Hushovd gir opp den grønne trøyen

Foto: Tim de Waele (©TDWsport.com)

Cervèlos Lancaster trakk opp Thor Hushovd perfekt, men nordmannen sviktet totalt i Bordeaux. Les referatet!

23.07.10 19:43

BORDEAUX/OSLO (procycling.no): Thor Hushovd mistet den grønne trøyen etter et spurtdrama i motvind fredag.

- Jeg vil bli levert av Brett Lancaster med 180 meter til mål, sa Hushovd til procycling.no før etappen.

Det skjedde seks timer senere. Nordmannen fikk et perfekt opptrekk fra sin opptrekker Brett Lancaster, men Hushovd klarte ikke svare da Mark Cavendish (Team HTC-Columbia) spurtet fra bakhjulet hans.

Hushovd stivnet totalt, og ble til slutt nummer 14 på den 18.-etappen. Blant annet slått av Petacchis hjelperytter Grega Bole og Euskaltels Ruben Perez Moreno.

Vil du vinne VIP-pakke til Intersport Oslo Grand Prix? Konkurransen finner du nederst i hver procycling.no-artikkel. Les mer om konkurransen her.

- Jeg får det ikke til
En skufffet nordmann dro rett forbi procycling.nos reporter og inn i lagbussen etter spurtskuffelsen i Bordeaux. Senere kom han ut, og forklarte hvorfor han mistet den grønne trøyen.

- Jeg får det rett og slett ikke til. De kom fort bakfra, og da fikk jeg ikke til noen spurt, forklarte Hushovd til et samlet pressekorps etter målgang.

Det er tydelig at nordmannens skadeutsatte oppkjøring har satt sitt preg på spurtformen. Nordmannen var godt plassert, men hadde rett og slett ikke nok krefter igjen da det skulle spurtes de siste meterne.

- Petacchi vinner
- Kampen om den grønne trøyen er over.

Hvorfor det? Kontret en journalist utenfor Cervèlo-bussen

- Jeg er ganske god i matte, og da forstår jeg at en 14.-plass ikke holder mot en tredjeplass, kontret Hushovd momentant.

- Petacchi vinner trøyen. Cavendish har ikke en sjanse, avsluttet Hushovd.

Mattematikken til Hushovd stemmer nok en gang. Hvis vi ser på den grønne trøyen før de to siste etappene (tempo lørdag, flat etappe søndag) er det ikke mye som tilsier at Hushovd skal vinne grønt i år.

Poentrøyen, sammenlagt etter 18.-etappe:
1 Alessandro Petacchi (Lampre-Farnese Vini) 213 poeng
2 Thor Hushovd (Cervelo Test Team) 203
3 Mark Cavendish (GBr) Team HTC - Columbia 197

Lørdag blir det trolig ingen poeng på spurterne (minus Boasson Hagen?). Søndag er det to innlagte spurter i tillegg til spurtpoeng over målstreken i Paris. Alt håp er ikke ute, men da må Hushovd prestere mye bedre enn fredag. Kanskje brosteinen på Champs-Élysées kan hjelpe nordmannen til en skikkelig skrell?

Samleside: Alt du trenger til Tour de France

Edvald Boasson Hagen (Team Sky) ble beste norske på en sjetteplass etter en flott laginnsats.

- Hektisk, men laget gjorde en kjempegod jobb, sa Boasson Hagen etter etappen.

Motvind for Boasson Hagen
Nordmannen fikk hjelp av Bradley Wiggins, Juan Antonio Flecha og Geraint Thomas mot slutten, men ble innesperret da Thomas manglet toppformen til Brett Lancaster.

- Jeg kom litt tidlig ut i motvinden, men det er vanskelig å kalkulere, avsluttet Boasson Hagen som nok en gang presiserte at laget gjorde en god jobb før han syklet til lagbussen.

Det ble nok en jubeldag for Boasson Hagens gamle lagkamerat Mark Cavendish som spurtet suverent inn til en ny etappeseier.

Opptrekker Hushovd
- Utrolig lagarbeid, sa Cavendish etter sin fjerde etappeseier i årets Tour de France.

Lagarbeidet til Team HTC-Columbia for Mark Cavendish var upåklagelig selv om han mangler sin beste opptrekker, Mark Renshaw. Det gjorde at Hushovd ble opptrekkeren til Cavendish, og det fungerte perfekt.

- Jeg tok hjulet til Hushovd som kom sterk med Lancaster i motvinden, forklarte Cavendish.

Se også: Col de Tourmalet i stooore bilder

- Nå tenker jeg etappeseier på Champs-Élysées (siste etappe i Paris), avsluttet briten.

Tempoetappe lørdag
Alessandro Petacchi åpnet som vanlig spurten tidlig, men ble også parkert av Cavendish. Italieneren ble nummer tre på etappen, og overtar dermed den grønne poengtrøyen.

Hushovds tidligere opptrekker, Julian Dean (Garmin), ble nummer to på den 198 kilometer lange etappen fra Salies-de-Béarn til Bordeaux.

Sammenlagtstillingen er uforandret før lørdagens tempoetappe. Den kan du også følge live på procycling.no.

Resultater, 18.-etappe:
1 Mark Cavendish (Team HTC - Columbia) 4.37,09
2 Julian Dean (Garmin - Transitions)
3 Alessandro Petacchi (Lampre-Farnese Vini)
4 Robbie McEwen (Team Katusja)
5 Oscar Freire Gomez (Rabobank)
6 Edvald Boasson Hagen (Sky Professional Cycling Team)
7 Jurgen Roelandts (Omega Pharma-Lotto)
8 Jose Joaquin Rojas Gil (Caisse d'Epargne)
9 Grega Bole (Lampre-Farnese Vini)
10 Ruben Perez Moreno (Euskaltel - Euskadi)
(..)
14 Thor Hushovd (Cervèlo Test Team)

Sammenlagt:
1 Alberto Contador (Astana) 88.09,48
2. Andy Schleck (Team Saxo Bank) +8
3. Samuel Sánchez Gonzalez (Euskaltel-Euskadi) +3.32
4. Denis Menchov (Rabobank) +3.53
5. Jurgen Van Den Broeck (Omega Pharma-Lotto) +5.27
6. Robert Gesink (Rabobank) +6.41
7. Joaquin Rodriguez (Team Katusja) +7.03
8. Ryder Hesjedal (Garmin-Transitions) +9.18
9. Roman Kreuziger (Liquigas) +10.12
10. Christopher Horner (Team Radioshack) +10.37
(..)
111 Thor Hushovd (Cervelo Test Team) 3.09,37
113 Edvald Boasson Hagen (Sky Professional Cycling Team) 3.10,29

Fullstendig resultatliste (ekstern lenke)

Les referat fra etappen:

17.40: Cavendish vant foran Julian Dean og Petacchi. Boasson Hagen nummer seks. Hushovd nummer 14.

17.39: Kjempeopptrekk av Cervèlo. Nå har du muligheten, Hushovd!

17.38: Wiggins og Team Sky trekker opp Boasson Hagen. Hushovd er langt bak. Hva skjer, Thor?

17.35: Cervèlo er aktive i front av hovedfeltet nå samtidig som Linus Gerdemann (Team Milram) forsøker seg på en langspurt. Kan Hushovd levere varene?

17.33: 6 kilometer og Daniel Oss er snart innhentet. Edvald Boasson Hagen er bra plassert med Wiggins og Fleche foran seg. Det er også Hushovd som befinner seg på hjulet til Cavendish.

17.32: Syv kilometer, 17 sekunder. Oss kjemper tappert, men det ser tungt ut for Liquigas-rytteren.

17.30: Columbia har seks mann foran Mark Cavendish. 8 kilometer, 25 sekunder til Daniel Oss.

17.27: Tenk om Oss kunne få sin første proffseier. Ti kilometer igjen med 30 sekunder til hovedfeltet.

17.25: Hushovd og Boasson er beskjedent plassert i feltet. Her må det jobbes gutter!

17.23: Daniel Oss har støtet fra resten av bruddet. Breschel, Pineau og Vaugrenard har gitt opp. Det blir rødt startnummer i morgen for 23-åringen. Avstanden har økt til 40 sekunder.

17.20: Columbia kjører så hardt i front (70 km/t i følge motorsykkelen foran) av hovedfeltet at flere bak har nok med å holde følge. 15 km og 30 sekunder for bruddet.

17.17: 18 km og 50 sekunder. Hvem holder lengst i bruddet og blir i tillegg kåret til etappens mest offensive rytter?

17.15: Det meldes om motvind på oppløpet fra vår reporter Petter Tenstad. Fire strake kilometere venter rytterne etter den siste rundkjøringen mot mål.

17.12: Hovedfeltet har økt farten drastisk. 22 kilometer gjenstår for utbryterne som kun befinner seg 59 sekunder foran hovedfeltet.

17.06: Danske Matti Breschel snur seg, og ser at farten snart må økes hvis de skal holde unna. 1,50 med tre mil igjen av etappen er alt for lite.

17.00: Det gjenstår 35 kilometer av fredagens etappe. Bruddet leder med to minutter på hovedfeltet.

