BEITOSTØLEN (Nettavisen): - Jeg har lyst til å motbevise at du må være 35 år for å vinne i langrenn. Jeg har lagt opp treninga for å bli god fort. Jeg er oppe i 800 timer, pluss. Og det beste er at jeg kjenner at kroppen tåler det.

Ordene tilhører Petter Northug.

Slik formulerte nemlig 19-åringen seg da Nettavisen intervjuet ham for aller første gang, på Klækken Hotell utenfor Hønefoss. Intervjuet fant sted 12. november 2005 og ble publisert to dager senere.

I mellomtiden hadde Northug rukket å få et aldri så lite gjennombrudd. 13. november slo han nemlig alle, elitelandslagsløperne inkludert, i et rulleskirenn.

Tittelen på intervjuet la lista høyt for junioren fra Mosvika i Nord-Trøndelag. «Norges nye Alsgaard», var budskapet til leserne.

Og det fortsatte: «Hørt om Petter Northug jr.? Det er bare å pugge navnet. Nordtrønderen er vår neste skikonge.»

Les saken: Norges nye Alsgaard

Nøyaktig fem år senere er det enkelt å konstatere at Petter Northug har levd opp til forventningene – og definitivt bevist at man ikke trenger være 35 år for å vinne i langrenn.

Her er de viktigste milepælene og de største høydepunktene så langt i karrieren:

1) 19. november 2005: Innfrir et av sesongens hovedmål i aller første renn, når han blir nummer 21 og tar verdenscuppoeng i den klassiske 15-kilometeren på Beitostølen. Blir likevel vraket fra stafetten neste dag og verdenscupen i Kuusamo påfølgende helg. Den første av en rekke forbigåelser, skal det etter hvert vise seg.

Les saken: Spares mot sin vilje

2) 21. januar 2006: Junioren setter samtlige konkurrenter på plass på 30 km fellesstart med skibytte på Heistadmoen og tar sitt første NM-gull på seniornivå. Seieren burde ha sendt ham rett til OL i Torino, men i stedet blir Northug samme kveld offer for tidenes uttaksskandale i norsk langrenn. Dagen etter viser han hvor håpløs landslagsledelsens avgjørelse er når han også sikrer Strindheim NM-gull i stafett.

Les sakene: Sørgård vraker norgesmesteren I - Trodde jeg var OL-klar

3) 5. februar 2006: Northug sikrer Norge gull på stafetten i junior-VM i Kranj. Hans fjerde gull av like mange mulige i dette mesterskapet – og hans sjette junior-VM-gull totalt.

Les saken: Northug vant alt i junior-VM

4) 8. mars 2006: Første verdenscuprenn etter OL, og Northug lar ikke sjansen gå fra seg til å vise hvor feil vrakingen var. Han går helt til topps i den to mil lange fellesstarten med skibytte i Falun, og blir historiens yngste vinner av et verdenscuprenn i langrenn.

Les sakene: - Bestemte meg for seier I - Dette vi hadde håpet

5) 2. mars 2007: Det ser brutalt ut når Petter Northug parkerer Anders Södergren inne på VM-stadion i Sapporo og sikrer norsk stafettgull. Begrepet «Northug-rykket» er født! Gullet er Northugs første på seniornivå – etter at det meste av marginer har gått imot den norske langrennskronprinsen tidligere i mesterskapet.

Les saken: Velte-Petters syke revansj

6) 18. januar 2007: Han var syk og det var usikkert om han skulle starte. Men da 15 kilometer var unnagjort, hadde Petter Northug slått nærmeste konkurrent Tore Ruud Hofstad med bortimot halvminuttet og blitt norgesmester i sine egne treningsløyper i Meråker. Northugs første viktige seniorseier i et renn med intervallstart – og kanskje et av hans aller beste løp.

Les sakene: Gullgutt to dager for tidlig I Brå: - Kan bli den nye NM-kongen

7) 22. februar 2009: 30 km fellesstart med skibytte, VM i Liberec. Northug vinner sitt første individuelle VM-gull og kan endelig legge fallet på samme distanse i Sapporo to år tidligere bak seg. På veien mot status som VM-konge tar han også med seg gull på stafetten og ikke minst på den avsluttende femmila. Distansen der han i utgangspunktet hadde størst muligheter – sprinten – mente landslagsledelsen at han ikke var kvalifisert for å gå.

- Jeg husker godt at jeg som 10-, 11-, 12-åring satt og fulgte med på TV når Bjørn (Dæhlie) og Thomas (Alsgaard) var på sitt beste. Den gangen trodde jeg ikke det var menneskelig mulig å bli så god. Derfor må jeg innrømme at det er veldig spesielt å stå her med tre gullmedaljer nå, sier Petter Northug når Nettavisen som eneste medium møter ham ved utsjekk fra løperhotellet i Liberec.

Les sakene: Trodde ikke det var menneskelig mulig I - Først nå er du skiløper, Petter! I Utakk ble Northugs lønn

8) 29. november 2009: 15 km klassisk intervallstart var distansen ekspertene trodde Petter Northug aldri kom til å vinne. Men så vinner han likevel nettopp denne distansen i verdenscupen i Kuusamo – og fra og med denne datoen må Northug regnes som en av favorittene i absolutt alle skirenn han stiller opp i. Det finnes ikke lenger begrensninger. Han er komplett.

Les saken: Nå er han Petter Pan

9) 28. februar 2010: Dagen da Petter Northug blir olympisk femmilsmester i Vancouver og definitivt kan krones som den nye skikongen. Han får også med seg gull fra lagsprinten og sølv fra stafetten i Vancouver, og kanskje var nettopp stafettetappen det aller mest imponerende løpet.

Les sakene: - Æ må pess, ellers tar dæm gullet I - Trodde det var umulig I Den utrolige Petter Northug

10) 13. mars 2010: Petter Northug vinner Holmenkollens 50-kilometer for første gang. På et drøyt år er han altså blitt verdensmester, olympisk mester og holmenkollmester i femmil. Etter litt finregning viser det seg også at seieren avgjør verdenscupen i 2009/10 – slik at Petter Northug blir den første norske sammenlagtvinneren siden Bjørn Dæhlie i 1998/99-sesongen.

Les saken: - Piller drepte meg nesten

Kort oppsummert – Petter Northug har i en alder av 24 år skrudd sammen ei merittliste det er vanskelig å toppe. Men det er faktisk mulig under VM på hjemmebane i Holmenkollen. Det er bare drøyt tre måneder igjen å vente.

Og budskapet Petter Northug sendte ut via Nettavisen etter sesongavslutningen i Falun i mars, er i hvert fall umulig å feiltolke:

- Nå skal jeg ha min gullalder!

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!