PORTO VECCHIO (procycling.no): BMC-manager Jim Ochowicz mener fortsatt det var riktig å vrake Thor Hushovd fra årets Tour de France.

- Thor har slitt med helsa det siste året. Han har sakte, men sikkert kommet tilbake. Han vant NM i forrige uke, og det var en fin seier for ham.

- Men han er ikke klar for treukersritt ennå. Det vet han, det vet jeg og det er vårt medisinske støttepersonell enig i. Han er ikke tilbake på 100 prosent ennå, men er kanskje på 90 eller 95. På sensommeren og under VM i Firenze kommer vi til å se en bedre Hushovd enn vi gjør i dag, slo Ochowicz fast overfor det norske pressekorpset fredag.

Les også: Bør Edvald vinne Tour de France?

Maktet ikke slå tilbake
Etter et sykdomsplaget 2012 håpet Grimstad-mannen å slå kraftig tilbake under årets sesong.

Det har han ikke klart. Mange mente hans siste sjanse til å sprenge seg inn på Tour de France-laget ville være ved å vinne en etappe under Critérium du Dauphiné i starten av juni.

Overfor procycling.no tilbakeviser Ochowicz et slikt scenario.

- Det er ikke et punkt på tidslinjen. Dette er en prosess for alle rytterne på laget. Vi følger med på prestasjonene hans fra uke til uke. Per nå er han ikke klar til å gjøre dette rittet, men det er han kanskje om en måned eller to, lyder hans vurdering.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Totalbelastningen ble for stor
Johan Kaggestad er av en annen oppfatning. Den tidligere friidrettstreneren mener dårlig planlegging av BMC-laget er en av årsakene til at Hushovd slet med dårlige bein i etterkant av Tour of California.

- Etter min mening ble totalbelastningen for stor for Hushovd. Han reiste over dit og stilte klokka ni timer bakover. De kjørte bra, Tejay Van Garderen vant og så satte de seg slitne på flyet tilbake igjen.

- Når man stiller klokka ni timer i motsatt retning igjen, tilsier min erfaring fra annen utholdenhetsidrett at man ikke bør trene hardt igjen før åtte-ni dager senere, påpeker Kaggestad overfor procycling.no på Korsika.

Les også: Han mener Edvald har stagnert i Sky

Måtte på lagtemposamling
Hushovd ble i stedet sendt på en lagtemposamling i regi av BMC Racing onsdag 29. mai.

Det var ti dager etter rittslutt, men i etterkant ventet altså hjemreisen til Europa.

- Det ble kjørt intenst på lagtemposamlingen. Jeg mener totalbelastningen ble for stor, og at restitusjonen ble for dårlig. Det kunne man også se på en rytter som Marco Pinotti da laget startet Critérium du Dauphiné noen dager senere (søndag 2. juni, red.anm.), påpeker Kaggestad.

Ochowicz gir denne forklaringen på at Hushovd ble sendt på både lagtemposamling og et nytt etapperitt i denne perioden.

- Vurderte dere på noe punkt å sende ham til Tour de Suisse for å gi ham mer tid til å restituere seg etter California?

- Tour de Suisse sto ikke på programmet hans, men det gjorde California. Det passet ikke helt med det andre programmet vårt. Etter California hadde vi en treningsleir for terpe lagtempo.

- Og dit måtte Thor?

- Han måtte dit. Det ble tett fordi de som hadde kjørt Giro d’Italia var ferdige der søndag, mens treningsleiren startet onsdag kveld. Det var mye reising og Tour de Suisse startet over helgen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Ingen av våre var gode i Dauphiné
BMC-sjefen forklarer at laget valgte å sende hele bruttotroppen til samlingen.

Der var nordmannen oppført sammen med 11 andre ryttere. Til slutt endte han, Dominik Nerz og Mathias Frank utenfor Tour de France-troppen.

- For Thor hadde det nok vært bedre at han ventet og gjorde andre ritt, men det fungerte også bra for ham. Det så vi under NM på søndag.

- Men han var ikke god i Dauphiné?

- Nei, men det var ingen fra vårt lag.

- Pinotti hadde også trøbbel, han dro også til California?

- Ja, det stemmer. Det er en delikat situasjon. Det var reising og en treningsleir innimellom der. Det var slik det ble.

- Men det var ikke i Dauphiné Hushovd mistet sjansen?

- Nei, det var en lang prosess. Det var omtrent som Cadel Evans da han var syk i fjor. Det er en langsiktig prosess. Man prøver å få dem tilbake i slag igjen.

- Hva slags rolle kunne han hatt på dette laget?

- Vi hentet ham primært med tanke på klassikerne. Det er rollen hans, men han har ikke lyktes ennå. Jeg har på følelsen av at august blir en god måned for ham. Så kommer høstklassikerne, og så vil vi jobbe videre mot Flandern rundt og Paris-Roubaix neste vår, avslutter Ochowicz.

PS! Både Hushovd og Pinotti opplevde formstigning i etterkant av uttaket. Nordmannen vant fellesstarten i Grimstad, mens Pinotti ble italiensk mester på tempo.