Gå til sidens hovedinnhold

Hushovd og Gilbert sikler på samme etappe

«Hadde jeg ikke vært på lag med Philippe Gilbert, hadde han vært den store konkurrenten».

Etter presentasjonen i Paris, vet vi endelig litt mer om Tour de France-ruten som venter rytterne i 2012. Det som er klart er at Mark Cavendish får mange muligheter, mens mer klatresterke avsluttere nok hadde sin storhetstid i årets utgave.

Philippe Gilbert og Thor Hushovd drar begge til touren for å hjelpe Cadel Evans med å forsvare tittelen. De to treningskameratene kommer likevel til å få sine sjanser. Spørsmålet er hvordan de skal fordele de få mulighetene seg i mellom.

Den første sjansen dukker opp allerede på rittets andre dag. Den første etappen, altså dagen etter prologen i Liège, skal rytterne ta seg 198 kilometer mot Seraing. Etter en utforkjøring på 2,5 kilometer venter målgangen på bakketoppen.

Ligner åpningen i Vendée
Avslutningen ligner på den rytterne møtte på toppen av Mont des Alouettes i årets Tour de France. Ironisk nok var det neste års BMC-kamerater Gilbert, Evans og Hushovd som tok de tre første plassene. Belgieren innrømmer at etappen i Serraing vil passe en «puncheur» bedre enn den jevne sprinter.

Les også: Her er Tour de France-ruten

- Dersom jeg er nødt til å velge meg en etappe i Belgia, velger jeg etappen mot Seraing. Den er ikke enkel, men alt avhenger av hvordan rittet utvikler seg. Dersom Cadel Evans er i den gule ledertrøyen etter prologen, kommer hele laget til å kjøre for ham, påpekte Gilbert overfor Het Laatste Nieuws.

Etappen mellom Liége og Seraing foregår i den nåværende Lotto-rytterens lekegrind, nemlig de kuperte Ardennene. I år vant han like godt Liège-Bastogne-Liège, La Flèche Wallonne, Amstel Gold Race og Brabantse Pijl.

Fem fristende bakker
På etappe nummer tre, kommer sjanse nummer to for Gilbert & Co. Da har rytterne allerede tatt seg inn i Frankrike, men avslutningen i Boulogne-sur-Mer virker nok ikke avskrekkende på Verviers store sønn.

Feltet skal ta seg 197 kilometer mellom Orchies og Boulogne-sur-Mer. Startbyen er velkjent fra monumentalklassikeren Paris-Roubaix, men det er nok de fem klatringene i Monts du Boulonnais som vekker bakkeklassikerkongens interesse.

- «Les puncheurs» (de klatresterke avslutterne) vil ha muligheten her, slik de også får i Seraing, til å gi tilskuerne og TV-seerne en fantastisk opplevelse. Avslutningen skjer oppover en 700 meter lang bakke, avslørte Christian Prudhomme.

Sikter mot samme etappe
Det betyr at Gilbert, men også Hushovd, vil være blant favorittene til etappeseieren.

- Hadde jeg ikke vært på lag med Philippe Gilbert, så hadde jeg sett på ham som den store konkurrenten, fortalte Hushovd til TV 2 Sporten etter å ha kikket nærmere på den tredje etappen.

- Jeg tror etappen til Boulogne-sur-Mer passer meg. Jeg kjenner den byen og jeg kjenner den avslutningen. Det er en etappe jeg kan vinne, men den hard. Hadde jeg ikke vært på lag med Philippe Gilbert, så hadde jeg sett på ham som den store konkurrenten. Men han blir jo lagkamerat, så det blir vel han eller meg, eller kanskje Evans kan være der. Slik som første etappe i årets Tour de France, fortsatte Hushovd.

Hushovd: - Jeg blir hjelperytter

Belgieren er heller ikke fremmed for å satse på nettopp den etappen, men minner også om hovedmålet til BMC Racing foran etapperittet.

- Det et finnes etapper for sprintere, klatrere, opportunister og tempospesialister. 2012-versjonen av rittet kommer uansett til å bli en spennende opplevelse.

- Jeg har merket meg noen fine avslutninger i Seraing og Boulogne. Det er områder jeg kjenner godt til. Men i 2012, drømmer jeg om å være en del av laget til Tour de France-vinneren. Det er en ære for meg. Jeg vil også få egne sjanser her og der, forteller vinneren av årets verdensranking.

PS! Det er lite sannsynlig at Hushovd og Gilbert kommer til å utfordre Mark Cavendish i kampen om den grønne poengtrøyen under neste års Tour de France. Både med tanke på etappeprofilene og arbeidsoppgavene i BMC Racing.

Reklame

De beste kuppene du gjør på Milrab-salget