Tora Berger (31) er tidenes beste norske skiskytterkvinne individuelt, men i samlingen mangler fortsatt mesterskapsgullet i stafett.

Årets VM-dronning øyner karrierens tredje stafettmedalje i mesterskap etter to bronsemedaljer (2007 og 2012) fra før. Fredag går Berger ankeretappen for Norge i VM-stafetten for kvinner sammen med Hilde Fenne (19), Ann Kristin Aafedt Flatland (30) og Synnøve Solemdal (23).

- Vi har hatt en del gode renn i vinter. Jeg håper vi har muligheter til å vinne medalje, sier ankerkvinne Tora Berger til NTB.

Berger er forbi forrige skiskytterdronning, Liv Grete Poiree, i antall verdenscupseirer (24 mot 22), antall plasseringer på seierspallen (47 mot 46), antall topp 10-plasseringer (107 mot 104), antall mesterskapsgull (8 mot 7), antall VM-medaljer (16 mot 12) og antall mesterskapsmedaljer (17 mot 15).

Men Poiree er fortsatt stafettdronningen med VM-gullet fra 2004 sammen med Linda Grubben, Gro Marit Istad Kristiansen og Gunn Margit Andreassen. Poiree har også flere stafettseirer i verdenscupen enn lillesøster Berger (8 mot 4).

Etter mesterskapsdebuten med fjerdeplass i Ruhpolding-VM 1996 som 21-åring, var Poiree med på to sølv- (1997 og OL 2002) og en bronsemedalje (OL 1998).

I fredagens VM-stafett tangerer Berger sitt tidligere forbilde i antall starter i stafetter for Norge (38) og i antall mesterskapsstafetter (9). Hun mesterskapsdebuterte i Hochfilzen-VM 2005 i en alder av nesten 24 år og med femteplass.

Berger og Poiree gikk sammen i én mesterskapsstafett: OL i Torino (femteplass), det Berger gikk første- og Poiree annen etappe.

Flest mesterskapsstafetter for Norge har Gunn Margit Andreassen og Ann-Elen Skjelbreid med ti hver. Flest kvinnestafetter i verdenscupen har Andreassen for Norge med 52.

Norges stafettkvinner er i Tsjekkia-VM medaljefavoritt sammen med Russland, Tyskland, Tsjekkia, Frankrike og Ukraina. Tyskland er mestvinnende (ti gull) og de siste to års verdensmester. Russland er regjerende OL-mester.

Norge har vunnet to verdenscupstafetter denne sesongen, Tyskland og Ukraina en hver. Hilde Fenne, Synnøve Solemdal og Tora Berger bidro til begge triumfene. (©NTB)

Fredagens stafett starter klokken 17.15.

Nettavisen følger stafetten direkte her.