16.55: Det er 170 ryttere igjen i årets Tour de France. Quick Step-rytter Francesco Reda har nettopp brutt rittet.

16.50: Hushovd er godt plassert i hovedfeltet. Nordmannen har fire hjelperyttere foran seg. Boasson Hagen er litt mer beskjedent plassert i feltet.

16.45: Resultater andre mellomspurt: 1. Daniel Oss 2. Jerome Pineau 3. Matti Breschel. Det får henholdsvis seks, fire og to poeng. Det er ingen bonussekunder som deles ut i årets Tour de France. Vi presiserer at ingen av rytterne truer poengtrøyen til Thor Hushovd.

16.42: Det er 50 kilometer igjen av den 18.-etappen i årets Tour de France. Avstanden er 2,36 mellom hovedfeltet og bruddet som består av: Matti Breschel (Team Saxo Bank), Jerome Pineau (Quick Step), Benoit Vaugrenard (Française des Jeux) og Daniel Oss (Liquigas). Bruddet nøytraliserer den innlagte spurten som kommer om noen få kilometer.

16.38: Andy Schleck er nede i legebilen. Usikkert hva det dreier seg om, men han har ikke vært i bakken. Vi følger utviklingen.

16.35: Team Milram er med på Lampre og Columbia-rullen foran i hovedfeltet. Tyske Gerald Ciolek kan på gode dager vinne massespurter.

16.32: Ivan Basso (Liquigas) og Lance Armstrong (Team RadioShack) snakker med hverandre i hovedfeltet. Ingen god Tour de France for veteranene som hadde håpet på en god sammenlagtplassering.

16.25: Avstanden er 2,20 med 60 kilometer igjen av etappen. Det er ti kilometer til neste innlagte spurt. Nok en gang fordeles den mellom utbryterne.

16.19: Spørsmål fra Terje Ellefsen - Ser du noe til Edvald? Svar: Edvald Boasson Hagen (Team Sky) er observert midt i hovedfeltet sammen med flere lagkamerater tidligere i dag.

16.17: Spørsmål fra Stian Andersen - Når blir det målgang i dag? Svar: Det forventes målgang cirka 1730.

16.15: Hushovd fortalte til vår reporter, Petter Tenstad, at hovedfokuset på dagens etappe var mest mulig hjelperyttere innenfor de siste fire kilometerne. - Selvtilliten er på topp, svarte Hushovd da han fikk spørsmål om de middels resultatene i spurtene har tæret på selvtilliten hans. - Planen er at Lancaster skal avlevere meg med 180 meter til mål, svarte Hushovd da han fikk spørsmål om det perfekte opptrekket.

16.00: Avstanden er kun 2,12 mellom brudd og hovedfelt da 75 gjenstår av etappen mellom Salies-de-Béarn til Bordeaux.

15.55: Ettersom verken Team RadioShack eller Caisse d'Epargne har noen i bruddet kan vi konkludere med at Armstrongs RadioShack beholder ledelsen i lagkonkurransen etter dagens etappe. Ledelsen på åtte og et halv minutt gjør at RadioShack vil stå på podiet i Paris søndag. Laget har så bra temporyttere at de kan føle seg trygge før lørdagens tempoetappe.

15.44: Vi minner om at de fire i brudd er: Matti Breschel (Team Saxo Bank), Jerome Pineau (Quick Step), Benoit Vaugrenard (Française des Jeux) og Daniel Oss (Liquigas). Avstanden er igjen nede i 2,30 da det gjenstår 85 kilometer av etappen. HTC-Columbia og Lampre kjører i hovedfeltet.

15.40:Spørsmål, kommentarer eller innspill? Send meg en mail: atle@procycling.no.

15.33: Thor Hushovd sitter langt bak i hovedfeltet. Avstanden har økt til 2,32. Det er 92 kilometer igjen av etappen.

15.25: Thomas Voeckler (Bbox - Bouygues Telecom) nyter livet bakerst i feltet. 31-åringen har nettopp signert ny toårs-kontrakt med Bbox, og har derfor all grunn til å gni seg i hendene.

15.21: Feltet kom inn i langesonen kun 2,20 bak utbruddet. Det forventes at bruddet øker avstanden litt de neste kilometerne da et felt trenger mer påfyll enn fire ryttere i brudd.

15.12: Bruddet er inne i langesonen. De har nå syklet to timer med en gjennomsnittsfart på 43 km/t.

15.08: Det er seks mil til neste innlagte spurt. Avstanden er nede i 2,23.

15.00: Bruddet ser litt defensivt ut da de stadig får meldinger om at hovedfeltet holder farten høy tre minutter bak de.

