RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Hushovd: - Jeg blir hjelperytter

Sist oppdatert:
Neste års Tour de France blir annerledes for nordmannen.

Til Tour de France-starten i Liège stiller BMC Racing ventelig med Philippe Gilbert, Cadel Evans og Thor Hushovd på startstreken.

Australieren er regjerende mester, og lagets hovedmål er å forsvare Tour de France-tittelen.

Dernest vil Gilbert prioriteres i og med at rittet begynner i hans hjemtrakter. Etter en kort prolog, følger en etappe i Ardennene. Det er skreddersydd for at den belgiske hjemmefavoritten skal gjøre en god prestasjon.

Cavendish igjen?
Årets løype inneholder hele ni flate etapper, og fire middels harde fjelletapper.

Det gjør at Mark Cavendish vil være storfavoritt til å hente hjem sin andre grønne trøye. Både Gilbert og Hushovd er kapable til å gi ham konkurranse ved å gjøre det godt på mellomharde etapper, men de knebles nok noe av lagets hovedmål om å vinne hele Tour de France.

Da Evans gjorde det i sommer, skjedde det med åtte hjelperyttere i bakhånd som fullt ut var dedikert for å hjelpe sammenlagtkapteinen sin.

- En ny opplevelse
I et intervju med VG Nett i Paris innrømmer nordmannen at det ser magert ut med tanke på hans egne muligheter.

- Blir du hjelperytter under Tour de France neste sommer?

- Det blir jeg. Målet er å vinne Tour de France, sier han til VG Nett.

- Hvordan blir det?

- Det blir en ny ting. Det er spennende med noe nytt. Kanskje jeg kan dra den gule trøya i fjellene.

Gilbert vs. Hushovd
Noen muligheter blir det nok for 33-åringen også. Den første uka inneholder flere mindre stigninger.

Les også: Her er Tour de France-ruten

Etappe nummer tre fra Orchies til Bolougne sur Mer er gradert som en middels fjelletappe. Den inneholder flere tøffe partier, noen som er fordelaktig for Hushovd (men også for Gilbert).

- Det er seks klatringer som er med for første gang. Fire av dem skal rytterne over i løpet av de middels harde etappene, forklarte rittdirektør Christian Prudhomme under løypepresentasjonen.

Evans: - Del to passer meg
Evans åpnet opp for at andre enn ham kan få sine muligheter i løpet av rittets første uke.

- De første ti dagene er veldig viktige, med prologen og de små bakkene. Man er nødt til å være en rytter for alle typer etapper.

- Den andre delen, som inkluderer tempoetappene, er mer for meg, uttalte Evans fra podiet.

Gilbert på hjemmebane
Hushovd satt blant publikum under presentasjonen i Paris. Han var invitert med BMC Racing.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

PÅ HJEMMEBANE I LIÈGE: Philippe Gilbert.
PÅ HJEMMEBANE I LIÈGE: Philippe Gilbert.

Det var også Gilbert som ble trukket opp på scenen i anledning tourstarten i Liège.

- Det gjør meg veldig stolt at rittet starter i Liège, uttalte han.

- I 2004 var jeg nok litt ung for å delta i min første tour. Denne gangen har jeg æren av å konkurrere i en tour på hjemmebane og samtidig kjøre med tittelforsvareren på laget, fortalte han i intervjuet som ble vist på letour.fr.

Ingen Alpe d'Huez eller Mont Ventoux
Tour de France-arrangøren har valgt å beholde systemet de introduserte i fjor med én innlagt spurt (og økte poengsatser) per etappe.

Det var en nyvinning blant andre Cavendish profitterte på. Også det nye poengsystemet innenfor klatrekonkurransen, opprettholdes.

Verken Alpe d’Huez eller Mont Ventoux er inkludert i årets utgave. I stedet har arrangøren funnet plass til Col du Gran Colombier – et fjell rytterne Tour de France-feltet aldri har passert tidligere.

Også Tourmalet, Col de la Madelaine, Col d’Aubisque, Col d’Aspin, Col de Peyresourde og Col d’Izoard er med på 2012-ruten.

- Det er en kupert løype, med mange fjell og mye innhold. Christian Prudhomme har lagt opp til en veldig underholdende rute, spesielt med den siste tempoetappen, mener Thomas Voeckler.

Fornøyd Riis
Så selv om vi kanskje ikke får se en dominant Hushovd i sommer, kan vi glede oss til et spennende Tour de France.

Med 96,1 tempokilometer er det naturlig å plassere Evans, Alberto Contador og Bradley Wiggins i favorittsjiktet. På den andre siden vil Samuel Sanchez og Schelck-brødrene ikke ha noe annet valg enn å angripe konkurrentene sine så tidlig i rittet som mulig.

- Jeg synes det er en skikkelig fin rute, som gjør at klatrespesialistene er nødt til å angripe for å hevde seg i sammendraget. Det er få toppavslutninger denne gangen, derfor kunne jeg gjerne ha ønsket meg en fjelletappe eller to til, sier Saxo Bank-sjefen Bjarne Riis.

- Ruten favoriserer helt klart Cadel Evans, som både går godt oppover – men også på tempo. Med Alberto Contador på laget, bør den også passe oss.

I tillegg har nok arrangøren London-OL i tankene. Et fryktinngytende Tour de France, hadde ført til mannefall blant favorittene når rittets avslutning kun skjer seks dager før lekene i Storbritannia starter.

Og er det noe ASO gjerne ønsker seg, er det selvsagt at verdensmester Cavendish (eventuelt andre ryttere som fortjener den, da..) skal bære poengtrøyen hele veien til Champs-Élysées.

a) Hva synes du om året løype?
b) Hva tror du om Thor Hushovds sjanser til å markere seg?

Delta i debatten i kommentarfeltet under denne artikkelen!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere