COMPIÈGNE (procycling.no): Lørdag ettermiddag ble Thor Hushovd hyllet som en helt på festplassen i startbyen Compiègne.

Det var hans siste offentlige opptreden før brosteinsdronningen Paris-Roubaix.

Etter lagpresentasjonen sto taktikkmøte på kveldsplanen til BMC Racing-rytterne. Ifølge Hushovd kommer det lite sprengstoff ut av den samlingen.

- Vi skal ha taktikkmøte i kveld før middag. Det er da vi legger strategien, men det er ingen hemmelighet at jeg får en fri rolle, forteller nordmannen til procycling.no.

Les også: - Sensasjonelt bra, Nordhaug!

Får en fri hånd
BMC-sjef Jim Ochowicz har ikke mistet troen på 34-åringen på tross av en trøblete oppkjøring til vårklassikerne.

- Rollen hans på laget har ikke endret seg mye siden vi innledet samtaler med ham i fjor. Før starten av vårklassikerne lå han litt bakpå formmessig. Det er ingen hemmelighet. Han følte seg ikke bra for noen uker siden, men det ser mye bedre ut nå. Han kommer til å ha en ganske fri hånd i forhold til Paris-Roubaix som leder sammen med Alessandro Ballan. Det gir mange muligheter for ham, påpeker Ochowicz.

- Hvordan er formen hans nå?

- Det er vanskelig å sette etter eksakt tall på det, men formen hans er over 90 (prosent).

- Hva med Alessandro Ballan?

- Han er over 95, sier BMC-sjefen og gliser.

Les også: Det kan bli to norske på podiet

- Ballan må angripe
Dersom laget hans skal sikre seg årets første klassikerseier, er de avhengige av at de to kapteinene utnytter hverandres styrker.

Ballen er ikke spesielt rask, og er i langt større grad enn Hushovd, avhengig av å riste av seg konkurrentene før ankomst i Roubaix.

- Det er viktigere for ham å angripe, og da kan jeg holde meg i ro bak, påpeker Hushovd.

Ochowicz forteller at laget savnet en sikkerhetsline da Ballan forgjeves forsøkte å riste av seg Tom Boonen foran avslutningen av forrige helgs Flandern rundt.

Det hjalp heller ikke at Filippo Pozzato satt limt til Boonens bakhjul, i stedet for å støte annenhver gang sammen med landsmannen.

- Det hjelper alltid å være flere framme. Dersom man kommer i posisjon slik Alessandro gjorde under Flandern rundt, og Thor er der i tillegg, kan de gjøre en jobb for hverandre. De må prøve å vinne. Rittet endrer seg også strategisk sett når man har flere folk i finalen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tøffe seksjoner
På søndag handler alt om å spare energi for de to veteranene inntil det drar seg til mot borsteinsseksjonene d’Haveluy à Wallers (etter 163,5 kilometers sykling) og Arenberg-skogen, 8,5 kilometer senere.

Det er også strekningen herfra og inn lagene har fokusert på under rekognoseringsrundene de siste dagene.

På vei på velodromen i Roubaix vil den sedvanlige kampen om å kjøre av konkurrentene begynne.

Grove brosteinspartier som Camphin-en-Pévèle (237,5 kilometer) og Carrefour de l’Arbe (240,5) gjør også sjansen for å komme inn alene større under Paris-Roubaix enn for eksempel i Flandern rundt.

- Det beste er selvfølgelig å komme inn alene. Da må man være litt sterkere enn de andre. Det er beina som avgjør, eller eventuelle taktiske grep som gjør at man kan låse opp de andre rytterne, sier Hushovd.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Sjansen for velt øker dramatisk
Da procycling.no kjørte de drøye 20 milene mellom Kortrijk og Compiègne lørdag formiddag, kom det med jevne mellomrom relativt kraftige regnskurer i området avgjørelsen vil falle rundt klokka 17:00, søndag.

Med kun et par varmegrader fra morgenen av, kan det bety at den 257,5 kilometer lange ferden mellom Compiègne og Roubaix kan bli enda sleipere og tøffere enn den har vært de siste årene.

- Sjansen for velt øker dramatisk under slike forhold, men samtidig bør det passe Thor godt. Det kan være en fordel for ham at veiene er dårlige, ettersom han er god til manøvrere sykkelen, bemerker Ochowicz.

Også Hushovd selv spisset ørene da vi kom med ferske værnyheter fra Nord-Frankrike.

- De melder tørt vær for morgendagen nå, men jeg vet ikke hvor mye det har regner lenger nord. Sier du det, ja? At det er litt grått er greit. Jeg er ikke redd for det eller våt brostein, sier nordmannen med et lurt smil.

- Er villdyret i deg i ferd med å våkne nå? spør vi ham.

- Jeg vet ikke. Det er litt som jeg fortalte for et par dager siden. Jeg er fortsatt litt usikker på formen, men jeg tror det skal være bra.