Hushovd felt av colaboks

Foto: Kristoffer Øverli Andersen (www.procycling.no)

- Det var min egen feil. Jeg burde aldri vært så langt bak, innrømmet 33-åringen.

25.09.11 21:02

KØBENHAVN (procycling.no): Sykkel-VM endte i skuffelse for Thor Hushovd. Nordmannen hadde sterke intensjoner om å følge opp suksessen fra Australia i fjor, men etter at Mark Cavendish sikret seg VM-gullet, var det en slukkøret sørlending som rullet over målstreken.

Da var han nesten ni minutter bak vinneren etter å ha blitt rammet av en velt.

- Det var uflaks det som skjedde. Det var noen som veltet foran meg, og jeg hadde ingen sjanse. Jeg kjørte rett på dem, forteller Hushovd til procycling.no.

Trøbbel i langesonen
Feltet skulle gjennom en 14 kilometer lang rundløype i Rudersdal 17 ganger, og ved flere av passeringene oppsto det komplikasjoner ved mat- og drikkestasjonen (ofte kalt langesonen på sykkelspråket, vår anm.).

Derfor var planen at Kurt Asle Arvesen og Gabriel Rasch skulle serve sine kapteiner underveis, men så tok Hushovd et skjebnesvangert valg.

- Det var min feil at jeg havnet så langt bak. Jeg skulle ikke tatt den langingen. Jeg skulle ned og hente en cola, for jeg følte at jeg trengte den der og da.

Han lå derfor langt bak i feltet da velten oppsto - og ble hindret av dem. Slike oppgaver utfører vanligvis hjelperytterne for lagkapteinen sin, men den regjerende verdensmesteren ville likevel ikke legge skylda på dem.

- Jeg spurte etter en cola, og så var den klar i langesonen runden etter. Dette var verken Kurt eller Gabriels feil, klargjorde han.

Delte feltet i to
Omtrent 50 ryttere stoppet opp i forbindelse med velten. Denne gruppen holdt lenge stand rundt minuttet bak hovedfeltet.

Hushovd var på et punkt i front av gruppen, men han innså tidlig at det var sjanseløst å kjøre seg opp igjen. Han måtte også skifte hjul i denne perioden, på grunn av medfarten det fikk i forbindelse med velten.

- Thor har vært maksimalt uheldig. Det var på et veldig dårlig tidspunkt. Det hadde akkurat gått en velt, så bilkøen sto fast på grunn av den. Det gikk nok et minutt før vi fikk høre om velten, og det tok nok et minutt før vi kunne ta opp jakten på ham. Han ble reddet av nøytral service, og da var vel egentlig ting avgjort, sier Steffen Kjærgaard om episoden.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Kristoffer Øverli Andersen

Verken Rasch eller Arvesen slapp seg ned fra hovedfeltet for å hjelpe lagkapteinen sin. Landslagssjef Steffen Kjærgaard forteller at det norske laget gjorde en taktisk vurdering av situasjonen underveis.

- Vi lå bak Hushovd da velten gikk. Deretter fikk vi høre at Kurt ønsket oss opp til hovedfeltet. Det tok noen kilometer før vi kom opp dit, og da var ikke Kurt der lenger, forteller Kjærgaard til procycling.no.

- Vurderte du å kalle Gabriel og Kurt ned?

- Ja, absolutt. Jeg var inne på tanken, men det hadde allerede gått så lenge. Jeg visste at feltet allerede jaktet på bruddet, og at den rimelig kjapt kom til å bli opptrappet. Derfor ble beslutningen å gå for mulighetene vi hadde igjen.

- Jeg driter i radio
Radioforbudet gjorde floken vanskelig å håndtere.

- Jeg tror ikke vi hørte om det (at Hushovd ble hindret), før vi hadde kjørt en halv runde videre, sier Kurt Asle Arvesen.

Hushovd ønsket ikke å dvele for lenge rundt radioproblematikken.

- Det er vanskelig å tette en slik luke. Når vi ikke har radiokommunikasjon så vet en veldig lite. Da er det sånn som skjer.

Da han ble spurt av en dansk journalist om manglende radiokommunikasjon ødela Norges sjanser, glødet han til:

- Samme det. Jeg driter i radio nå.

En annen journalist spurte hvor lenge skuffelsen kommer til å sitte i. I forkant av rittet vurderte Hushovd muligheten til å vinne tittelen som større enn foran fjorårets VM i Geelong.

- Det er bare å komme seg i dusjen og så se dattera mi etterpå. Det er noe positivt i hvert fall.

- Når jeg står her nå etter seks timers sykling, og ikke føler meg sliten engang, er det kjedelig. Det er kjempekjedelig. Jeg har aldri hatt det sånn i et VM før, oppsummerte nordmannen.

PS! Det norske laget bestemte seg underveis for å kjøre for Edvald Boasson Hagens sjanser. Gudbrandsdølen ble nummer åtte i rittet, mens Cavendish, Matthew Goss og André Greipel tok seg av medaljene.

Resultater
1. Mark Cavendish (Storbritannia)
2. Matt Goss (Australia) samme tid
3. André Greipel (Tyskland) s.t.
4. Fabian Cancellara (Sveits) s.t.
5. Jurgen Roelandts (Belgia) s.t.
6. Romain Feilleu (Frankrike) s.t.
7. Borut Bozic (Slovenia) s.t.
8. Edvald Boasson Hagen (Norge) s.t.
9. Oscar Freiré (Spania) s.t.
10. Tyler Farrar (USA) s.t.
(...)
47. Gabriel Rasch (Norge) s.t.
84. Kurt Asle Arvesen (Norge) +16
170. Thor Hushovd (Norge) +8,56

Fullstendig resultatliste (ekstern lenke)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.