Vuelta a España er notorisk kjent for sine utilgivelige fjell. Stigningen til Alto de L’Angliru var derfor en perfekt kamparena for å avgjøre den rekordjevne bataljen mellom Vincenzo Nibali (Astana) og Chris Horner (RadioShack).

Legenden om monsterfjellet i Asturias har vokst gradvis siden det først ble brukt i 1999, og den 20. etappen i årets utgave ble enda et episk kapittel i fabelen om den ultra-bratte Angliru.

Med sin stående dansing har Horner vist seg som en sterkere klatrer enn Nibali gjennom rittets tre fjellrike uker. På Angliru fikk vi igjen bekreftet styrkeforholdet dem imellom.

Et durabelig oppgjør
For selv om Nibali – «Haien fra Messina» – kvesset tenner gjentatte ganger, var det den aldrende amerikaneren som demonstrerte sitt avgjørende nådestøt.

Nibali ble også assistert av hjelperne sine, Jacob Fuglsang og Paolo Tiralongo, men til ingen nytte. 41 år gamle Horner svarte på alle bevegelsene da Astana-rytteren etter 6.5 kilometersmerket rykket åtte ganger. Men idet Nibali kjørte seg tom, trengte Horner bare ett rykk for å avgjøre den 68. utgaven av Vuelta a España.

1.5 kilometer før målstreken reiste Horner seg i rammen, seilte inn i tåkehavet og ut av åsynet til sin tapre, italienske rival.

- Dette er et legendarisk øyeblikk. Jeg har kjempet så lenge, men i min alder trenger man ikke tid for å skjønne hva jeg har fått til. Å vinne mot typer som Nibali, Valverde og Rodriguez er det største jeg har gjort noen gang, fortalte Horner ekstatisk.

Amerikaneren kunne derimot ikke gjøre noe med unge Kenny Elissonde (FDJ.fr) – som en av dagens utbryterne holdt unna for favorittene og vant etappen – men Horner krysset målstreken 28 sekunder foran Nibali.

- Nibali var fantastisk, la Horner til.

Mistenkeliggjort vinner
Mange har stilt spørsmålstegn ved Horners formidable «husmannssommer» under årets Vuelta, inkludert den italienske avisen Gazzetta dello Sport. Fredag publiserte avisen sine egne, indirekte kalkulasjoner av Horners prestasjon fra finalen til Peña Cabarga. «En prestasjon utenfor det normale», var journalistens konklusjon.

Horner har imidlertid kritisert de som retter mistanke mot ham. Den tidligere vinneren av Baskerland rundt (2010) og Tour of California (2011) forsmår antydningene om regelbrudd, og hevder observatører ikke kjenner karrieren hans godt nok.

En karrieren som startet med tre vanskelig år i franske FDJ i 1997. Deretter returnerte han til den amerikanske sykkelscenen og kjørte som de facto semi-profesjonell i fire sesonger, før han returnerte til Europa med Sunier Duval i 2004.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Uten kontrakt neste år
Horner har nemlig aldri hatt for vane å kjøre mange ritt i løpet av en sesong. Det holder ham nå frisk på tampen av karrieren, hevder han selv. Mest på grunn av en kneskade gikk han inn i årets Vuelta med bare 14 konkurransedager.

Hans tretten år yngre rival, Nibali, hadde til sammenlikning 60 konkurransedager.

Søndag avsluttes rittet med en flat spurtetappe i Madrid. Det er ventet at den 109.6 kilometer lange etappen blir en formalitet for rytterne i sammendraget. Da vil Horner være 41 år og 327 dager, hvilket betyr at han slår den 91 år gamle rekorden som eldste vinner av en Grand Tour. Belgiske Firmin Lambot var 36 år og 131 dager da han vant Tour de France i 1922.

En utrolig rekord å tukte. Like utrolig er det at Horner befinner seg uten kontrakt for neste år. I oktober fyller han 42. Kanskje kan han da feire med en ny lukrativ avtale.

PS! Edvald Boasson Hagen kom trygt til mål som nummer 108 - 24.27 bak etappevinneren.

HTML EMBED