Hushovd-sjef fikk sparken

Foto: Heiko Junge (Scanpix)

Brudd på interne retningslinjer kostet Thor Hushovd en viktig støttespiller.

23.01.11 11:22

Søndag formiddag kom et aldri så lite jordskjelv av en pressemelding fra Garmin-Cervélo. Sportsdirektør Matt White har fått sparken med umiddelbar virkning.

Årsak:

White henviste tidligere Garmin-Transitions-rytter Trent Lowe til legen Luis Garcia del Moral i 2009. Spanjolen, med det klingende etternavnet, har sitt daglige virke ved Sports Institute of Valencia.

Mellom 1999 og 2003 var arbeidsdagen nok litt mer umoralsk. Da var han medisinsk ansvarlig for Lance Armstrong og US Postal.

US Postal-hjelper
White er ingen hvem som helst. Som rytter vant han blant annet etappeseirer under Tour de Suisse og i Tour Down Under.

I løpet av en mangeårig proffkarriere syklet han blant annet for australske GIANT-AIS, Amore e Vita (1998), Vini Caldirola (1999), US Postal (2001-2003) og Cofidis (2004).

Som US Postal-rytter var han Armstrongs lagkamerat, men deltok ikke som hjelperytter under noen av 39-åringens Tour de France-triumfer. I stedet hjalp han Roberto Heras i Vuelta a España.

Venn av Hushovd
Oppholdet i Cofidis skjedde i samme periode som Thor Hushovd og Garmin-manager Jonathan Vaughters syklet i Crédit Agricole.

Grimstad-rytteren kjente derfor godt til White allerede før ankomsten i Garmin-Cervélo. White var også mannen som skulle styre Garmin-Cervélo fra følgebilen under vårklassikerne denne sesongen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Tim De Waele

Det amerikanske laget kom seg likevel ikke utenom å avskjedige sportsdirektøren, da han trosset lagets interne reglement.

Eierselskapet Slipstream Sports har bestemt at alle medisinske henvisninger skal gjøres av det medisinske støtteapparatet.

Vaughters i følgebilen
Derfor valgte styret å avslutte samarbeidet med 36-åringen.

- Vi avga et løfte til alle rytterne våre og hele verden da vi startet dette laget. Vi lever – hver eneste dag – etter standarder vi selv har meislet ut. Vi kan ikke tillate at en så viktig retningslinje blir brutt, forteller Jonathan Vaughters.

Laget opplyser videre at Vaughters selv kommer til å overta Whites arbeidsoppgaver i de kommende rittene, mens søket etter en ny sportsdirektør blir intensivert.

Det strengeste internreglementet
Etter lagets første treningssamling på Caymanøyene fortalte Thor Hushovd til TV2 Sporten om de blodseriøse antidopingreglementet i laget.

Som Garmin-Cervélo-rytter risikerer man nemlig å bli dopingtestet 365 dager i året, uten at nordmannen lar seg skremme av det.

- Det synes jeg er viktig og vi står 100 prosent bak dette. Vi trenger dette nå: Å sette en standard for de unge rytterne. Det er bare positivt, fortalte Hushovd til TV-kanalen.

Styrte laget til den første triumfen
Gerard Vroomen, som tok med seg restene av Cervélo TestTeam over til Garmin foran årets sesong, innrømmer at beslutningen om å avslutte samarbeidet med White var en tøff avgjørelse.

- Det er tøffe nyheter, men det gir meg samtidig tro på Slipstream-organisasjonen. Det er lett å innta en tøff holdning når det ikke innebærer konsekvenser.

- Det er langt mer imponerende når laget er villig til å ta en kule for å forsvare egen filosofi og sykkelsporten generelt, mener Vroomen.

Søndag var i utgangspunktet en gledelig dag for Garmin-Cervélo. Cameron Meyer sikret laget den første sammenlagtseieren da han holdt unna fra Michael Matthews og Matthew Goss på den siste etappen av Tour Down Under.

Og hvem satt i følgebilen underveis?

Jo, det var Matt White.

Diskuter Tour down Under i procycling.nos nye forum!

HTML EMBED

Les flere sykkelnyheter på procycling.no!
Følg oss på Facebook og Twitter!

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Sport

Annonsebilag