*Nettavisen* Sport.

Hushovd spurtet til 8. plass

Stuart O'Grady spurtvant 5. etappe i Tour de France. Langt bak Thor Hushovd tok 8. plassen. Sjekk resultatene og vårt referat.

08.07.04 19:42

Se høydepunkter fra Tour de France på web-TV

Franske Thomas Voeckler overtok samtidig den gule ledertrøya i Tour de France etter 4. plass på den 200,5 km lange etappen.

- Det var svært vanskelige forhold forhold, med regn og sterk vind. Jeg vil først og fremst takke de andre rytterne på laget idag. De gjorde en kjempejobb. Men akkurat nå er jeg bare glad, sier en utslitt Stuart O'Grady til fransk TV like etter å ha passert målstreken og sikret seg sin andre etappeseier i Tour de France.

- Det var et magisk øyeblikk for meg. Vi har vært hjemsøkt av mye uflaks og uheldige episoder. Denne seieren betyr mye for laget, for meg, for David Millar og Matthew White, fortsetter Cofidis-rytteren.

Solid av Hushovd
Thor Hushovd sikret seg en solid åttendeplass på dagens etappe, og avanserte til tredjeplass i kampen om den grønne poengtrøya.

- Det var skikkelig tøft ut i løypene, med en fæl vind og masse regn, sier Thor Hushovd til TV 2-sporten etter målpassering.

Han gledet seg stort over at Stuart O'Grady tok etappeseieren. Nordmannen er en god venn av australieren.

- Det var kjempebra for O'Grady. Helt strålende, sier Hushovd før han løper inn til teamet for et møte med fysioterapeuten.

Mange rykk
De første kilometrene på dagens etappe var preget av mange rykk. Etter 16 kilometer fikk fem mann etablert det første bruddet som fikk en luke til feltet. Dette bruddet, med Piil (CSC), O'Grady (COF). Bäckstedt (ALB), Casar (FDJ) og Voeckler (BLB), fikk raskt opparbeidet seg en solid luke, som var høyest på 17.20. Hovedfeltet tok det rolig i dag, og rittet var preget av regn, sterk vind, og mange velt. Spurtlagene gjorde kun spede forsøk på ta igjen bruddet, men ga det raskt opp.

Mot slutten ble det rykket mye i bruddgruppen, men ingen klarte å få noen stor luke. Mot mål samlet de fem seg igjen, og spurtet om etappeseieren. Stuart O'Grady viste seg å være den sterkeste, og vant foran Jakob Piil.

Det ble spurtet om 6. plassen i hovedfeltet, som kom inn 12.36 bak O'Grady, og den spurten vant Robbie McEwen, like foran Tombak og Thor Hushovd.

Kurt-Asle Arvesen endte langt bak på dagens etappe.

UTVIKLINGEN, FEMTE ETAPPE:

18.06: Det spurtes om 6. plassen i hovedfeltet. McEwen er noen centimeter foran Hushovd og tar 6. plassen. Hushovd blir nr. 8. Hushovd er nå på 3. plass i kampen om den grønne trøyen.

18.04: 1 km igjen til mål for hovedfeltet.

18.02: Hovedfeltet nærmer seg målgang, og spurterne nærmer seg teten i feltet, som fortsatt ledes av US Postal. Hushovd er godt plassert før spurten.

17.53: Stuart O'Grady (COF) er sterkest i spurten, og tar seieren, like foran Jakob Piil (CSC).

17.52: De fem er samlet igjen, med kun en kilometer igjen til mål. Nå blir det spurt.

17.49: Under fem kilometer igjen, og seieren på etappen står sannsynligvis mellom O'Grady, Voeckler og Piil. Voeckler virker veldig sterk.

17.48: Massevelt i hovedfeltet. Mange ryttere har gått i asfalten, og det er usikkert om Arvesen eller Hushovd var involverte. Samtidig har Stuart O'Grady rykket og fått en luke til Piil og Voeckler.

17.46: Piil og O'Grady stikker, og denne gangen får de en luke. Voeckler stikker etter, Casar og Bäckstedt sliter.

