SVOLVÆR/OSLO (procycling.no): Med sitt spektakulære naturlandskap er Lofoten en yndet turistdestinasjon, men under andre etappe av Arctic Race var det Thor Hushovd som til slutt stjal all oppmerksomhet.

Etter å ha stivnet på oppløpet under åpningsetappen torsdag, slo mannen med den norske mestertrøya grusomt tilbake i finalen til Svolvær.

Kledd i hvitt, rødt og blått var 35-åringen knusende overlegen da han spurtslo gårsdagens vinner, Kenny van Hummel (Vacansoleil-DCM). Katjusja-rytter Marco Haller ble tredjemann.

- Det var katotisk, men jeg satt fint på hjulene til lagkameratene mine. Adam Blythe hadde et veldig bra spurtopptrekk. Da jeg klinte til 200 meter før mål var det ingen som klarte å ta meg, sier Hushovd til procycling.no etter den 156 kilometer lange etappen.

- Det betyr mye for meg å vinne. Jeg har støttet dette løpet helt fra starten. Det er det flotteste sykkelløpet jeg noensinne har kjørt, forteller Hushovd som har gjort seg til ambassadør for Arcitc Race.

Etappeseieren betyr at Hushovd også tar over ledelsen sammenlagt når to etapper gjenstår.

Nordisk brudd
Sander Helven (Topsport Vlaanderen), Russell Downing (NetApp-Endura), Edwin Wilson (Joker-Merida), Micheal Olsson (People4you-Unaas), August Jensen (Øster Hus-Ridley) og Max Kørner (Ringeriks-Kraft Look) utgjorde bruddet som kom seg av gårde på den ganske flate andreetappen av Arctic Race.

Dermed var de norske og svenske kontinentallagene godt representert i bruddet som hele tiden ble godt kontrollert av hovedfeltet.

Bodø-gutten Jensen fikk imidlertid maks uttelling på bakkespurtene og står frem som en utfordrer til Lars Petter Nordhaug i kampen om den røde klatretrøyen.

Nordhaug krasj
Rittet livnet til da det gikk en større velt på halen av hovedfeltet med 14 kilometer igjen.

Der var Lars Petter Nordhaug (Belkin) involvert, i tillegg til flere Europcar-ryttere. Velten inntraff da feltet kom ut av en tunnel og en av motorsyklene kom for nærme rytterne.

Bruddet hentet
Like innenfor ti kilometer var bruddet innhentet og spurtlagene begynte for alvor å organisere sine opptrekk.

Et par angrepsvillige ryttere klarte ikke å holde unna for BMC-toget som tok kommando under etappens siste kilometere. Der prøvde også NetApp-Endura og Katjusja og hevde seg, men det var Hushovds amerikanske som lag hadde kontroll og brakte nordmannen til en etterlengtet seier på hjemmebane.

HTML EMBED