14.50: Avstanden mellom brudd og hovedfelt er omtrent den samme da det gjenstår 120 kilometer av etappen. Det ser ut som Daniel Oss gjør det meste av arbeidet i bruddet. Contador har forøvrig byttet sykkel uten at det er noe dramatikk i det.

14.48: Med sine 23 år er Daniel Oss den yngste i bruddet. Oss besitter bra kjørestyrke, og er kanskje den sterkeste spurteren i bruddet. Italieneren har ingen seirer i år, men femteplassen fra Gent-Wevelgem viser at Oss bør regnes med. Sjetteplass på etappen til Brussel da Petacchi vant er det beste resultatet hans fra årets Tour de France. Oss ble proff i 2009 for Liquigas, og sykler faktisk sitt første treukersritt.

14.42: Benoit Vaugrenard er mest kjent for sin innsats i bakkeklassikerne og kuperte etapperitt. Franskmannen har en seier i år fra etapperittet 4 Jours de Dunkerque hvor han vant den femte etappen. 28-åringen ble blant annet nummer 13 i monumentklassikeren Liège - Bastogne - Liège tidligere i år.

14.38: Det er 130 kilometer igjen av etappen. Avstanden er nå 3,01 fra bruddet til hovedfeltet. Lampre og Columbia kjører jevnt i hovedfeltet.

14.32: Jerome Pineau er inne i en god periode som syklist. Franskmannen vant en etappe i Giroen, og har syklet meget offensivt de to første ukene av touren. 30-åringen fikk nettopp betalt for strevet da han signerte ny kontrakt med det belgiske laget Quick Step på hviledagen i Pau. Pineau syklet lenge i klatretrøyen i årets tour, men mistet den til Anthony Charteau på den 11.-etappen.

14.25: Matti Breschel er på papiret den mest kjøresterke i bruddet. Dansken var langt fremme i de fleste brosteinsklassikerne, og vant blant annet Dwars door Vlaanderen - Waregem i mars. Vi har tidligere meldt at 25-åringen ryktes på vei til Rabobank-laget foran 2011-sesongen.

14.18: Vi gjentar at de fire i brudd er: Matti Breschel (Team Saxo Bank), Jerome Pineau (Quick Step), Benoit Vaugrenard (Française des Jeux) og Daniel Oss (Liquigas). Astana og HTC-Columbia drar i hovedfeltet.

14.15: Gjennomsnittsfarten den første timen var 45,4 kilometer. Bruddet har 145 kilometer igjen av etappen. Avstanden er drøye tre minutter ned til hovedfeltet.

14.10:Spørsmål, kommentarer eller innspill? Send meg en mail: atle@procycling.no.

14.05: Vinneren i dagens Tour de France-konkurranse er trukket ut. Bjørnar Berg Rud fra Dal har vunnet et gavekort fra Intersport pålydende 200 kroner. Vant du? Her finner du alle dagsvinnerne i konkurransen! Nytt spørsmål hver dag. Det finnes du nederst i hver artikkel på procycling.no. Hovedpremien er VIP-pakke til Intersport Oslo Grand Prix.

13.54: Edvald Boasson Hagen kunne fortelle til vår utsendte, Petter Tenstad, at han har hele laget til disposisjon. - I dag er det min dag, avsluttet Boasson Hagen til procycling.no før han trillet til start.

13.47: Det er HTC-Columbia som leder hovedfeltet ved den første innlagte spurten. Avstanden er hele 3,25 til bruddet.

13.43: Resultater ved første innlagte spurt: 1. Matti Breschel 2. Daniel Oss 3. Jerome Pineau. Det får henholdsvis seks, fire og to poeng. Det er ingen bonussekunder som deles ut i årets Tour de France.

13.40: Bruddet er snart ved den første spurten for dagen. Ingen av rytterne i brudd er med i kampen om poengtrøyen. Avstanden ned til hovedfeltet er snart på tre minutter.

13.30: Bruddet har etablert seg. De fire bakkesterke rytterne anført av Benoit Vaugrenard gikk i fra hovedfeltet, og har nå 1,15 på hovedfeltet. Det betyr trolig at de to spurtene underveis blir fordelt mellom de fire i brudd.

13.28: BMC Racing Team forsøkte seg med Marcus Burghardt og Alessandro Ballan, men de fikk aldri kontakt med bruddet. Columbia og Lampre ser ut til å være fornøyd med situasjonen.

13.25: Matti Breschel er nok en gang med i brudd. Dansken har med seg Jerome Pineau (Quick Step), Benoit Vaugrenard (Française des Jeux) og Daniel Oss (Liquigas).