17.43: De fem rytterne i bruddet sitter og lurer på hverandre. Voeckler virker sterk, og har prøvd å rykke to ganger, men Bäckstedt og Piil har tatt ansvar og tettet lukene. Spørsmålet nå er hvem som er den lureste i gruppen, og hvem som har mest krefter igjen.

17.41: Jakob Piil (CSC) stikker, men han får heller ikke noen luke.

17.39: Magnus Bäckstedt (ALB) forsøkte et rykk i bruddgruppen, men ble fulgt av de fire andre. Deretter prøvde Thomas Voeckler å kontre, men han ble også fulgt tett. Nå har det taktiske spillet i gruppen begynt, da de har skjønt at en av de fem vil vinne etappen.

17.36: Bruddet har nå bare 15 km igjen til mål, og de har fortsatt 15 minutters ledelse.

17.32: Stuart O'Grady (COF) er nå på 7. plass i kampen om den grønne trøyen med 50 poeng. McEwen leder konkurransen med 93 poeng. Thor Hushovd på 5. plass har 70 poeng. O'Grady vil også få minst 22 poeng når han kommer til mål i dag, og blir blant de fem beste, og han kan også få 35 poeng, dersom han vinner etappen.

17.23: Resultatene fra den siste spurten i Maintenon:

1. O'Grady (COF) 6p/6''
2. Casar (FDJ) 4p/4''
3. Piil 2p/2''

McEwen (LOT), i den grønne trøyen, og Kessler (TMO), i den hvite trøyen, var blant de som veltet. Til tross for velten går det bra med disse og de har kommet seg opp igjen til feltet, som roet ned farten. Verst gikk det utover Jimmy Engoulvent (COF), som har vært veldig uheldig i årets Tour.

17.22: Bruddet har passert dagens siste spurt. Stuart O'Grady tok også denne spurten. Det er mulig at Arvesen (CSC) var blant de som gikk i asfalten i den siste velten i feltet.

17.20: Ny velt i hovedfeltet. Blant de som går i asfalten er Robbie McEwen (LOT), som sykler i den grønne trøyen.

17.19: Bruddet har mindre enn 25 km igjen til mål nå. Rytterne samarbeider fortsatt bra, men ting kan tyde på at enkelte vil begynne å angripe snart. Det er nok noen av rytterne som ikke er interesserte i at dette skal ende i en spurt. Ledelsen deres til hovedfeltet, der Arvesen og Hushovd sitter, er nå på 14.50.

17.13 Dagens siste spurt, I Maintenon, kommer bare 20 km før mål.

17.12: 27 km igjen til mål, og bruddet har fortsatt en ledelse på 15 minutter. De fem i bruddet er: Piil (CSC), O'Grady (COF). Bäckstedt (ALB), Casar (FDJ) og Voeckler (BLB).

17.10: Bruddet vil høyst sannsynlig holde inn til mål. Dersom det blir en spurt er nok O'Grady, Piil og Bäckstedt de beste spurterne, og Voeckler, som vil få den gule trøyen, vil nok ikke gi alt for å vinne etappen.

17.05: US Postal - toget kontrollerer fortsatt tempoet i hovedfeltet for sin kaptein Lance Armstrong. De holder avstanden til bruddet på ca. 15 minutter.

16.59: Thomas Voeckler (BLB) vant det franske mesterskapet i juni. Da ble Sandy Casar (FDJ), som også er med i dagens brudd, nummer fem, 4.08 bak Voeckler.

16.57: Bruddet har 36 km igjen til mål, og har en ledelse på 14.40 til hovedfeltet, der Arvesen og Hushovd sitter.

16.54: Gjennomsnittsfarten til rytterne den siste timen var bare 36.3 km/h. Gjennomsnittsfarten til nå på etappen er 39.9 km/h.

16.53: Richard Virenque (QSD), som i år går for å vinne sin 7. klatretrøye, har hatt problemer med sykkelen sin, men fikk raskt byttet sykkel, og er nå oppe i hovedfeltet igjen.

16.49: Magnus Bäckstedt (ALB) er den tyngste rytteren i årets Tour. Han veier 98 kg. Bäckstedt og O'Grady var lagkamerater i Crédit Agricole tidligere, og da uttalte O'Grady at det å sykle bak Bäckstedt var som å sykle bak en lastebil.

