RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hopper om 300.000 i Kollen

(FOTO: AFP PHOTO/SCANPIX)
Sist oppdatert:
Det handler om mer enn prestisje i den nordiske hoppuka, som avsluttes i Holmenkollen til helga.

Sammenlagtvinneren av Nordic Tournament får med seg 25.000 euro, tilsvarende 200.000 norske kroner. Andrepremeien er på 15.000 euro, mens tredjemann tar med seg småpene 10.000 euro hjem.

I tillegg kommer premiepengene fra hvert enkelt av de fire rennene i Lahti, Kuopio, Lillehammer og Holmenkollen. En rennseier gir 20.000 sveitserfranc, som tilsvarer 100.000 kroner.

- Det er viktig for oss å gjøre den nordiske hoppuka så attraktiv som mulig, som en motvekt til den tyskøsterrikske hoppuka. Derfor skulle vi gjerne hatt enda mer penger i premiepotten, innrømmer arrangementssjef Terje Lund i Norges skiforbund overfor TV 2 Nettavisen.

Mangler hovedsponsor
Mens arrangørene av den tyskøsterrikske hoppuka har 100.000 euro til fordeling, har det nordiske tilsvaret «bare» 50.000 å drysse over hopperne. Årsaken er at arrangementet mangler en hovedsponsor.

Slik har det gått tidligere
i Nordic Tournament:

2005
1. Matti Hautamäki, Finland
2. Roar Ljøkelsøy, Norge
3. Michael Uhrmann, Tyskland

2004
1. Roar Ljøkelsøy, Norge
2. Bjørn Einar Romøren, Norge
3. Simon Amman, Sveits

2003
1. Adam Malysz, Polen
2. Matti Hautamäki, Finland
3. Tami Kiuru, Finland

2002
1. Matti Hautamäki, Finland
2. Adam Malysz, Polen
3. Martin Schmitt, Tyskland

2001
1. Adam Malysz, Polen
2. Andreas Goldberger, Østerrike
3. Martin Schmitt, Tyskland

2000
1. Sven Hannawald, Tyskland
2. Janne Ahonen, Finland
3. Ville Kantee, Finland

1999
1. Noriaki Kasai, Japan
2. Kazuyoshi Funaki, Japan
3. Sven Hannawald, Tyskland

1998
1. Andreas Widhölzl, Østerrike
2. Sven Hannawald, Tyskland
3. Hiroya Saitoh, Japan

1997
1. Kazuyoshi Funaki, Japan
2. Kristian Brenden, Norge
3. Andreas Widhölzl, Østerrike

Kilde: www.holmenkollen-worldcup.no

- Per i dag er det arrangørene, det finske og det norske skiforbundet, som finansierer premiene. Selvfølgelig er det et mål at sponsorer skal bære disse utgiftene, men så langt har ikke det gått i orden, medgir Lund.

Årsakene er flere. En av dem er den norske alkohollovgivningen.

- Det har vært potensielle sponsorer på banen, men forbudet mot alkoholreklame i Norge har vært en hindring, forklarer Lund.

Samler markedsrettighetene
Det har dessuten vært en utfordring at Skiforeningen sitter på markedsrettighetene til Holmenkollrennet.

- Det finske skiforbundet har markedsrettighetene til alle renn i Finland, mens det norske skiforbundet har rettighetene til alle renn i Norge – unntatt i Holmenkollen. Men det kan det bli en forandring på allerede til neste år. Vi har hatt et tett samarbeid med Skiforeningen i flere år, og nå ser det ut til at vi blir enige om at begge parter er best tjent med å samle rettighetene på én hånd. Jeg tror i hvert fall det vil gjøre det lettere å selge Nordic Tournament, sier Terje Lund.

Årets utgave av Nordic Tournament er den tiende i rekken. Det startet i regi av Terje Bogens SponsorService i 1997, med Kazuyoshi Funaki fra Japan som vinner og Kristian Brenden som andremann.

Folkefest
Men også etter konkursen i Sponsor Service lever den nordiske hoppuka videre – ifølge Terje Lund i stadig sprekere utgaver:

- Det har vært et mål for oss å gjøre disse rennene til folkefester. Det gjør vi ved å sørge for at folk trives. Publikumsutviklingen har vært positiv hele veien, bortsett fra i Holmenkollen – der tåka har ødelagt mange renn de siste årene.

I år antyder imidlertid værprognosene strålende sol i OL-anlegget fra 1952.

- I så fall håper og tror vi på opp mot 40.000 tilskuere i bakken, røper Terje Lund.

Til fredagens renn på Lillehammer spår han 20.000 tilskuere.

- Vi hadde 15.000 i fjor, og det kommer til å øke. Gullgutten Lars Bytsøl skal hoppe i favorittbakken sin, og i bakkant av rennet tilbyr vi publikum en konsert med blant andre Briskeby. Jeg er overbevist om at det blir en suksess, sier arrangementssjefen.

Finne i føringen
Rent sportslig er det finske Janne Happonen som har føringen i den tiende utgaven av den nordiske hoppuka, etter at han vant det første rennet i Lahti søndag. Tirsdag kveld fortsetter turneringen med renn i Kuopio, før det hele altså avgjøres på norsk jord – i Lysgårdsbakken fredag og i Holmenkollen søndag.

Bjørn Einar Romøren er beste nordmann etter det første rennet. Han har 20,5 poeng å ta inn på Happonen før de tre siste rennene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere