*Nettavisen* Sport.

Hushovd: - Tviler på at Armstrong var ren

Foto: Scanpix

Thor Hushovd innrømmer at han ble sjokkert over innholdet i Armstrong-rapporten.

12.10.12 14:55

LILLESAND (procycling.no): I mange år har Thor Hushovd pleid et vennskap til sykkelkongen Lance Armstrong. Etter at 41-åringen nå er i ferd med å miste sine sju Tour de France-titler på bakgrunn av en knusende dom fra det amerikanske antidopingbyrået, vil ikke nordmannen lenger ta kameraten sin i forsvar.

På en pressekonferanse i Lillesand fredag klargjorde 34-åringen at han ikke kommer til å opprette kontakt med Armstrong med det første.

- Kommer dette til å forandre noe på forholdet ditt til ham som venn?

- Det har jeg ikke tenkt noe på, men jeg føler han har nok å ordne opp i nå. Jeg ringer ikke han og støtter ham. Det har han uttalt at han ikke trenger heller, så det er greit nok. Jeg har alltid stått sterkt på mitt antidopingstandpunkt, og det gjør jeg ennå, sa Hushovd under pressekonferansen procycling.no var til stede på.

- Armstrong sier at han er ren, tror du på ham lenger?

- Etter alt som har kommet fram i rapporten, så har jeg vondt for å tro ham nå. Det har skjedd mye fram til denne rapporten kom. Nå tviler jeg på det, lyder svaret.

- Jeg valgte å stole på ham
Hushovd var nøkkelen da Armstrong kom til Norge i forbindelse med Oslo Grand Prix for to år siden. Sørlendingen har engasjert seg i kreftsaken, og få er vel ukjent med engasjementet til amerikaneren i kampen mot samme sykdom.

De to har også hatt kontakt jevnlig, og Hushovd satt faktisk og spiste lunsj med Armstrong dagen før det ble tatt ut tiltale mot mannen i midten av juni.

Nå han presset på tema, innrømmer Hushovd at forholdet mellom de to aldri kommer til å bli det samme etter denne saken.

- Kommer du til å fortsette å holde kontakten med ham?

- Det vet jeg ikke, men jeg tror ikke det.

- Hadde du trodd dette om Lance Armstrong?

- Nei, det hadde jeg ikke. Som jeg har sagt i alle år, etter det han har vært igjennom (har kommet tilbake etter testikkelkreft, vår anm.), valgte jeg å stole på ham. Med det som har kommet fram nå, vil det være vanskelig å fortsette å stole på ham. Det er det ingen tvil om.

Tidligere lagkamerater står fram
I rapporten som ser ut til å felle Armstrong har totalt 11 tidligere lagkamerater fortalt om systematisk dopingbruk i US Postal. Blant disse er tidligere lagkamerater av Hushovd som Tom Danielson, Christian Vande Velde, Jonathan Vaughters, Dave Zabriskie og George Hincapie.

- Jeg synes det er trist. George Hincapie er en rytter jeg alltid har sett opp til. Det er en sliterytter. Men jeg synes også det er bra at alle står fram og at vi får gravd dette opp, så får vi lagt det bak oss.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Torgeir Strandberg

BMC-rytteren mener fortsatt sykkelsporten har tatt skritt i riktig retning de siste årene, og ser «Post Armstrong-perioden» som en slags ny tidsregning.

- Jeg tror det er det her som skal til for å få lagt mye dødt. Når får man tatt den største rytteren gjennom tidene, og jeg håper det er det som skal til for at man setter tidsregningen på null og starter på nytt, selv om det har skjedd mye positivt de siste årene.

- Er du overrasket over det som når har kommet fra i denne saken?

- Ja, det er overraskende. Hvis alt stemmer og at det har vært satt i system på en slik måte, er det overraskende. Man har skjønt det har vært litt her og der, men jeg tror alle er overrasket over omfanget.

Han tror ikke det samme kunne gjentatt seg i et av de store sykkellagene anno 2012:

- - Nei, det tror jeg er umulig. Det er såpass store organisasjoner nå. Jeg velger i hvert fall å tro at det er umulig, svarer han på spørsmål fra procycling.no.

Tar Kjærgaard i forsvar
I den 1000 sider lange bevisoppgaven skjuler landslagssjef Steffen Kjærgaards navn seg bak rytteren som blir omtalt som «Rytter nummer 19». I går fortalte den avtroppende landslagssjefen at han møtte dopinglege Michele Ferrari ved to anledninger.

Vestfoldingen nekter fremdeles for all befatning om bruk av dopingmidler i US Postal-laget, på tross av at han tilbrakte fire år i det amerikanske laget.

- Steffen Kjærgaard er så å si den eneste i dette laget som ikke har innrømmet bruk og har heller ikke kunnskaper om at dette skal ha foregått. Han er din sjef (på landslaget), hva synes du om det?

- Det har jeg vansker med å uttale meg om. Det er bare Steffen som vet hva han har sett innad. Igjen virker det som om alt ikke har kommet til overflaten, jeg tror ikke alle på laget har vært klar over hva som har skjedd, svarer Hushovd.

- Man er nødt til å sjekke selv
Overfor VG Nett innrømmet Kjærgaard at han også hadde fått injeksjoner han ikke visste hva inneholdt som hjelperytter i US Postal.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Torgeir Strandberg

Det er en saksopplysning Hushovd mener er helt hårreisende.

- Man må aldri innta noe man ikke vet hva er. Det gjelder for alle ting. Vi utøvere har et stort ansvar for å vite hva vi inntar, enten det dreier seg om vitaminer eller andre ting, fordi det er vi som skal gå på dopingkontroll dagen etter. Det er utøverens hele og fulle ansvar.

- Jeg har alltid visst hva jeg har tatt. Hvis jeg tar noen vitaminer, så sjekker jeg at de ikke står på lista. Om jeg ikke vet det selv, sjekker jeg det med det medisinske apparatet. Alt står på internett, så det er ganske enkelt å finne ut av det.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.