*Nettavisen* Sport.

Hushovd blant historiens ti beste

Foto: Reuters/Scanpix

Norske Thor Hushovd er kåret til sykkelhistoriens tiende beste spurter.

21.12.11 20:14

Rundt jul og nyttår dukker det alltid opp mengder av oppsummeringer, kåringer og lignende fra året som har gått.

Men det har også dukket opp en kåring med et litt lengre perspektiv. Cyclingnews, verdens ledende sykkelnettsted, har satt opp en oversikt over det de mener er historiens ti beste spurtere.

Ikke overraskende finner vi navn som Erik Zabel, Mark Cavendish og Mario Cipollini på lista, men Cyclingnews har også funnet plass til vår egen Thor Hushovd, som siste utøver.

I Begrunnelsen heter det:

- Det var hard kamp om den siste plassen og det var en duell mellom Thor Hushovd og Tom Boonen. Ser man på deres meritter har nordmannen vist mest stabilitet i Grand Tour-rittene og han har også flere seirer. «Torden-guden» har vunnet tre poengtrøyer, to i Tour de France, hvor han også har tatt ti av sine 14 Grand Tour-seirer (sammenlignet med Boonens seks).

- Man kan selvfølgelig argumentere med at verken Hushovd eller Boonen er rene spurtere, men når det kommer til en massespurt med slak motbakke er det svært få som kan matche verdensmesteren fra 2010. Det er ingen tvil om at belgieren har flere klassikerseirer, men disse burde telle på topp ti listen over klassikerryttere, ikke på listen over verdens raskeste ryttere. Hushovd har en bemerkelsesverdig evne til å kombinere styrke med hurtighet, og har bevist i sin elleve år lange karriere at han er å regne med.

Bli venn med procycling.no på Facebook!

- Dette er stort
Thor Hushovds trener var godt fornøyd med at eleven hadde fått innpass på en slik liste.

- Dette er selvfølgelig stort! Thor har jo vunnet en del prestisjefylte spurter. Nå har han kanskje ikke vært så skarp på flaten de siste årene, men desto sterkere i slakmotbakke. Der er han en av de beste, sier Atle Kvålsvoll til procycling.no.

Det er alltid vanskelig å lage lister som dette, og Cyclingnews har vektlagt de senere år. Hovedgrunnen til det er at rene spurtere er en relativt ny rase i sykkelsporten. De har også vektlagt stabilitet, noe man tydelig ser i begrunnelsen om Hushovd.

Kvålsvoll sier mye av det samme da vi konfronterte han med alle de ti navnene.

- Det har jo vært mange gode spurtere gjennom tidene, men dette er vel folk som har markert seg over tid, sier han.

Dette er alle de ti: Erik Zabel, Mario Cipollini, Mark Cavendish, Oscar Freire, Freddy Maertens, Sean Kelly, Alessandro Petacchi, Djamolidine Abdoujaparov, Robbie McEwen og altså Thor Hushovd.

Hva synes du om lista?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.