*Nettavisen* Sport.

Hushovd: - Det har ikke vært ideelt

Foto: Anders Lindstrøm (www.procycling.no)

Norges kaptein usikker på formen før knalltøft VM-ritt.

27.09.13 15:30

HOTEL ASTORIA/OSLO (procycling.no): Thor Hushovd er den første til å innrømme at oppladningen hans til VM ikke har vært ideell.

Den tidligere verdensmesteren hadde forut for søndagens fellesstart i Toscana fult fokus på lagtempoen. Men nordmannen ble vraket fra BMC-lagets tropp.

Derfor dro Hushovd til Belgia og Frankrike for å kjøre en rekke mindre éndagsritt.

– Jeg har ikke hatt den ideelle oppladningen på grunn av satsingen på tempo. Jeg har trent mye på temposykkelen. Det er bra fysisk trening, men det ikke ideelt, sier Hushovd til procycling.no – med tanke på søndagens VM-fellesstart.

Har analysert løypen
VM-løypen to høydepunkt er de to stigningen som dekorer den 17 kilometer lange sløyfen i Firenze. Fisole-bakken er 4.5 kilometer lang, men ikke særlig bratt. Den 600 meter lange Via Salviati har imidlertid partier 19 prosent.

Totalt er VM-rittet 272 kilometer langt og inneholder 3400 meter med klatring. Hushovd har studert løypen og mener den er overkommelig for hans del.

Les også: «Valgfarse» endte med maktbytte i UCI

– Det blir et utskillingsritt hvor ryttere faller av runde for runde. Vi får satse på at noen tar kontrolleren og kjører jevnt tempo. Hvis en stor gruppe kommer av gårde er det optimalt for oss at et av de store lagene tar kommando og henter dem inn. Den knekkeren på slutten er ålreit for meg.

«Knekkeren» ser ut til å være en snillere utgave av bakken som avsluttet etappen til Sant'Elpidio under årets Tirreno-Adriatico. I et øsepøsende regnvær kjørte Hushovd glitrende da han kapret en sterk niende plass bak Vincenzo Nibali.

Ikke overraskende håper Hushovd på en likende dag kommende søndag.

– Bakken mot slutten er en skikkelig kraftbakke. Har jeg en sånn dag (som i Tirreno) kan mye skje, sier Hushovd.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ifølge landslagssjef Stig Kristiansen er Hushovd lagets uttalte kaptein, selv om taktikken ennå ikke er avgjort.

– Thor har rollen som kaptein. Det er avgjort. Vi må være oppmerksom på mange. Det er et kobbel av ryttere som kan slå til i finalen. Det går fort inn til mål fra siste bakken. Vi har en veldig god situasjon med våre tre ryttere, sier Kristiansen til procycling.no

Mange favoritter – Norge kan ta medalje
Hushovd tror rittet kommer til å dreie seg om lag, snarere enn enkelt ryttere. Storheter som Peter Sagan og Fabian Cancellara vil nok sette farge på rittet, tror Hushovd.

Men han tror imidlertid ikke de store lagene vil avvente typer som unge Sagan.

Han tror også Norge kan gjenta fjorårsbedriften og ta nok en medalje. Likevel er han ikke overbetont optimistisk om sine egne sjanser.

– Italia og Spania kommer til å kjøre sine løp. De vil gjøre det hardt for typer som Sagan. Vi kan klare en medalje. Det er ikke urealistisk.

– Jeg har hatt litt lite ritt i oppladningen. Formen finner vi ut av på søndag. Jeg tror den skal være ålreit, sier en avmålt Hushovd avslutningsvis.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.