2011-sesongen ble avsluttet med at Thor Hushovd for første gang på over ti år ikke fikk bestemme selv hvor han skulle sykle.

Det nye året har ikke begynt noe bedre.

Ut av det blå dukket nemlig nyheten om at 34-åringen skal kjøre Giro d'Italia opp. Forandringen i Hushovds sesongplan, tyder på at BMC prioriterer annerledes enn rytterens egne ønsker.

Etter det procycling.no erfarer, kan Tour de France i 2012 gå uten nordmannen for første gang siden år 2000.

Bli venn med procycling.no på Facebook!

Overrasket Kaggestad
En av mange som har latt seg overraske over forandringen er sykkelkommentator Johan Kaggestad.

- Det er interessant at giroen ikke var på den opprinnelige planen til Thor Hushovd. Nå kom det en ny plan som er et klart kompromiss mellom Hushovd og lagledelsen, sier TV2s sykkelekspert, Johan Kaggestad, til procycling.no.

- Den nye planen er helt opplagt noe ledelsen i BMC står bak. Det handler om hva de ønsker å lykkes med, legger han til.

- Tror du BMC prøver å veilede Thor Hushovd ut av touren?

- Det har jeg ingen formening om. Det som er tydelig er at de prioriterer at Cadel Evans skal vinne Tour de France igjen.

Les også: - Jeg kan vinne en etappe

Hushovd kun tredjeprioritet
At forsvaret av tourtittelen til Evans er førsteprioritet hos det amerikanske storlaget er ingen overraskelse. Det gjorde laget også klart for verdenspressen da BMC Racing holdt hoff i Calpe i forrige uke.

Les også: - Hushovd og Gilbert ofrer seg for meg

Men Kaggestad tror ikke nordmannen er nestemann i prioriteringskøen hos BMC.

- Jeg tror andreprioritet er å få Philippe Gilbert i gul trøye på den første fellesstarten mot Seraing. Da sykler han ut av hjemlandet den neste dagen i gul trøye.

Thor Hushovd var ifølge VG Nett tydelig overrasket da han ble konfrontert med planene om at han skulle sykle giroen.

Om det var fordi han faktisk ikke visste, eller fordi han ikke trodde media visste, vet kun et få utvalgte.

Les også: - Det beste alternativet for Hushovd

Det svekker uansett ikke signalene om at Hushovd må finne seg i en lavere status i det stjernespekkede laget. Overfor procycling.no forklarte trener Atle Kvålsvoll likevel at ideen om å sykle det italienske etapperittet var noe «Thor tente på»:

- Thor nevnte det for meg først, og vi gikk igjennom helheten i det og forskjellige treningsperiodene i sesongen. For meg er det viktig å finne ut om dette er noe han tenner på, og det inntrykket fikk jeg ganske kjapt. Til slutt ble det en vurdering om hva han tjener på å kjøre Giro d’Italia opp mot andre ritt i den samme perioden, sier Hushovds personlige trener, Atle Kvålsvoll, til procycling.no.

Fødsel til besvær?
Tirsdag kom også nyheten om at Thor Hushovd skal bli far for andre gang i slutten av juli. En høygravid fru Hushovd er neppe det BMC og Cadel Evans ønsker seg.

Les også: Thor Hushovd blir pappa igjen

- Kan BMC stille med en rytter i Tour de France som kan komme til å bryte på grunn av en fødsel?

- Det høres ikke ideelt ut. Laget Evans hadde i 2011 var akkurat godt nok. Det er bedre i år med ryttere som Tejay Van Garderen og Marco Pinotti, men han trenger alle mann til pumpene for å vinne. Han trenger alle rytterne han kan ha mot slutten for å vinne, og da kan ikke Thor dra hjem, sier Kaggestad.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Også procycling.nos sykkelekspert, Gino Van Oudenhove, er klar på at fødselen kan stikke kjepper i hjulene for Hushovd.

- Jeg vet ikke om touren er i fare, men nyheten om fødselen kom jo nå. Hvis du ser på avgjørelsen laget tok med å sette han i giroen, så har nok det noe med at de vet at de har et godt lag og at Evans kan vinne touren igjen. Det er ikke umulig at de foreslår for Hushovd at han ikke stiller der, sier Van Oudenhove til procycling.no.

Får Hushovd kjøre touren? Ta diskusjonen i kommentarfeltet under artikkelen!