16.46: Thomas Voeckler (BLB) kan bli den 5. franske mester til å ta den gule ledertrøyen. Legendariske Laurent Fignon gjorde det samme i 1984, og Bernard Hinault i 1984. Begge disse rytterne vant også Touren sammenlagt disse årene.

16.44: Bruddet har nå 45 km igjen til mål, og en ledelse på 14.25 til hovedfeltet, der Arvesen og Hushovd sitter.

16.30: Bruddet har nå ca. 50 km til mål, og de har en ledelse på 15.18.

16.25: 55 km igjen til mål. Bruddets ledelse blir mindre nå, men er fortsatt over 16 minutter.

16.18: O'Grady (COF) tok også dagens andre sprint, og denne tok han veldig enkelt.
Resultatene fra sprinten i Orvilliers, etter 142 km:
1. O'Grady 6p/6''
2. Bäckstedt 4p/4''
3. Voeckler 2p/2''

16.14: Det har nå begynt å regne igjen. US Postal setter fortsatt tempoet i hovedfeltet, og det ser ut til at rytterne er tilfredse med at bruddet holder inn. De fem i bruddet har nå en ledelse på over 17 minutter, idet de nærmer seg dagen andre spurt.

16.10: José Ivan Gutierrez (PHO) og Ludovic Martin (RAG) har veltet. Begge lå i hovedfeltet. Det ser ut til å gå bra med Gutierrez, som ligger på 6. plass i sammendraget, men Martin ser ut til å ha noe mer smerter. Gutierrez må bytte sykkel, men er nå på vei opp igjen til feltet.

16.03: Mario Cipollini (DVE) har punktert og havnet bakerst i feltet. Han får nå hjelp av lagkamerater til å kjøre seg opp igjen til feltet.

15.59: Bradley McGee (FDJ) har nå brutt Tour de France. Han sto av sykkelen for få minutter siden, etter å ha slitt med ryggsmerter helt siden prologen.

15.58: Bruddets ledelse har nå økt til over 17 minutter, og det ser ut til at vinneren av dagens etappe blir en av de fem som ligger i bruddet; Piil (CSC), O'Grady (COF). Bäckstedt (ALB), Casar (FDJ) eller Voeckler (BLB).

15.55: Danske Jakob Piil (CSC), som ligger i brudd på dagens etappe, har gått i brudd på tre av de fire etappene som har vært til nå i Touren. Piil er spesialist på å gå i brudd, og vant en etappe i fjorårets Tour på denne måten. Han har også vunnet et verdenscupritt, Paris - Tours. Det vant han i 2002, da han lå i brudd sammen med franske Jacky Durand i 250 km.

15.52: US Postal har nå tatt kommandoen i feltet igjen, og kjører for å kontrollere det. Ingen av spurtlagene viser nå vilje til å kjøre inn bruddet. Bruddet har 73 km til mål og leder med 16.47.

15.47: Alle rytterne som var involverte i velten skal nå være oppe i hovedfeltet igjen. Bruddets ledelse øker, og er nå oppe i 16.30. Thomas Voe ckler (BLB) er den som ligger best plassert i sammendraget i bruddet. Han lå 3.00 bak Armstrong før dagens etappe, og kan, dersom bruddet holder inn, ikle seg den gule trøyen etter dagens etappe.

15.44: Angel Vicioso (LST) skal være blant de som veltet, og han har visstnok pådratt seg hodeskader.

15.41: Pga. massevelten i feltet, og den lavere farten etter den, har bruddet nå økt sin ledelse til mer enn 16 minutter.

15.35: Fassa Bortolo har nå sendt ned flere hjelperyttere for å hjelpe sin kaptein, Allessandro Petacchi (FAS), opp til hovedfeltet igjen. Michael Boogerd (RAB), en av de andre som gikk ned i velten, veltet også i fjorårets Tour de France. Boogerd er en av verdens beste ryttere når deg gjelder kuperte endagsritt, slik som Liège-Bastogne-Liège og Amstel Gold Race.

15.28: Massevelt i hovedfeltet, noe som gjør at farten blir satt ned igjen. Hverken Hushovd eller Arvesen var involverte i velten, men Allessandro Petacchi (FAS), Michael Boogerd (RAB), Roberto Heras (LST) og Manuel Beltran (USP) var blant de som gikk i asfalten.

