Gå til sidens hovedinnhold

Hushovd depper etter Qatars «VM-kupp»

- Jeg synes det er kjedelig, sukker Thor Hushovd etter at Norges VM-søknad er blitt lagt til side.

GRIMSTAD/OSLO (procycling.no): Det er ingen verdensnyhet at «pengene rår», selv ikke innenfor sportens verden.

Allikevel har Norge vært optimistiske med tanke på å få arrangere sykkel-VM i 2016. Tross sterk konkurranse fra Belgia, Storbritannia og ikke minst pengesterke Qatar.

En drøy måned før det internasjonale sykkelforbundet, UCI, skal kunngjøre deres valg, kom den første (og ikke minst betydelige) nedturen: Qatar ligger mange hestehoder foran Norge.

Det bekreftet sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen overfor procycling.no lørdag.

Det var cyclingnews.com som først omtalte saken.

Les også: - Qatar får VM i 2016

Skuffet Hushovd
- Jeg synes det... Jeg synes det først og fremst er kjedelig. Det er et lite spennende land å kjøre sykkelritt i. Men de (UCI) vil at sykkel skal bli mer og mer internasjonalt. Det blir det jo i den forstand (hvis Qatar arranger VM), reagerer Thor Hushovd overfor procycling.no.

Nordmannen var lørdag kveld til stede under showrittet i Grimstad. Verdensmesteren fra 2010 har hatt en tung sesong på sykkelsetet, men har hele tiden ytret at han vil fortsette til og med 2016 - hvis Norge får verdensmesterskapet på sykkel. Foreløpig har nordmannen kontrakt med BMC ut 2014-sesongen.

- Kan du se for deg å fortsette karrieren til 2017 eller 2018 hvis Norge skulle få VM da?

- Nei, det tror jeg ikke. 2016 var lenge nok for min del, erkjenner sykkelstjernen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sykkelpresidenten skeptisk til VM i Qatar
34-åringen er ikke den eneste som er kritisk til Qatars «VM-kupp».

- Hva syns du at om Qatar er en kandidat til Sykkel-VM, Harald Tiedemann Hansen?

- For å være ærlig, det er helt håpløs. For det første: Det er utrolig varmt i september måned der nede. For andre ord: Terrenget er helt flatt. Jeg kan ikke tenke meg på noen måter at Qatar er en bedre kandidat enn Norge med tanke på å arrangere sykkel-VM, sier en skuffet sykkelpresident til procycling.no.

Sykkelpresidenten er for øyeblikket i London for å bivåne blant annet banesyklingen som pågår. Der har han også diskutert VM-søknaden med UCI.

Lørdag forklarte han til procycling.no hvorfor Qatar har sneket seg langt for Norge i kampen om sykkel-VM i 2016.

- Det er slik at USA, som skal arrangere i 2015, har møtt på noen utfordringer. Det har gjort at Qatar har stilt seg villig til å være reserve i 2015, på kort varsel. Hvis de ikke overtar mesterskapet fra USA, som skulle være utenfor Europa, har de på mange måter blitt lovet mesterskapet i 2016, sa han.

Varmen skal Qatar og UCI ha funnet en løsning på.

- Det er ingen andre kandidater for 2016 (igjen), kun Qatar. Qatar og UCI er enige om en eksklusiv løsning. Mesterskapet kan bli noe flyttet for å unngå den varmeste perioden. Avtalen nærmer seg, sa en kilde nær UCI til cyclingnews.com lørdag.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Hva mener ekspertene?
Norge la som kjent inn en søknad om å få mesterskapet i febuar. Etter en lang prosess gikk Bergen seirende ut av kampen om å være norsk søkerby til sykkel-VM 2016.

Kristiansand, Sandefjord, Stavanger, Trondheim, Lillestrøm og Drammen ble utkonkurrert i den interne norske søkerkampen høsten 2011.

Les også: Går inn for Sykkel-VM i Norge

To av Norges fremste sykkeleksperter, Ole Kristian Stoltenberg og Mads Kaggestad, er skuffet over at Norge ligger bakpå. procycling.no snakket med de to sykkelprofilene om den angivelige VM-vrakingen etter showrittet i Grimstad lørdag kveld.

- De satser beinhardt på idrett i Qatar og skal jo ha fotball-VM blant annet. Samtidig har de pengene og ressursene som trengs. Men det er utrolig synd om Norge ikke skulle få VM. Men vi gir ikke opp kampen, VM skal til Norge en gang. Bare se hva vi får til med showrittene og også Glava Tour. UCI må jo få med seg den sykkelinteressen som er her til lands de også?, forteller Stoltenberg til procycling.no.

Han får støtte av sin kommentarkollega i TV2.

- Dette forsterker inntrykket av at ting foregår litt på bakrommet i UCI, at det er litt mye kameratskap. De har ressursene som trengs. På den andre siden har landet bidratt med Tour of Qatar i en del år, et ritt som kommer inn på kalenderen og gir syklistene matching i en periode de virkelig trenger det. Med tanke på globalisering er det kanskje også et OK valg. Men samtidig tviler jeg på at sykkelfans valfarter til Qatar. Jeg er litt skeptisk til om det blir en sykkelfest der nede, påpeker Kaggestad overfor procycling.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Gir ikke opp
Men sykkelpresidentaen kan love at Norge ikke har gitt opp kampen om å arrangere sykkel-VM innenfor en periode på fem år.

- Vi er i god dialog om 2017, men har ikke gitt opp 2016, forsikrer Harald Tiedemann Hansen.

Disse byene skal arrangere sykkel-VM de neste årene:
2012: Limburg (Nederland)
2013: Florence (Italia)
2014: Ponferrada (Spana)
2015: Richmond, Virginia (USA)
2016: Offentliggjøres av UCI under verdensmesterskapet i Nederland neste måned...

Mark Cavendish (Storbritannia) og Tony Martin (Tyskland) er regjerende mestere i henholdsvis landeveis- og temporitt for menn. København (Danmark) arrangerte mesterskapet i 2011.

Kilde: Wikipedia

Kommentarer til denne saken