Etter to etapper tilrettelagt for spurterne, var det klart for bakker og fjell på femte etappe av Polen rundt torsdag.

Men det affiserte ikke allsidige Thor Hushovd, som i den krevende finalen til skistedet Zakopane bekreftet sin gryende, gode form.

Nordmannen posisjonerte seg eksemplarisk foran det slake oppløpet mot mål, og hadde derfor få problemer med å spurtslå franske Mattieu Landagnous (FDJ.fr) og Daniele Ratto (Cannondale) med flere sykkellengder. Hushovd tok også over den grønne poengtrøyen.

- Jeg er glad for denne seieren, dette var ikke en lett dag. Vi ble møtt av både regn og vind, forklarer den norske mesteren.

- Jeg ønsker å takke mine lagkamerater som gjorde en eksepsjonell jobb i dag for å hente inn bruddet og plassere meg i best mulig posisjon før spurten. Her i Polen har jeg har endelig funnet tilbake til vinnersporet, sier Hushovd.

Tøff etappe
Torsdagens 160 kilometer lange etappe fra Nowy Targ til Zakopane var dekorert med flere klatringer og de fleste spurterne var derfor allerede kjørt av da hovedfeltet gikk inn i siste stigning.

Michal Golas (Omega Pharma-Quick Step), Mathias Frank (BMC), Tomasz Marczynski (Vacansoleil-DCM), Angel Madrazo (Movistar) og Nikolay Mihaylov (CCC Polsat) dannet lenge en løs allianse i front, men på siste klatring før mål ble femmanns bruddet spist opp av hovedfeltet.

Da fem kilometer gjensto gikk et nytt brudd av gårde. Men heller ikke Christophe Riblon (AG2R), Luis Leon Sanchez (Belkin), Dawin Atapuma (Colombia), Sergei Chernetskiy (Katjusja), Robert Kiserlovski (RadioShack) og Maciej Paterski (Cannondale) klarte å holde unna for feltet, som tidvis ble anført av Team Sky og Hushovds BMC.

Overlegen Hushovd
Jon Izaguirre (Euskaltel-Euskadi) snappet til seg ti bonussekunder underveis, og fratok dermed polske Rafael Majka (Saxo-Tinkoff) ledelsen sammenlagt.

Det skjedde mens BMC gjorde en god jobb med å frakte Hushovd i en god posisjon før spurten. Den regjerende norske mesteren var tydelig bevisst det slake oppløpet og tok seg tid før han satte full trøkk i pedalene.

Hushovd timet spurten til perfeksjon og dundret forbi samtlige på de siste 100 meterne. Triumfen i Zakopane er Grimstad-syklistens femte for sesongen og kunne ikke kommet på et bedre tidspunkt.

Veteranen har slitt de siste sesongene, men med to etappeseier på kort tid kan det bli vanskelig for landslagsledelsen å overse den tidligere verdensmesteren med tanke på VM i Italia 29. september - idet «Tordenguden» for alvor har begynt å bråke med bukkekjerra.

(Fullstendige resultater under bildet)

Etappe 5
1. Thor Hushovd (BMC Racing Team) 3.54,40
2. Matthieu Ladagnous (FDJ.fr)
3. Daniele Ratto (Cannondale Pro Cycling)
4. Luka Mezgec (Team Argos-Shimano)
5. David Tanner (Belkin Pro Cycling)
6. Sergio Luis Henao (Team Sky)
7. Diego Ulissi (Lampre-Merida)
8. Christophe Riblon (AG2R La Mondiale)
9. Reinardt Janse Van Rensburg (Team Argos-Shimano)
10. Georg Preidler (Team Argos-Shimano)

Sammenlagt
1. Jon Izaguirre Insausti (Euskaltel-Euskadi) 25.49,41
2. Rafal Majka (Team Saxo-Tinkoff) + 0.01
3. Sergio Luis Henao (Team Sky) + 0.05
4. Christophe Riblon (AG2R La Mondiale) + 0.07
5. Pieter Weening (Orica-GreenEdge) + 0.08
6. Chris Anker Sörensen (Team Saxo-Tinkoff) + 0.10
7. Domenico Pozzovivo (AG2R La Mondiale) + 0.14
8. Eros Capecchi (Movistar) + 0.14
9. Robert Kiserlovski (RadioShack Leopard) + 0.17
10. Thomas Rohregger (RadioShack Leopard) + 0.19