Gå til sidens hovedinnhold

Hushovd: - Dette er Norges VM-fordel

Stjernesyklisten tror Norge har muligheten til å slå mer etablerte sykkelnasjoner i kampen om sykkel-VM.

Mandag ble det klart at Bergen hadde vunnet kampen om å bli norsk vertskapsby for sykkel-VM 2016.

I tøff kamp mot Stavanger og Drammen stakk Vestlandsbyen av med seieren, da NCF mente at Bergen ville maksimere Norges muligheter til å få mesterskapet.

Les også:Bergen søker Sykkel-VM i 2016

Norges største sykkelprofil, Thor Hushovd, synes det var et godt valg.

- Kan bli beintøft
- Bergen er en bra by, og et godt alternativ. De har mye å by på med flott natur og muligheter for å lage en hard løype. Dette kan bli et beintøft ritt, forteller han til procycling.no.

Men seier i den «nasjonale konkurransen» har lite å si, om ikke Norge vinner frem i kamp mot andre nasjoner, når UCI offentliggjør hvilke land som får VM i 2016.

Sterke sykkelnasjoner som Storbritannia, Belgia og Frankrike har alle luftet tanken på å søke om mesterskapet. Selv om kampen blir tøff, ser Hushovd en stor fordel i den norske søknaden.

- Det er slik at sykkelsporten ekspanderer mer og mer. UCI ønsker å spre idretten ut i verden, og det kan være en fordel for Norge, som ikke er av landene som pleier å arrangere slike mesterskap.

Akkurat det er sykkelpresident Harald Tidemann Hansen helt enig i.

- Det høres fornuftig ut. At vi gikk for Bergen var blant annet fordi de hadde et sterkt særpreg og er litt eksotiske. UCI er klare på at de vil ha VM «worldwide», forklarer han til procycling.no.

Globalisering prioriteres
UCI har for alvor satt globalisering av sykkelsporten høyt oppe på prioriteringslisten. I år fikk Kina sitt første World Tour-ritt med Tour of Beijing, samtidig som Tour of Qatar og Tour of Oman har kommet inn som eksotiske innslag på sykkelkalenderen de siste årene.

Når vi i tillegg legger til at Russland får det kommende storritt GP Socchi med i World Touren fra og med 2016, er det klart at UCI ønsker å se sporten innta lukrative markeder.

Om Norge ses på som lukrativt kan diskuteres, men med en stadig økende sykkelentusiasme og med profiler som Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen har vi begynt å sette farge på de største sykkelrittene, spesielt Tour de France.

- Sykkel er en idrett som er voksende i Norge, og et slikt arrangement kunne selvfølgelig hjulpet ytterligere på, mener verdensmesteren.

Sykkelpresidenten tror inntrykket de norske rytterne og ikke minst det norske folket har gitt sykkelverden under Tour de France vil være ekstremt viktig for å lykkes med å få mesterskapet til landet.

- Det tror jeg er veldig betydningsfult. Publikum viser at vi er et entusiastisk publikum, og akkurat engasjement er noe vi vil spille på.

- Norske fans har vist under Tour de France og VM i Købbenhavn at de kan lage fantastisk stemning. Ski-VM i Oslo bekreftet at det norske folket virkelig kan lage fest på hjemmebane også.

Håper på et samlet sykkel-Norge
Stjernerytteren som neste år skal kjøre for BMC håper virkelig at sykkel-Norge kan stå samlet bak Bergens VM-søknad.

- Dette er en veldig stor oppgave for sykkel-Norge. Her må kreftene samles, vi trenger all kompetansen vi har.

For Hushovd personlig kan mesterskapet komme noe for sent. Han vil være 38 år når mesterskapet eventuelt vender tilbake til Norge. Men foreløpig har han bare blitt bedre og bedre med årene, så en ny VM-tittel, denne gangen på hjemmebane, er ikke helt utenkelig.

- Det hadde vært ekstremt stort å få kjøre et mesterskap på hjemmebane. Men det er noen år frem i tid og jeg blir ikke akkurat yngre, smiler Hushovd.

Kommentarer til denne saken