*Nettavisen* Sport.

Hushovd var sjanseløs

Foto: Håvard Solerød (© Procycling.no)

Ingen klarte å tette luken til Fabian Cancellara som vant Paris-Roubaix.

11.04.10 20:49

Fabian Cancellara (Saxo Bank) vant Paris-Roubaix suverent søndag. Sveitseren rykket 50 kilometer før mål i det 260 kilometer lange brosteinsrittet. Thor Hushovd (Cervelo Test Team) ble nummer to foran Juan Antonio Flecha (Team Sky).

- Det er helt utrolig, sa Cancellara i tv-intervjuet etterpå.

Sveitseren fortsatte sin glimrende vårsesong etter seirer i både E3 Prijs Vlaanderen - Harelbeke og Flandern rundt tidligere i år. Cancellara skal etter planen utvide vårsesongen med Amstel Gold Race neste søndag.

- Å vinne en dobbel med Flandern og Roubaix samme uke var drømmen, forklarte Cancellara videre.

- Med alle de store rytterne her, er det veldig stort å vinne. Jeg kjørte mitt løp, og så meg aldri tilbake når jeg fikk luken, avsluttet Cancellara.

Thor Hushovd hadde med lagkamerat Roger Hammond i gruppen bak Cancellara, men det var bare Tom Boonen (Quick Step) som var villig til å risikere alt for å tette luken til Cancellara. Irritasjon preget lenge gruppen, som tapte hele veien til Cancellara inn mot Roubaix.

- Han er fra en annen planet, sa Roger Hammond til procycling.no rett etter rittet.

Hushovd startet kjøret i svingen hvor han veltet i fjor fikk med seg Sky-rytter Flecha. Inne på velodromen i Roubaix utklasset nordmannen spanjolen i spurten.

- Vi er fornøyd med resultatet i dag, avsluttet hjelperytteren til Thor Hushovd som forøvrig ble nummer 5.

Kurt Asle Arvesen (Team Sky) og Aleksander Kristoff (BMC Racing Team) viste seg foran i feltet med 100 kilometer igjen til mål. Gabriel Rasch (Cervelo Test Team) var også med i rittet.

Les mer: - Han ser vi aldri igjen.

Slik gikk det
I tradisjons tro fikk vi også i årets Paris-Roubaix et TV-brudd, denne gangen med hele 19 ryttere:

Romain Zingle (Cofidis), Maarten Wynants (Quick Step), Gorik Gardeyn (Vacansoleil), Mikhail Ignatiev (Katusha), Jeremy Hunt (Cervelo), Sebastian Lang (Omega Pharma-Lotto), Chris Sutton og Gregory Henderson (Team Sky), Matthew Goss og Adam Hansen (HTC-Columbia), Rick Flens and Tom Leezer (Rabobank), Yohann Gene (Bbox Bouygues Telecom), Inaki Isasi (Euskaltel-Euskadi), Mitchell Docker og Roy Curvers (Skil-Shimano), Kasper Klostergaard (Saxo Bank), Stephane Poulhies og Jimmy Engoulvent (Saur Sojasun)

På startstreken hadde vi hele fire nordmenn. Thor Hushovd var blant forhåndsfavorittene, Gabriel Rasch skulle hjelpe han, Kurt Asle Arvesen er en av Team Sky sine viktigste menn og Alexander Kristoff skulle få sin manndomsprøve.

Omtrent med en gang TV-sendingen var i gang fikk vi se Kristoff kjøre foran feltet over brosteinsparti nummer 23.

Før sendingen startet hadde det allerede vært velt og uhell, og Stijn Devolder fra Quick Step hadde slått seg ganske hardt i en velt. Det var også flere velt i den første timen av TV-sendingen. Wouter Weylandt (Quick Step), Johan van Summeren (Garmin), Michael Barry (HTC – Columbia) og Rubens Bertogliati (Androni Giocattoli) var blant de som fikk smake på den franske asfalten. Garmin fikk det tungt videre og flere av rytterne deres veltet i tide og utide.

