Med sin typiske oppreiste kjørestil hentet Chris Horner (RadioShack) verdifulle sekunder i sammendraget på Vincenzo Nibali (Astana), da Vuelta a España gikk inn i siste avgjørende fase torsdag.

Klartrebeina til Horner ser ut til å være bedre enn noensinne og etter vueltaens 18. etappe er amerikaneren derfor favoritten hos mange til å stå øverst på pallen i Madrid neste søndag.

Mot slutten av den stupbratte Peña Cabarga (seks kilometer lang, med partier på 20 prosent) distanserte 41 år gamle Horner sin italienske rival med 25 sekunder. RadioShack-veteranen ligger derfor bare tre sekunder bak Nibali på den rekordjevne sammendragslisten.

- Tre sekunder. Det betyr lite hvis jeg må slippe på de kommende etappene. Jeg kan ikke fokusere på de tre skundene nå. I dag hentet jeg mye tid, avstanden er mindre og det er viktig for meg, sier Horner – som allerede har vunnet to etapper i rittet så langt.

I 1984 vant franskmann Eric Caritoux Vuelta a España foran Alberto Fernandes med seks sekunder, hvilket er minste vinnermargin noensinne.

Den rekorden står imidlertid i fare for å ryke dersom Nibali og Horner følger hverandre helt til døren. To fjelletapper gjenstår av årets utgave, inkludert den mytiske stigning til Alto de L'Angliru. Det brutale fjellet er lørdagens finale og har ved flere anledninger avgjort rittet.

- Fjellet på lørdag passer meg best, men når man kjører mot verdenseliten må man være oppmerksom på hver eneste etappe. I morgen kan det bli en taktisk dag, sier Horner som er tidenes eldste etappevinner i en Grand Tour.

Spansk press gav amerikansk gevinst
Det var Movistar og Katjusja som satte press på Nibalis røde trøye inn i siste stigning, og idet helningen bikket 20 prosent stivnet italieneren. Astana-kapteinen kunne derfor ikke hindre Horner i å rykke ifra innenfor siste kilometer.

Til tross for solid assistanse fra Dani Moreno og José Herrada klarte imidlertid verken Joaquim Rodríguez (Katjusja) eller Alejandro Valverde (Movistar) å klatre i sammendraget.

De spanske klatrerne sitter henholdsvis som fjerde- og tredjemann sammenlagt.

Heroiske Kiryienka
Etter gårsdagens skuffelse med Edvald Boasson Hagens sure andreplass, fikk Team Sky en solid opptur med seier til Vasil Kiryienka på vueltaens svært kuperte, 18. etappe.

Etter en lang dag i brudd, hvor fire kategoriserte topper måtte forseres, bykset den sterke hviterusseren ifra sine bruddkamerater på den nest siste stigning. Han kjørte sterk i den påfølgende dalen, men tapte mye tid i Peña Cabarga-bakken.

Team Sky-rytteren holdt likevel unna og tok sin tredje etappeseier i en Grand Tour.

HTML EMBED