*Nettavisen* Sport.

Houllier bedre enn Ferguson

Gerard Houllier har brukt rundt 1,4 milliarder kroner på spillerkjøp så langt i Liverpool - og mange mener han har fått lite ut av pengene. Se kjøpene og si din mening her.

07.01.04 09:00

Kritikerne blir stadig flere når det gjelder Gerard Houlliers innsats som manager i Liverpool. Franskmannen tok styringen alene da Roy Evans trakk seg i november 1998, og har nå sittet fem år i jobben.

Nok, mener store deler av fansen i dag. De vil ha inn nye krefter.

- Vi går gjennom en vanskelig periode nå, det er ingen grunn til å legge skjul på det. Men vi vil komme oss gjennom den, og vi blir et helt annet lag når vi får spillere tilbake fra skader, sier Gerard Houllier på klubbens internettside.

Han har rett i at skadene har vært mange, men fansen vil ikke ha unnskyldninger. De vil ha resultater. Og sjundeplassen klubben innehar i skrivende stund, er ikke bra nok.

Positiv start i klubben
Det startet imidlertid bra for Gerard Houllier. Han kvittet seg med forstyrrende elementer på treningsfeltet, og endret på kulturen i klubben. Ut forsvant spillere som Paul Ince og Robbie Fowler.

Den første sesongen endte Liverpool på sjuendeplass, neste år ble det fjerdeplass og deretter endte laget på henholdsvis tredje- og andreplass. På veien tok laget også med seg UEFA-cupen, ligacupen og FA-cupen sesongen 2001.

Fansen sang Gerard Houlliers navn under hver eneste kamp Liverpool spilte.

Mot slutten av året 2002 kom nedturen. Da spilte Liverpool elleve kamper på rad uten seier - den verste rekken på 49 år. Samtidig røk klubben ut av Champions League.

I februar 2003 ble laget slått ut av FA-cupen av Crystal Palace. Selv om man vant ligacupfinalen mot Manchester United, ble sesongen likevel en skuffelse ettersom det kun ble femteplass i ligaen.

Bedre enn Ferguson
Likevel; det tar tid å bygge et storlag. Det beste eksempelet på det er Sir Alex Ferguson, som overtok som manager i Manchester United i 1986 og først vant et trofé i 1990. FA-cupseieren i 1990 ble etterfulgt av seier i cupvinnercupen i 1991.

HTML EMBED
SI DIN MENING:
Hva er Houlliers beste kjøp?
Sami Hyypiä
John Arne Riise
Stephane Henchoz
Jerzy Dudek
Chris Kirkland
Harry Kewell
En annen spiller

Se resultat

Sir Alex Ferguson vant bare disse to trofeene med Manchester United på sine fem første år. Men resten av den historien er velkjent - Manchester United har vunnet ligaen åtte ganger siden Premier League startet opp sesongen 1992/93.

Gerard Houllier har så langt vunnet fire trofeer med Liverpool, og har dermed gjort det bedre under sine fem første år enn hva Ferguson klarte i United.

Spørsmålet er hva som skjer fremover.

Langt mellom suksesskjøpene
En titt på spillerkjøpene gir i alle fall ammunisjon til kritikerne. Suksesskjøp som Sami Hyypiä (kostet bare 30 millioner kroner) og Stephane Henchoz (42 millioner) har ikke blitt fulgt opp med lignende hell.

Vår egen John Arne Riise må for øvrig også regnes som et godt kjøp.

Det er det få som sier om Emile Heskey, Bruno Cheyrou, Igor Biscan, Salif Diao og El-Hadji Diouf.

- Dette er Liverpool, ikke et hvilket som helst lag. Det er historien til Merseyside, og dette laget er simpelthen ikke godt nok, sier tidligere kaptein Tommy Smith ifølge Football 365.

Emile Heskey er klubbens dyreste kjøp gjennom tidene, men har ikke levert mer enn 56 mål på 200 kamper. El-Hadji Diouf er den nest dyreste, men har heller ikke blitt den stjernespissen Houllier trodde.

Diouf er omskolert til en midtbanespiller, men selv fra midtbanen er seks mål på 70 kamper under forventningene.

Mange spillere allerede solgt
Flere av spillerne Houllier har kjøpt, er allerede solgt eller gitt bort: Titi Camara, Rigobert Song, Nick Barmby, Christian Ziege og Bernard Diomede er gode eksempler på dårlige investeringer.

Spillerkjøp er et viktig element i suksessformelen, noe Arsenal-manager Arsene Wenger har vist med kjøpene av for eksempel Thierry Henry, Robert Pires og Fredrik Ljungberg.

- Jeg pleide å reise til Anfield og være trygg på at Liverpool ville vinne, men nå reiser jeg mer med håp om seier. Jeg er redd for laget, fordi det virker sårbart, spesielt mot lag som baserer seg på kontringsspill, sier en annen tidligere kaptein, Alan Hansen.

- Skylden stopper hos manageren, for det er han som kjøper spillerne og tar ut laget, fastslår Hansen. Dermed legger han dårlig skjul på hva han mener om managerens framtid.

Hva mener du? Diskutér Gerard Houlliers spillerkjøp i kommentarfeltet nederst.

Et utvalg av Houlliers spillerkjøp:

HTML EMBED
SI DIN MENING:
Hva er Houlliers dårligste kjøp?
Igor Biscan
Emile Heskey
El-Hadji Diouf
Bruno Cheyrou
Salif Diao
Nick Barmby
Bernard Diomede
Rigobert Song
Titi Camara
En annen spiller

Se resultat

Jerzy Dudek (57 millioner)


Stephane Henchoz (42 millioner)


Steve Finnan (42 millioner)


Sami Hyypiä (30 millioner)


Milan Baros (40 millioner)


Markus Babbel (gratis)


Harry Kewell (57,5 millioner)


Emile Heskey (132 millioner)


El-Hadji Diouf (115 millioner)


Salif Diao (60 millioner)


Bruno Cheyrou (48 millioner)


Vladimir Smicer (48 millioner)


Dietmar Hamann (96 millioner)


John Arne Riise (48 millioner)


Chris Kirkland (72 millioner)


Igor Biscan (66 millioner)


Titi Camara (33,5 millioner)


Bernard Diomede (36 millioner)


Christian Ziege (66 millioner)


Pegguy Arphexad (gratis)


Nick Barmby (72 millioner)


Rigobert Song (32,5 millioner)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag