Tirsdag delte kombinertlandslaget at deres trener Stian Kvarstad har fått kreft. Sykdomsbeskjeden fikk han under VM i nordiske grener i Planica, etter at han hadde vært gjennom en rekke undersøkelser hjemme i Norge før avreise. Han hadde en anelse om hva som ventet ham.

– Det startet med at jeg oppdaget en kul på halsen, som senere viste seg å være lymfekreft. Etter det har det gått rasende fort, fra diagnose og til behandlingen startet, forteller han til Nettavisen.

50-åringen var altså på jobbreise da kreft-beskjeden kom. Nå er han sykmeldt fra stillingen som hopptrener for kombinertlandslaget. Den Trondheimsbaserte treneren har tatt diagnosen med fatning og forklarer at legene ikke har funnet tegn til spredning. Dermed er prognosene for fremtiden gode, mener han.

– Behandlingen tar seks uker, men jeg aner ikke hvordan dette blir. En opptreningsperiode må man regne med i etterkant, men jeg er nok oppe og nikker igjen i juni jeg, sier hopptreneren optimistisk.

Fikk viktig telefon

Kvarstad skryter av helsepersonellet han så langt har møtt på veien mot å bli frisk. Samtidig har han fått støtte av familien, i tillegg til at han fikk en telefon fra en person han tror kan være en god støtte i tiden som kommer.

Etter at kombinertlandslaget delte trenerens kreft-nyhet, ringte nemlig Bjørn Einar Romøren til 50-åringen.

Det betydde litt ekstra mye.

– Han er støttende og en jeg vet jeg kan ringe til. Han sa jeg bare måtte kjøre på og at det kommer til å gå bra. Det er en trygghet å vite at man kan snakke med noen som vet hva det dreier seg om.

Romøren ble selv diagnostisert med kreftsykdom i 2019.

– Hatten av for det han var igjennom, sier Kvarstad.

Les også: Premier League tar ramadan-grep – Salah får «spisepause» under kamp

– Et sjokk

Det siste døgnet har det kommet en rekke støtteerklæringer og meldinger inn i innboksen til hopptreneren. Men de kanskje største støttespillerne har han på hjemmebane. Han har snakket mye med sine tre barn om situasjonen.

– De tok det litt som et sjokk til å begynne med, men det som er viktig er at de fortsatt har sine liv. Jeg har to tvillingjenter på 19 år, som snart går inn i en russetid og det skal de få lov til uten å måtte tenke på meg.

Les også: Fotballstjerner leser opp hatmeldinger i ny kampanje

Kvarstad skal gjennom stråling og cellegiftbehandling de neste ukene. Det er usikkert når han returnerer til landslagsjobben, men han håper altså å være tilbake allerede til sommeren.

Kvarstad ga seg først som trener for kombinertlandslaget etter OL i fjor, men ble likevel med videre i en redusert stilling. Han har jobbet om lag 30 prosent som trener før han fikk sykdomsbeskjeden. Hjemme i Trondheim har han fulgt opp kombinertløperne som er bosatt der.