Vinden var også en faktor i dag, i hovedtrekk kom den forfra og gjorde at farten ikke ble veldig høy. Til tider kom den også fra siden og vi fikk tendenser til viftekjøring, uten at det betydde all verden.

Saxobank viste tidlig at de mente alvor med dagens etappe og laget gjorde en kjempejobb inn mot Arenbergskogen. I første rekke var det danske Frank Høj og svenske Gustav Erik Larsson som gjorde grovjobben for Bjarne Riis sine menn.

En av outsiderne til en topplassering, Bernhard Eisel, punkterte på brosteinsstrekket før Arenberg, og ble og hindret i en velt rett etter og tok seg en tur ut på et jorde for å komme rundt kaoset.

Velten som gjorde at Eisel ble hindret gjorde at det sprakk opp i smågrupper, i tillegg til at det blåste sidevind. I en periode så gikk omtrent 15 mann rundt der framme, uten at det manglet noen av de store der.

Inn i Arenbergskogen var det Fabian Cancellara som kjørte først, med lagkamerat Matti Breschel på hjul. Thor Hushovd satt også langt framme sammen med sin løytnant, briten Roger Hammond.

De siste fra bruddt som blir hentet var: Wynants (QuikStep), Hunt (Cervelo), Henderson (Sky), Sutton (Sky), Klostergaard (Saxo), Goss (HTC-Columbia), Flens (Rabobank) og Engoulvent (Saur-Sojasun). På det tidspunktet var det 63 kilometer igjen.

På de kommende brosteinseksjonene testet både Cancellara og Boonen beina, uten at det skilte noe spesielt og ingen av de antatte forhåndsfavorittene hadde på noe tidspunkt problemer med å sitte med framme.

Med 50 kilometer igjen av rittet gikk det et forsøk med Bjørn Leukemans, Sebastien Hinault og Leif Hoste. Ikke lenge etter angriper Cancellara gruppen med favorittene som ikke helt følger med. Han kjører seg lett opp til de tre foran, og Leukemans er den som henger lengst med inn på brosteinseksjon nummer ni. Leukemans var tydelig irritert fordi han mente Cancellara fikk pes av motorsykkelen.

Tom Boonen var tydelig stresset og antakelig irritert på seg selv fordi han satt uoppmerksom bak i gruppa når Cancellara angrep.

Bak Cancellara etablerte det seg en gruppe på åtte mann, Hushovd, Pozzato, Boonen, Hoste, Leukemans, Flecha, Hinhault og Hammond. Samarbeidet var lenge middels, men etter hvert gikk de jevnt rundt, men tapte hele tiden til Cancellara. Med 27 kilometer igjen var de hele to minutter bak den råsterke sveitseren.

Men i overkant av to mil igjen til velodromen i Roubaix angrep Juan Antonio Flecha. Han lå en stund alene foran de andre, men fikk så selvskap av fem av de andre fra gruppa i stad. De to som ikke klarte å komme seg med var Hinault og Hoste. Pozzato hadde også problemer med å henge på gruppa med i underkant av to mil igjen til mål.

På brosteinstrekke fire angrep Thor Hushovd og Juan Antonio Flecha, Boonen og de andre bak hadde ikke bein til å følge med kapteinene fra Cervélo og Sky, respektivt. De to etablerte raskt en solid ledelse på de fire som ble kjørt av.

Thor Hushovd tok sputen mot Flecha og endte på en flott andreplass. Flecha tre. Hammond spurtslår Boonen om fjerdeplassen.

Resultater:
1. Fabian Cancellara (Saxo Bank) på 6.35'10" snitt: 39,2 kmh
2. Thor Hushovd (Cervelo) 1'59"
3. Juan Antonio Flecha (Team Sky) 2'00"
4. Roger Hammond (Cervelo) 3'14"
5. Tom Boonen (Quick Step)
6. Bjorn Leukemans (Vacansoleil) 3'20"
7. Filippo Pozzato (Katusha) 3'46"
8. Leif Hoste (Omega Pharma Lotto) 5'16"
9. Sebastien Hinault (Ag2r) 6.27"
10. Hayden Roulston (HTC - Columbia) 6'50"

Les flere saker på procycling.no!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.