RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Høstens fotball-sjokk

Sist oppdatert:
Fem lag har overrasket voldsomt i årets europeiske fotball denne høsten. Her kan du lese mer om sensasjonene.

TV 2 Nettavisen har vurdert samtlige europeiske ligaer i år, og har funnet fem lag som uten problemer kan omtales som sensasjonslag.

Her er de, i ikke rangert rekkefølge. Vi har kun tatt for oss seriene som spiller høst-vår.

Nacional, Portugal:
Nacional kan trygt kalles en liten klubb. I fjor var de ikke i nærheten av å utfordre de virkelige store lagene i Portugal. Det endte på 12. plass.

I år holder de helt følge.

I skrivende stund, etter 14 kamper, ligger laget på 2. plass – ett poeng bak serieleder Porto. Laget ligger faktisk hele fem poeng foran Manchester Uniteds overmenn i Europa, Benfica.

Tabellen i Portugal:
1. Porto 31 poeng
2. Nacional 30 poeng
3. Vitória Setúbal 29 poeng
Resten av tabellen.

Plassering 4 siste år:
04/05: 12. plass
03/04: 4. plass
02/03: 11. plass
01/02: Opprykk fra Liga de Honra

Laget er helt uten stjerner, men har en haug med det man litt stygt kan kalle brasilianske lykkejegere. Hele 11 av de 26 spillerne er født i Brasil. Toppscorer er brasilianeren André Pinto med seks mål så langt.

Stallen inneholder kun eneste spiller som har spilt landskamper. Den bulgarske spissen Georgi Chilikov har fem landskamper i sin tid som Levski Sofia-spiller. I Bulgaria dunket han inn 55 mål på 97 seriekamper.

Etter sommerens overgang til Nacional har det blitt ett mål på ti kamper foran ikke altfor mange tilskuere. Kapasiteten på lagets arena er 2.800 tilskuere. Normalt er det mer enn 2.000 på kampene, men faktisk ikke fullt.

Mange vil hevde at kvaliteten på portugisisk fotball er lavere i år enn tidligere, men likeledes er det en sensasjon at laget på Madeira gir de største lagene kamp.

Osasuna, Spania
Osasuna har lagt Real Madrid bak seg i Primera Divison. Laget har like mange poeng som serieleder Barcelona, og seks poeng å gå på ned til 3. plassen.

Det er først og fremst hjemmeformen som er årsaken til suksessen. Åtte hjemmekamper har gitt 24 poeng – full pott. Banen er ekstremt intim og laget har fanatiske fans. På folkemunne heter det at publikum bak målet i nordenden av banen røyker så mye hasj at keeperne blir svimle av å stå rett foran dem.

Tabellen i Spania:
1. Barcelona 34 poeng
2. Osasuna 34 poeng
3. Real Madrid 28 poeng
Hele tabellen

Plassering 5 siste år:
04/05: 15. plass
03/04: 13. plass
02/03: 11. plass
01/02: 17. plass
00/01: 15. plass


I fjor endte laget på 15. plass. Årene før endte de på 13., 11. og 17. plass. De rykket opp til toppdivisjonen sommeren 2000.

Laget trenes av mexicaneren Javier Aguirre. Aguirre er trolig kjent for en del som mannen som ledet Mexico i fotball-VM i 2002. Den gangen røk laget ut etter 0-2 for USA i 8. delsfinalen.

Laget holder til i Pamplona – stedet det berømte okseløpet arrangeres.

Osasunas mest kjente spiller, for oss nordmenn, er trolig Savo Milosovic - eller Missalotovic - som han ble kalt i sin tid i Aston Villa. Kamerunske Pierre Webo er toppscorer med fire mål så langt.

Ellers fortjener også Valdo, Carlos Cuellar, og David Lopez omtale. Til dels fullstendig ukjente i Norge, men antakeligvis mye bedre enn det meste i tilsvarende posisjoner i Premier League. Det er også verdt å nevne at keeperen er Ricardo, mannen som ikke slo til i Manchester United for et par år siden.

Halvparten av A-lagsstallen kommer også fra egen junioravdeling.

Zulte Waregem, Belgia
Ofte har de nyopprykkede lagene i Belgia slitt med å holde seg. Ikke Waregem. Etter fjorårets opprykk har laget klatret rett opp i toppen av den belgiske toppdivisjonen.

Og det som et semiamatør-lag.

Tabellen i Belgia:
1. Standard Liege 35 p
2. Anderlecht 35 p
3. Club Brugge 32 p
4. Westerlo 31 p
5. Zulte-Waregem 30 p
Resten av tabellen.