13.20: Nytt bruddforsøk. Det er fire ryttere som forsøker seg. Fire er bedre enn syv for spurtlagene.

13.12: Bruddet med blant annet Matti Breschel ble hentet av hovedfeltet etter syv kilometer. Vi venter på nye forsøk.

13.06: Etter tre kilometer har syv ryttere fått 15 sekunder på hovedfeltet. De er: Matti Breschel (Team Saxo Bank), Remy Di Gregorio (Française des Jeux) , Yarsoslav Popovych (Team RadioShack), Marcus Burghardt (BMC Racing Team), Carlos Barredo (Quick Step), Linus Gerdemann (Milram) og Mathieu Perget (Caisse d'Epargne). procycling.no følger utviklingen videre.

13.02: 171 ryttere startet den 18.-etappen. Det betyr at ingen har brutt rittet over natten. Rytterne er forøvrig i full gang med de 198 kilometerne.

12.59: Mens vi venter på at rytterne skal sette fart kan vi nyte bildene fra torsdagens etappe; Col de Tourmalet i stooore bilder .

12.55: Rytterne har startet på den nøytrale sonen. De fire trøyebærerne leder feltet. Den offisielle starten er 1300.

Bakgrunn for etappen:

Thor Hushovd mot Alessandro Petacchi.

Det er status i den grønne trøyen før de tre siste etappene.

Fredag skal ryttere sykle 198 kilometer fra Salies-de-Béarn til Bordeaux. Det store spørsmålet er om det blir brudd eller massespurt.

Har du svart på Tour de France-quizen? Svar på spørsmålet i bunnen av artikkelen!

Slik vi vurderer det i forkant av dagens etappe er det i hovedsak Petacchis Lampre-lag og ikke minst Mark Cavendish' HTC-Columbia som er interessert i massespurt.

Hva med sammenlagtfavorittene?
Med tanke på Hushovds spurtresultater denne sesongen vil det være naturlig at Cervèlo-laget sparer seg mest mulig underveis og gir alt i et eventuelt opptrekk for nordmannen. Et stort brudd først over målstreken i Bordeaux vil trolig være ønskesituasjon for Hushovds Cervèlo-lag.

For sammenlagtfavorittene er dette dagen hvor beina forhåpentligvis skal restituere seg foran lørdagens tempoetappe. Men pass opp, vi kan få sidevindskjøring.

Det er meldt opp til frisk bris utsatte steder i løypen. Vinden skal komme fra vest, og rytterne skal rett nord mot Bordeaux fra Salies-de-Béarn. Det betyr at lagene til sammenlagtfavorittene må være oppmerksomme.

Perfekt for Thor
Ikke ble overrasket om Team RadioShack og Caisse d'Epargne-laget markerer hverandre. De skiller kun åtte og et halvt minutt mellom de to lagene i lagkonkurransen før fredagens etappe.

Det er to innlagte spurter fredag. De kommer etter 29,5 og 150,5 kilometer. Spesielt den første kan være aktuell for Thor Hushovd. Vi legger også merke til at det er litt småkupert i starten av etappen. Perfekt for Thor med andre ord!

Etappeprofil, tidsskjema, siste fem kilometer og kart (ekstern lenke)

Det skal ikke deles ut flere klatrepoeng i årets Tour de France. Det betyr at Anthony Charteau (Bbox Bouygues Telecom) har vunnet den konkurranse så lenge han fullfører rittet.

Se opp for de tre førstnevnte i tillegg til Jose Joaquin Rojas Gil (Caisse d'Epargne), Oscar Freire (Rabobank), Robbie McEwen (Team Katusja) og Gerald Ciolek (Team Milram) i kampen om etappeseieren.

Vi skal heller ikke glemme torsdagens sterke prestasjon av Edvald Boasson Hagen (Sky Professional Cycling Team). 23-åringen jakter fremdeles sin første etappeseier i Tour de France.

Poengkonkurransen før fredagens etappe:
1 Thor Hushovd (Cervèlo Test Team) 191
2 Alessandro Petacchi (Lampre-Farnese Vini) 187
3 Mark Cavendish (Team HTC - Columbia) 162
4 Jose Joaquin Rojas Gil (Caisse d'Epargne) 149
5 Robbie McEwen (Team Katusja)138
6 Edvald Boasson Hagen (Sky Professional Cycling Team) 132

Fullstendig resultatliste (ekstern lenke)

Alt du trenger til Tour de France!
Les flere sykkelnyheter på procycling.no!
Følg oss på Facebook og Twitter!

2055–0

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.