Litt over klokken elleve lørdag skjedde det: Astrid Uhrenholdt Jacobsen (22) falt stygt under en sykkeltur ved Sjusjøen. Hun ble brakt til Lillehammer sykehus, der det ble konstatert kjevebrudd, brudd i albuen og brudd i ryggen.

Lørdag kveld ble hun sendt videre til Ullevål sykehus i Oslo, der undersøkelsene fortsetter søndag under ledelse av Olympiatoppens hovedlege Lars Engebretsen.

Resultatet av undersøkelsene vil avgjøre om Uhrenholdt Jacobsen må opereres i ryggen. Det vil igjen avgjøre hvor raskt hun kommer tilbake i trening. For at hun kommer seg tilbake i trening, det er det ingen tvil om.

Se landslagsvenninnenes hilsener nederst i saken!

Ikke karrieretruende
– Lars sier at det er et veldig lite og pent brudd. Det er ikke en karrieretruende skade. Det er bare et spørsmål om tid, sier Uhrenholdt Jacobsens trener, Dag Kaas, til Nettavisen søndag.

Og akkurat tid er noe som fort kan bli en knapp ressurs fram mot OL i Vancouver, som innledes om mindre enn åtte måneder.

– Å miste en måned eller to med trening, er ikke kritisk med tanke på OL. Men hvis høsten kommer og Astrid ikke kan trene for fullt, begynner det å bli travelt, erkjenner Kaas.

Mister tre uker i høyden
Det som i hvert fall er klart, er at Astrid Uhrenholdt Jacobsen må droppe en tre uker lang periode med høydetrening i Ramsau og Seiser Alm i sommer.

– Hun skulle ha reist om en ukes tid, men det blir det selvfølgelig ikke noe av. Men akkurat de ukene i høyden avgjør ingen OL-sesong, så lenge mesterskapet ikke går i høyden. Det er bare en liten plusseffekt hun går glipp av, beroliger Kaas.

Han forbereder seg på jobben med å bygge eleven opp igjen, sammen med landslagstrener Egil Kristiansen. Og ikke bare fysisk. Også mentalt har de en jobb å gjøre.

Tredje problemsommer på rad
For lørdagens sykkelulykke føyer seg inn i rekken av problemer for Astrid Uhrenholdt Jacobsen de siste sesongene.

Etter at hun som junior ble seniorverdensmester i sprint i 2007, har hun faktisk hatt betydelige problemer hver sommer. Etter VM-gullet i 2007, førte en kombinasjon av matallergi og depresjon til at Uhrenholdt Jacobsen gikk dramatisk ned i vekt.

Hun kom seg imidlertid på beina og leverte en meget god sesong i 2007/08 som endte med andreplass i verdenscupen sammenlagt.

I fjor sommer var det betente akilleser som skapte problemer gjennom hele sommeren. Uhrenholdt Jacobsen rakk likevel å komme i form til NM i januar, men ble syk etter det imponerende gullet på 10-kilometeren. Det påfølgende verdensmesterskapet i Liberec ble en sammenhengende rekke av nedturer.

Vri det til noe positivt
Nå ligger hun altså på Ullevål sykehus med bruddskader tre ulike steder i kroppen åtte måneder før OL.

– Hun har fått nok nå, sier Dag Kaas, som imidlertid er trygg på at det mentale også kommer til å gå bra.

– Jeg tror hun kommer til å takle det bra. På sikt skal vi klare å vri det til noe positivt. Hun skal få støtte av oss rundt, og har jo tilgang på alt av ressurser i Olympiatoppen. Sammen skal vi snekre et opplegg som blir veldig bra, sier Kaas, som får støtte av sportssjef Åge Skinstad.

– Astrid er ei tøff jente, og har heldigvis evnen til å glede seg over at det faktisk gikk så bra som det gjorde. Det kunne jo ha gått mye verre, poengterer Skinstad.

Bjørgen: - Kommer til å gå bra!
Også landslagskollegaene, som fikk seg et sjokk da ulykken inntraff på siste økt av samlingen på Lillehammer, håper og tror venninnen raskt er tilbake.

– Det som skjedde med Astrid er utrolig synd. Hun var kommet godt i gang etter en trøblete fjorårssesong. Det er så utrolig kjedelig. Men vi kjenner alle Astrid, og vet at hun er en tøffing og en fighter, sier Marthe Kristoffersen til Nettavisen

– Alle mine tanker går til Astrid. Jeg vet at dette kommer til å gå bra. Hun er ei vanvittig sterk jente, og er det noen som klarer dette, så er det henne, sier lagkaptein Marit Bjørgen, og legger til med et smil:

– Vi får håpe de steller godt med henne på sykehuset. Ellers får vi jentene stille opp!

Også fra venninne og landslagskollega Celine Brun-Lie kommer det varme tanker:

– Vi tenker på deg, Astrid, og håper du fort blir bra. Hele Njård-gjengen på Sognefjellet hilser, vi ses snart, skriver Brun-Lie i en sms til Nettavisen.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!