15.24: Pga. vinden og den høye farten i hovedfeltet har hovedfeltet strukket seg ut, og sprukket opp. Blant de som har mistet kontakten med hovedfeltet er Mario Cipollini (DVE), fjorårets verdensmester.

15.21: De fem i bruddet har nå 94 km igjen til mål, og en ledelse på 15 minutter til hovedfeltet, der Arvesen og Hushovd sitter.

15.16: Bradley McGee (FDJ) og Maryan Hary (BLB) har mistet kontakten med feltet, og sliter med å jobbe seg opp igjen. Dette kan bli tøft nå når det er så mye vind som tar rytterne.

15:12: Rytterne passerer nå en av strekningene med mye vind, og feltet har delt seg i to, der de som lå bakerst i feltet nå har mistet kontakt med teten i feltet. Feltet er nå også inne i langingssonen, og får seg litt velfortjent mat.

15:03: Fassa Bortolo har også sendt opp folk for å øke tempoet i hovedfeltet, og de jobber nå sammen med Lotto-Domo, Gerolsteiner og Quickstep. De jobber for sine spurtere, som er hhv. Petacchi (FAS), McEwen (LOT), Hondo (GST) og Boonen (QSD).

14.58: Bradley McGee (FDJ) sliter nå bakerst i hovedfeltet. McGee har slitt med ryggproblemer helt siden prologen.

14.55: Tempoet har nå økt i hovedfeltet, etter at Lotto-Domo og Quickstep har skjønt alvoret, og har begynt å kjøre i front på hovedfeltet.

14.45: Bruddet ser bedre og bedre ut nå, og de jobber godt sammen. Det er fem sterke ryttere som ligger i brudd nå;
Magnus Bäckstedt, tidligere lagkamerat med Kurt Asle Arvesen i Team Fakta, og vinner av verdenscuprittet Paris-Roubaix i år. Vant også en etappe i Tour de France i 1998.
Jakob Piil; vant en etappe i fjorårets Tour, da han slo Fabio Sacchi (SAE) i spurten.
Thomas Voeckler; årets franske mester.
Sandy Casar; et av fransk syklings store håp.
Stuart O'Grady; fjorårets australske mester, vant også en etappe i Tour de France i 1998.

14.40: De fem i bruddet har nå 120 km igjen til mål, og har en ledelse på hovedfeltet på 14.30.

14.35: Bruddet har passert dagens eneste stigning; 4. kategorien Mont des Fourches:

1. Sandy Casar (FDJ) 3p

2. Thomas Voeckler (BLB) 2p

3. Magnus Backstedt (ALB) 1p

14.24: Etter en våt start på dagens etappe har det nå sluttet å regne på syklistene. Bruddets ledelse fortsetter å øke og er nå oppe i 11.35. Det ser altså ut til at bruddet har en mulighet til å holde til mål. Armstrongs US Postal, som holder farten i hovedfeltet, har sagt at de er villige til å gi slipp på den gule trøyen, og det betyr at de sterke spurtlagene må nok ta ansvaret selv dersom denne etappen skal ende i en massespurt. I fjor endte etappen etter lagtempoen i en massespurt, mens i 2002 var det et brudd som gikk inn, og det var faktisk AG2rs Jaan Kirsipuu som vant.

14.18: Bruddet har passert den første sprinten i Beauvais, og det var Thor Hushovds tidligere lagkamerat Stuart O'Grady, som nå sykler for Cofidis, som tok seieren i den spurten.

Resultatene fra sprinten i Beauvais:

1 O'Grady (COF) 6p/6''

2 Bäckstedt (ALB) 4p/4''

3 Piil (CSC) 2p/2''

14.11: Bruddet nærmer seg nå den første sprinten i Beauvais, etter 57,5 km. Ledelsen deres er over ni minutter.

14.01: Bruddets ledelse på hovedfeltet, der Arvesen og Hushovd sitter, er nå oppe i 8.20.

