*Nettavisen* Sport.

Hopper etter Håkensmoen

Som aktiv huskes han best for å ha blitt diskvalifisert i Vasaloppet. Nå skal Åge Skinstad ta norsk langrenn til nye høyder. Om mulig.

13.09.06 13:35

Spekulasjonene om hvem som skulle bli ny sportssjef i langrenn har pågått siden stillingen ble utlyst i fjor høst. Åge Skinstads navn har vært på banen like lenge. Selv har han nektet å kommentere sitt kandidatur. Og skiforbundet har nektet å kommentere navn.

Tirsdag slapp skiforbundet endelig katta ut av sekken. Katta var selvfølgelig Åge Skinstad.

- Men det er helt ferskt. Je’ fikk itte detti herre før i gårkvæll, je’, altså, sier Skinstad og vifter med kontrakten som han en time tidligere signerte i påsyn av media og skiforbundets sponsorer.

Små diskusjoner
Det signerte eksemplaret skiller seg ikke mye fra utkastet Skinstad fikk foran seg et bittelite døgn tidligere.

- Noen små diskusjoner har vi hatt. Men det er ikke mye som er endret.

- Lønn?

- Nei, nei.

- Antall reisedøgn?

- Nei, det er jeg innforstått med.

- Hva da?

- Det går på at en i en slik jobb må ha en del tekniske ting på plass. Telefon, PC¿ Sånne ting.

TV 2 Nettavisens tilmålte tid med den nybakte sjefen (en gjeng fotografer står og venter) er for knapp til å snakke om teknisk utrustning. Mer interessant er det hva Åge Skinstad – 41 år fra Gjøvik – har ambisjoner om å gjøre med norsk skisport.

Tar tiden til hjelp
Han tar over et lag med gullklumper, god årgangsvin og uslepne diamanter. En hel nasjon forventer, for ikke å si krever, at han forvalter ressursene på en måte som sikrer en solid norsk gullbeholdning også de neste fire årene. Aldri har vi nordmenn vært mer bortskjemte enn akkurat nå.

Bjørnar Håkensmoen ledet troppene til intet mindre enn tidenes norske medaljefangst i VM i Oberstdorf i fjor.

Den foreløpige tiltredelseserklæringen er imidlertid ikke mer ambisiøs enn at den godeste Skinstad ganske sikkert vil være i stand til å leve opp til sine løfter:

- For å være helt ærlig, så har jeg ikke på nåværende tidspunkt så mange klare tanker om konkrete endringer. I starten vil jeg bruke en del tid på å sette meg inn i hva som gjøres nå. Etter sesongen må vi sette oss ned og evaluere grundig. Deretter må vi finne ut om det må tas noen grep, og i så fall hvilke.

I den anledning er Skinstad opptatt av kontinuitet. Og den er allerede sikret, både på utøver- og trenernivå. Dametrener Svein Tore Samdal gir seg etter sesongen, men det er for lengst klart at Egil Kristiansen, som også i dag er en del av trenerteamet, overtar ansvaret for jentene. Kristiansen har kontrakt til 2008. Det samme har sprinttrener Ulf Morten Aune, mens herretrener Krister Sørgård i utgangspunktet gir seg etter VM i Sapporo i 2007.

Må tette hullet
- Det har vært gjort, og gjøres, veldig mye bra arbeid i norsk langrenn, og det har jeg stor respekt for. Alt som har vært bra må vi ta med oss videre. Men samtidig må vi lete etter forbedringspotensialer. Det finnes alltid ting som kan gjøres bedre, påpeker Skinstad.

Ettervekst er et viktig stikkord. På herresiden har den aldri vært noe stort problem. Blant jentene er det verre. Bak de seks-sju beste er det et gedigent hull som må tettes.

Laila Selbæk, som søndag vant dameklassen under norgescupen i Stokke, etterlyser et bedre tilbud til de nest beste. Løsningen mener hun er et rekrutteringslandslag.

- Det er veldig vanskelig å bli en god seniorløper uten landslag i ryggen. Vi har rett og slett ikke det samme utgangspunktet. Avstanden mellom de beste og oss bak blir bare større og større. Selv har jeg trent bra for å bli bedre, men er likevel like langt unna de beste nå som i fjor, sier Selbæk til langrenn.com.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Det morsomste jeg vet
- Det innspillet tar jeg med meg. Jeg sier ikke nødvendigvis at et rekrutteringslandslag er det som skal til for å tette hullet mellom de beste og de nest beste. Men det er viktig at alle som har tanker og ideer om hvordan ting bør være, kommer med det, poengterer Åge Skinstad.

- Hvorfor søkte du jobben som sportssjef?

- Fordi jeg hadde lyst til å jobbe med langrenn – det morsomste jeg vet – på heltid

Skinstad kommer fra jobben som commercial manager, det vil si øverste sjef, i Adidas Norge. I tillegg har han vært engasjert som ekspertkommentator i langrenn på NRK. Engasjementet strekker seg ut sesongen, og Skinstad akter å fullføre. Han tror heller ikke det blir noe problem å holde orden på hattene.

Fortsetter i NRK
- Min jobb i NRK er å formidle og å forklare det som skjer. Jeg ser ingen problemer med å fortsette med det i forhold til min nye jobb, sier han.

- Men det er også en del av jobben å komme med egne synspunkter, for eksempel i forhold til OL-uttak. Vil du kunne gjøre det på samme måte?

- Når jeg kommer med egne standpunkter, mener jeg at det stort sett er velbegrunnet og gjennomtenkt. Det kommer jeg til å fortsette med.

- Så hvis du etter løpene i Val di Fiemme i helga mener at John Anders Gaustad må med i OL-troppen, så sier du det?

- Det gjør jeg.

Et annet dillemma kan Åge Skinstad få hvis sønnen Petter fortsetter fremgangen. Han er blant landets beste 17-åringer.

Som far, så sønn
Samme dag som pappa ble ansatt som sportssjef, ble Petter tatt ut til nordisk juniorlandskamp. Om fire år kan han fort være et aktuelt navn når pappa skal plukke ut løperne til OL i Vancouver. Akkurat de «sorgene» tar imidlertid ikke Skinstad på forskudd.

Åge Skinstad starter i sin nye jobb 1. april. Ingen skal være i tvil om at han ser frem til akkurat det.

- Jeg har hatt ekstremt lyst på jobben, medgir han.

- Og da tilbudet kom var du aldri i tvil?

- Definitivt ikke.

Disket
Hvorfor Åge Skinstad ble disket i Vasaloppet? Han skøytet. Eller som han forklarer det selv:

- Jeg var i spurt mot en russer. Det ble en del sporskifter. Kanskje litt for mange. Juryen mente i hvert fall det.

- Og som TD har jeg vel litt større forståelse for avgjørelsen i dag enn jeg hadde den gangen, medgir sportsjefen smilende og reiser seg fra sofaen i fotballforbundets lobby på Ullevaal. Fotografene skal ha sitt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.