Hushovd om klassikerlaget sitt: - Vi er sterke

Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Thor Hushovd er i storform før sesongens første store mål.

14.03.13 14:23

NAZARETH/OSLO (procycling.no): BMC Racing Team er det sykkellaget i verden som bruker mest penger på satsingen. Apparatet er størst, rytterne tjener mest penger og opplegget er profesjonelt til fingerspissene.

Det gjør at laget er komplett og at de har mange ryttere å spille på.

Søndag starter klassikersesongen for alvor, med det italienske storrittet Milano-Sanremo.

Forutsetningene i Italia vil være noe annerledes enn hva rytterne møter i april, når brosteinsrittene i Flandern og Roubaix står på menyen, men stammen i laget vil være mye av den samme.

Da vi møtte Thor Hushovd på BMCs pressetreff før sesongen, ba vi han si litt om kjernen i klassikerlaget.

- Vi er generelt sterke. Vi har ikke så mange som viser at vi vinner mange klassikere. Det er det bare to stykker som har uansett, (Tom) Boonen og (Fabian) Cancellara. Vi er et ekstremt sterkt lag når man tenker på (Manuel) Quinziato, (Michael) Schär og (Daniel) Oss. Det er ekstremt mange sterke, for ikke snakke om (Marcus) Burghardt. Nå er (Alessandro) Ballan ute, det er et stort savn for hele gruppa, kunne Hushovd fortelle på spørsmål fra procycling.no.

I tillegg har BMC ryttere som Taylor Phinney, Greg Van Avermaet og Philippe Gilbert som kommer til å ha sentrale roller i løpet av klassikerperioden. Gilbert vinner dog mange klassikere, men ingen av de Hushovd sykler.

procycling.no er tilstede i Italia og vil gi deg alt fra verdens lengste endagsritt for proffer!

Gilbert og Hushovd
BMC har et trekløver som har klassikerne som hovedmål, alle med litt forskjellige egenskaper og ambisjoner.

Philippe Gilbert satser mot Sanremo, Flandern og Ardennene, mens Thor Hushovd satser mer mot Sanremo og Roubaix.

I tillegg har laget Alessandro Ballan, som i utgangspunktet ville vært aktuell for alle rittene, men han er ute etter en alvorlig velt på en treningssamling i vinter.

Både Hushovd og Gilbert står med to tredjeplasser i La Primavera, noe som gjør at de historisk sett står relativt likt i verdens lengste sykkelritt. Dermed blir det spennende å se hvordan den taktiske disposisjonen blir.

- Det taktiske biten styrer laget. Det er litt vanskelig for meg å si for mye om. Jeg vet ikke hvordan de legger det opp. Det tør jeg ikke si så mye om, sier Hushovds trener, Atle Kvålsvoll, til procycling.no.

En som tør si noe, er Joker Meridas sportssjef, Gino Van Oudenhove.

- Kanskje de kjører som Omga Pharma-Quick Step som skjermer både Cavendish og Boonen som kapteiner. Jeg tror begge to kommer til å bli beskyttet, også må de ta et valg på toppen av Poggio. Hvis Gilbert ikke har tatt sjansen sin der, må de satse på Hushovd. Jeg tror det vil bli noe sånt. Eller kanskje Thor overrasker og kan stikke av, sier Gino Van Oudenhove til procycling.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Hushovd er i bra form
Taktikken til BMC er ikke en av arbeidsoppgavene til Atle Kvålsvoll, men formen til Hushovd er definitivt jobben hans. Trønderen kan melde om en sørlending i form.

- Han er i bra utvikling. Tirreno-Adriatico har vært hardt profilmessig og kombinert med dårlig vær, har det vært et tøft løp.. Etappene er lange og tøffe, det er bra for hans del med det som skjer framover. Han er sliten, men det er alle i slike etappeløp. Han føler seg i bra form, sier Kvålsvoll om formen til Hushovd.

Her for han støtte av Van Oudenhove.

- Overraskende bra. Han viste i Tirreno-Adriatico hvorfor han er den eneste norske rytteren som har vunnet i år. Viljen er der, og jeg tror han er overrasket selv. Han har jobbet hardt for dette. Han skjønner at det gjør litt ekstra vondt for å presse seg til å bli god. Han er jo en klasserytter. Det ser veldig bra ut, bemerker Van Oudenhove.

Økt press på Hushovd
Fraværet av Ballan kan sees på to måter. Hushovd får mer ro rundt egen rolle, samtidig som han må ta en større del av presset.

- Jeg føler selv jeg får mer press på meg selv, men det presset har jeg lyst til å ta, bemerker Hushovd.

Atle Kvålsvoll tror heller ikke at presset burde by på problemer for Hushovd.

- Thor er vant med å kjøre med press. Han var kaptein i Credit Agricole i mange år og har hatt denne rollen i alle lagene han har vært i. Hvis han får den kapteinsrollen, så skal ikke det være noe problem. Han er en type som et hvert lag kjører for i hans type klassikere. Det er derfor han sykler. Det er for å prestere best mulig. Han liker å legge litt press for seg selv.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Tim De Waele

God stemning i laget
Det har vært sagt og skrevet en del om Paris Roubaix i 2011. Hushovd kjørte da for Garmin, og måtte se lagkameraten og hjelperytteren Johan Van Summeren stikke av med seieren.

Under Tour de France ble det klart at stemmingen mellom Hushovd og lagledelsen ikke var den beste.

Hushovd er full av lovord om klassikergruppa i BMC.

- Her er vi en kjempefin gruppe. Vi har eldre erfarne ryttere som man vet litt mer hvor man har. Også har vi de yngre som lager god stemning, slik som Taylor Phinney. Han er en viktig mann i en gruppe. Han lager god stemning og shower litt.

Her får nordmannen også støtte fra lagkamerat Greg Van Avermaet.

- Det kan være et problem med alles ego og egne ambisjoner, men det er også bra å være sterke. Det er også litt forskjellige ambisjoner. For meg er det mest viktig med Flandern, mens Thor har fokus på Roubaix. Jeg ser ingen store problemer, kunne Van Avermaet fortelle procycling.no på pressetreffet i januar.

PS: Disse sykler rittet for BMC: Philippe Gilbert (BEL), Thor Hushovd (NOR), Klaas Lodewyck (BEL), Daniel Oss (ITA), Taylor Phinney (USA), Manuel Quinziato (ITA), Michael Schär (SUI) og Greg Van Avermaet (BEL).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.