*Nettavisen* Sport.

Hordaland uten landslags-spillere

Foto: Paul Weaver (TV 2 Nettavisen)

Hordaland har bare én spiller på de aldersbestemte landslagene for gutter. Men det betyr ikke at det ikke finnes talenter.

Ser en bort i fra U-21, der både Petter Vaagan Moen og Erik Huseklepp er inventar, er det i dag bare én spiller fra Hordaland på landslagene. Men Branns toppspillerutvikler, Kjetil Knudsen, ser ingen dramatikk i situasjonen.

- Dette går litt i rykk og napp. Det er klart at vi ønsker at det skal være flere på de aldersbestemte landslagene, men dette er ikke referanserammene for om vi lykkes med spillerutvikling eller ikke. Det er viktig å se dette litt over tid, og målet er å få spillere opp i 1.divisjon og tippeliga, sier Knudsen til iBergen.no.

At det er mest spillere fra Østlandet på landslagene mener Knudsen er naturlig.

- Alle trenerne kommer derifra og det er selvsagt det området de kjenner best. Men foruten de 3-4 beste spillerne på disse landslagene, så kunne flere av de andre like gjerne ha kommet fra Hordaland, mener han.

Trenger et skippertak
Knudsen mener det er en stor utfordring når det gjelder hva som drives i forhold til spillerutvikling i de lokale klubbene i alderen 6 til 14 år.

- Her må Brann som toppklubb og de andre klubbene i kretsen ta et skikkelig skippertak. Det er fortsatt for mye foreldre som trener lag, og det er rett og slett ikke godt nok. Men vi i Hordaland er ikke dårligere enn de andre i klassen.

- Hva skal til for å lykkes som ung?
- En må ha en skikkelig treningsarena, tidlig få spille seniorfotball for å få en god kamparena, og ikke minst ha personligheten og det genetiske med seg. Men jeg mener også at de beste må få en arena i ynge alder enn nå. Likhetsprinsippene er rett og slett misforstått, svarer Knudsen som mener klubbene også bør ansette kvalifiserte trenere ned på aldersbestemte nivå

Knudsen mener Hordaland er på rett veg med tanke på å matche unge spillere.

- Ser en på de lokale 2. og 3.divisjonslagene, så er det veldig mange unge spillere på disse lagene. Og jeg tror også at de mange kunstgressbanene vil være med på å høyne nivået på spillerne fra Hordaland. Vi i Brann henter på øverste hylle, og jeg tror det blir flere for oss å velge mellom om noen år, sier Branns toppspillerutvikler.

- Kan ikke trylle
Hordaland fotballkrets' mål er å ha to spillere inne på hvert aldersbestemt landslag. Den målsetningen er kretsen et stykke unna.

- Prioriteringen av midler til spillerutvikling er ankepunktet. Her er den store forskjellen mellom oss og Østlandet. Der borte har de veldig mange konkurrerende klubber som kjemper om de beste spillerne. Og klubbene har ofte gode trenerkrefter. Slike forhold har vi ikke her, sier spillerutvikler Otto Natland.

Han mener at klubbene nå må omprioritere økonomien og satse mer på de yngre lagene

- Vi utdanner veldig mange trenere, men de fleste går inn i a-lags fotball. Vi ser litt bevegelse nå og føler at noe er på gang, sier Natland til iBergen.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.