13.57: Thomas Voeckler (BLB) er teoretisk sett lederen av Tour de France akkurat nå, ettersom han lå tre minutter bak Lance før dagens etappe. Stuart O'Grady er nummer to, ettersom han lå 6,49 bak før start.

Slik lå bruddrytterne an før dagens etappe:
Thomas Voeckler (BLB) 59th - at 3'00"
Stuart O'Grady (COF) 120th - at 6'49"
Sandy Casar (FDJ) 131st - at 7'16"
Magnus Backstedt (ALB) 141st - at 9'09"
Jakob Piil (CSC) 144th - at 10'12"

13.53: Hovedfeltet har syklet 44 kilometer av dagens etappe. Det nærmer seg tid for den første sprinten for dagen.

13.50: Der kom det endelig en oppdatering på tidsdifferenansen! Jakob Piil (CSC), Stuart O'Grady (COF), Magnus Bäckstedt (ALB), Sandy Casar (FDJ) og Thomas Voeckler (BLB) ligger 7,05 minutter foran ho vedfeltet!

13.48: Phonak-syklisten Pereiro Sio har punktert forhjulet. US Postal ligger i front av hovedfeltet. De sitter jo også på den gul e ledertrøya.

13.41: Vi har ikke fått noen oppdateringer på hvor stor ledelse de fem rytterne i bruddet har nå. Det kommer selvfølgelig så fort vi vet noe.

13.36: Bäckstedt var for øvrig lagkamerat med Thor Hushovd i Credit Agricole fram til høsten 2001, og deretter var han lagkamerat med Kurt-Asle Arvesen i Team Fakta fram til i fjor.

13.34: Franskmannen Thomas Voeckler er den beste plasserte i sammendraget av de fem rytterne som er i brudd. Voeckler ligger på 59. plass, cirka tre minutter bak Lance Armstrong.

13.30: Magnus Bäckstedt, som sykler for Alessio, er 29 år gammel og svært språkdyktig. Svensken snakker engelsk, tysk, fransk, italiensk og nederlandsk. Han er en av to svensker som er med i årets Tour. Den andr e er Marcus Ljungqvist, som også sykler for Alessio.

13.25: Tre av rytterne i dagens brudd har tidligere vunnet en etappe i Tour de France. Jacob Piil vant i Marseille i fjor, Stuart O'Grady vant i Grenoble i 1998 og Magnus Bäckstedt i Autun samme år.

13.15: Femmannsbruddet har allerede opparbeidet et forsprang på 25 sekunder. Det ser ut til at hovedfeltet vil la denne gjengen slippe unna - for en stund.

13.13: Jakob Piil (CSC), Stuart O'Grady (COF), Magnus Bäckstedt (ALB), Sandy Casar (FDJ) og Thomas Voeckler (BLB) har gått i et nytt brudd. CSC-rytteren Piil er like ivrig som han har vært tidligere på turen.

13.12: Bruddet ble hentet inn etter 15 kilometer.

13.11: Jacob Piil (CSC), Stuart O'Grady & Tombak (COF), Michael Rogers (QSD), George Hincapie (USP), Vicioso (LST) og Mori (DVE) er sju av de åtte rytterne som er i brudd. Åttendemann er ikke bekreftet ennå.

13.08: Fem ryttere har gått i brudd; Piil, O'Grady, Rogers, Hincapie og Tombak. Vicioso og Mori, pluss en rytter til har hengt seg på de fem. Disse åtte ligger nå 12 sekunder foran feltet.

13.02: US Postal ligger i front av hovedfeltet nå.

12.54: Det har allerede vært flere bruddforsøk, men feltet er fortsatt samlet. Tempoet er veldig høyt. Oscar Sevilla (Phonak) må få hjelp til å fikse sykkelen.

12.46: Syklistene er i ferd med å forlate den nøytrale sonen. Veldig mange har med seg regntøy på dagens ferd.

12.43: 33 syklister fra RAGT-Semences, Domina Vacanze, Lotto-Domo og Euskaltel ble dopingtestet i går kveld. Alle testresultatene var normale.

12.39: Eddy Seigneur (RAGT) får ikke lov til å være med i resten av Tour de France. Seigneur kom ikke til mål innenfor tidsfristen på onsdagens lagtempo, og ble derfor diskvalifisert.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.