er så forbanna. Det føles veldig surt. Jeg har anledning til å be noen av de gode norske dommerne hjemme sende meg melding og forklare hvorfor jeg blir trukket så mye i stil, sier Granerud til NRK.

Dommerveteran med klar beskjed

Nettavisen har søndag kveld snakket med Ole Walseth som har vært hoppdommer i over 35 år.

Han mener dommerne i Lahti har gjort rett.

- Jeg tror det er tilnærmet riktig. Han skal trekkes 11-12 stilpoeng, så det her er ganske riktig, sier Walseth til Nettavisen.

Han forklarer at Granerud skal trekkes fire poeng for landingen, syv poeng for fallet, og så kan det også diskuteres om han skal trekkes 0,5 poeng for selve svevet.

Reagerte også etter første hopp

Også i forbindelse med hoppet i førsteomgangen reagerte Granerud på stilkarakterene.

- Jeg skjønner ingenting jeg. Hvis ikke det er et hopp som kvalifiserer til i hvert fall 19,5 så tror jeg det blir vanskelig å få til noen av de i karrieren. Jeg har ikke sett luftferden enda, men nedslaget synes jeg så ganske strøkent ut, sa Granerud.

Nordmannen fikk tre ganger 19 i stil for hoppet, noe Walseth mener kan forsvares.

- De har nok trukket 0,5 i luften og 0,5 i landingen, sier dommereksperten.

Fra sofakroken mente han selv at Granerud burde fått 19,5 for det første hoppet, men vil ikke si at dommerkollegene i Finland har gjort noe direkte feil.

- Dessverre, Halvor, men det var riktig dømt i dag, sier Walseth.

God norsk dag

Det var uansett en gledelig dag sett med norske øyne. Granerud viste hopping i en egen klasse, mens Johansson altså stakk av med seieren da det ble fall i finaleomgangen for lagkameraten.

Johansson hoppet 128,5 og 126,5 med fine stilkarakterer.

Den tidligere verdensrekordholderen vant 1,7 poeng foran Markus Eisenbichler.

Også Daniel-André Tande hadde en god dag i bakken med en 6. plass.

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter