Hushovd klar til å avslutte karrieren

Thor Hushovd avslutter lørdag sin profesjonelle sykkelkarriere.

Thor Hushovd avslutter lørdag sin profesjonelle sykkelkarriere. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

Lørdag avslutter Thor Hushovd sykkelkarrieren.

Thor Hushovd avslutter lørdag sin profesjonelle sykkelkarriere. Atle Kvålsvoll tror det vil bli en spesiell opplevelse.

VM-gull, ti etappeseirer og vinner av poengkonkurransen to ganger i Tour de France, tre etappeseirer og vinner av poengkonkurransen i Vuelta a España og en etappeseier i Giro d'Italia er Hushovds største triumfer.

- Det har vært en spesiell reise med store øyeblikk, sier Hushovds trener Atle Kvålsvoll til NTB,

Lørdag er en innholdsrik karriere over. Når 36-åringen ruller over målstreken i belgiske GP Impanis-Van Petegem, er det siste gang vi ser Grimstad-mannen i et profesjonelt sykkelritt.

- Han har ingen ambisjoner for rittet. Han vil bare avslutte karrieren med en god opplevelse, sier treneren.

Slet etter sykdom

Etter to meget suksessfulle sesonger i 2010 og 2011, sa det i 2012 stopp for den tidligere verdensmesteren. BMC-rytteren slet med sykdom og fant aldri helt ut av hva problemet var.

Da han endelig var frisk igjen, ville ikke kroppen spille på lag. Han klarte aldri å hevde seg på samme måte igjen, selv om han vant NM og en etappe i Østerrike Rundt og Polen Rundt i 2013.

- Jeg er glad for å ha jobbet med en syklist med en slik fysisk kapasitet og en så fin person som Thor, sier Kvålsvoll.

Gjorde et siste forsøk

Foran årets sesong gjorde han et siste forsøk på å mobilisere krefter for å avslutte med stil. Sørlendingen har alltid hatt en drøm om å vinne det klassiske endagsrittet Paris-Roubaix. Han gjorde et tappert forsøk og fikk en opptur. Han ble den beste norske, men fikk likevel aldri seieren han så inderlig ønsket.

I slutten av juni kom avgjørelsen om at Hushovd kom til å legge opp etter sesongen. «Oksen fra Grimstad» ønsket å gjøre et forsøk med å komme i form til VM før han satte et endelig punktum. Etter en velt forrige måned fant han tidlig ut at han ikke ville klare.

Lørdag avslutter dermed Hushovd et kapitel i norsk sykkelhistorie. Det er han som skal ha mye av æren for den økende sykkelinteressen i landet med sine seirer i Tour de France. (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.