Plass 5 siste år:
04/05: 1. plass, 2. div
03/04: 5. plass, 2. div
02/03: 2. plass, 2. div
01/02: 4. plass, 2. div

Klubben trener på ettermiddag og kveld. Og tro det eller ei - treneren, Francky Dury, jobber visstnok som politimann på dagtid. Etter at han kom til klubben i 2001 har laget hvert år vært involvert i toppstriden i belgisk 2. divisjon. I våres lyktes det omsider å ta steget opp.

Opprinnelig het klubben Waregem, og den markerte seg i europeisk fotball på 80-tallet. I 1985/86-sesongen slo laget faktisk ut AC Milan i UEFA-cupens 3. runde. Det ble først stopp mot Köln i semifinalen. Real Madrid vant UEFA-cupen det året, etter 5-1 hjemme og 0-2 borte for Köln i finalen.

Senere har klubben slått seg sammen med Zulte. Laget dekker dermed et område nordvest i Belgia. Som i Portugal kan det vel slås fast at det mer er et svakhetstegn, enn et sunnhetstegn, at ingen lag har stukket av i toppen i Belgia denne sesongen.

Ghanas Ibrahim Salou er årets toppscorer med seks mål så langt i Zulte-Waregem.

Livorno, Italia:
Det mest glamorøse med Livorno er utvilsom treneren - legenden Roberto Donadoni. Donadoni fikk i sin tid nærmere 300 kamper for AC Milan, og vant alt som var mulig å vinne som klubbspiller. Blant annet fem seriegull, tre serievinnertitler og to interkontinentale titler.

Tabellen i Italia:
1. Juventus 42 p
2. Inter 32 p
3. Fiorentina 32 p
4. AC Milan 31 p
5. Livorno 28 p
Resten av tabellen

Plass 3 siste år:
04/05: 9. plass
03/04: 3. plass, Serie B
02/03: 10. plass

Nå har han også fått sving på Livorno.

Laget ligger på 5. plass i Serie A.

En annen hovedårsak til Livornos suksess er utvilsomt spissen Cristiano Lucarelli. 30-åringen har vært i klubben i drøyt to år. Fasit: 62 mål på 90 seriekamper. Det blir av mange regnet som helt utrolig at han ikke ble kjøpt opp av noen større klubber i sommer.

I mai, mot Parma, så man for alvor Lucarellis betydning. Livorno slapp inn seks mål borte mot Parma, men tapte kun 4-6. Hvem scoret Livornos mål? Jo, Lucarelli. Alle sammen.

Ellers inneholder stallen også kjente Ibrahim Bakayoko - i sin tid stjerne i Marseille.

Wigan, Premier League:
Her er de norske tabelltipsene om Wigan før årets sesong: TV 2 Nettavisen: 20. plass. dagbladet.no-lesere: 20. plass. De skandinaviske fanklubbene: 20. plass VG: 17. plass.

Tabellen i England:
1. Chelsea 43 p
2. Man.Utd. 34 p
3. Liverpool 31 p
8. Wigan 25 p
Hele tabellen

Plass siste 5 år:
04/05: 2. plass, Championship
03/04: 7. plass, 1. divisjon
02/03: 1. plass, 2. divisjon
01/02: 10. plass, 2. divisjon
00/01: 6. plass, 2. divisjon

Men Wigan har overrasket alle. Også VG. Laget fulgte Chelsea nærmest i sesongåpningen, selv om fem knalltøffe kamper på rad nå har gitt fem tap. Kanskje ikke så rart. Motstanden har vært Arsenal, Tottenham, Liverpool, Chelsea og Manchester United.

Årsaken til suksessen er uten tvil eier Dave Whelan. Han har spyttet inn over en milliard kroner i klubben, og stod klar med 300 millioner får årets sesong. Klassespillere skulle hentes. Men trass i at jakten på superspillere mislyktes, har laget likevel sjokkert alle.

I 1995 sa Whelan: - Innen ti år skal dere få se toppfotball her. De fleste lo. Nå ler ingen lenger av Wigan.

Kjøpene har vært smarte over lang tid. Jimmy Bullard og Leighton Baines er gode eksempler på det. Det sier sitt om hvilken tro folk hadde på laget at toppscorer Henri Camara egentlig ikke ville til klubben. Han dro dit kun fordi han ikke fikk de kontraktene han ønsket andre steder.

Les også:Mirakelet Wigan

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere