RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hushovd vraket til Tour de France

Foto: Solum, Stian Lysberg (NTB, Scanpix)
Sist oppdatert:
Fikk ikke plass i BMC-troppen.

GRIMSTAD/OSLO (procycling.no): Lørdag bestemte Thor Hushovds BMC-lag hvilke ni ryttere som skal kjøre Tour de France.

Da ble det klart at nordmannen ikke får plass i årets Tour.

«Oksen fra Grimstad» er satt opp som reserve til laget. Det er også Dominik Nerz og Mathias Frank.

Det har lenge vært stor usikkerhet rundt Hushovds deltakelse, og nå er det altså klart at det bare blir tre nordmenn i sommerens utgave som starter lørdag 29. juni.

- Veldig skuffende
Hushovd har ikke kjørt touren siden 2011. Da vant han to etapper som regjerende verdensmester og holdt den gule ledertrøyen i sju dager.

I fjor fikk 35-åringen fra Grimstad sesongen spolert grunnet et mystisk muskelvirus. Det medførte at han fikk kjøre verken Tour de France eller OL noen uker senere.

2012 ble dermed første gang på elleve år Hushovd ikke deltok i det franske storrittet, hvor han har vunnet totalt ti etapper.

- Det er selvfølgelig veldig skuffende. Jeg hadde veldig lyst til å være med. Det var et stort mål for meg, og da er det kjedelig ikke å bli tatt ut, sier Hushovd til TV 2.

- Jeg har hatt jojo-form, dessverre. Jeg har vist at jeg kan komme tilbake til et godt nivå. Lagledelsen er redd jeg får en så dårlig dag i fjellene i Tour de France at jeg ryker ut.

BMC-sefen: - Hushovd nådde ikke opp
Ifølge pressemeldingen til BMC startet prossessen med uttaket allerede dagen etter at Tour de France var ferdig i 2012.

- Uttaket starter dagen etter forrige tour med tanke på evaluering. I den endelig avgjørelsen tar vi med løypeprofil, prestasjoner og helsemessige ting fram til nå, sier Jim Ochowicz.

- Evalueringen og informasjonen ble brukt til å ta ut de ni rytterne og de tre reservene. For en eller flere av uttakskriteriene så nådde ikke reservene helt opp, avslutter han.

- Jeg skjønner hvorfor han ble vraket
procycling.nos sykkelekspert Gino Van Oudenhove har vært av den oppfatningen at Hushovd kunne bestemme mye selv i forhold til uttaket.

Om så er tilfelle vites ikke, men nå er altså nordmannen vraket.

- Er du overrasket over at Thor ble vraket?

- Både ja og nei. Jeg trodde han var såpass profilert at han skulle få være med. Men med tanke på det sportslige, og målet deres med Evans, skjønner jeg hvorfor han ble vraket. Jeg tror det var vanskelig for Thor å sette preg på laguttaket, sier Van Oudenhove til procycling.no.

Må finne nye mål
Nå må Hushovd fokusere på nye mål, ifølge Van Oudenhove.

- Jeg tror han tar det med fatning. Han er en stor proff. Det hadde vært kjærkomment både for ham og det norske publikum om han hadde kommet med, men nå gjelder det bare å nullstille seg og fokusere mot nye mål.

- Det er kjedelig. Det hadde vært dritkult og hatt han med, avslutter belgieren.

TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad synes ikke uttaket er riktig.

- Det er kjipt. Når jeg ser på laget til BMC kan jeg ikke lett se at det er riktig, men det får være opp til BMC-ledelsen å avgjøre. Jeg mener han absolutt kunne forsvart plassen sin, og jeg ville, objektivt sett, tatt han ut. Men jeg vet ikke hvordan det hele har foregått. Jeg har fått et inntrykk av at Thor har hatt lyst til å delta og antar at han er skuffet nå, sier Kaggestad til procycling.no.

Les også: Hushovd slo Boasson i spurten

Ny tøff sesong
Sett bort i fra noen små gnist under Tour du Haut-Var – et sjarmerende, men like fullt underordnet etapperitt i februar måned – har «Tordenguden» Thor Hushovd forårsaket lite rumlinger med bukkekjerra så langt denne sesongen.

Ting så oppløftende ut under Tour of California i mai. Han kapret en tredjeplass på etappen til Avila Beach, kun slått av Tyler Farrar i spurten om andreplassen.

Les også: Hushovd på pallen i California

I Criterium du Dauphiné gikk det tyngre igjen for Hushovd. Nordmannen ble hektet av hovedfeltet på tre etapper som han i utgangspunktet burde kunne henge med inn på.

Hans beste resultat var en fjerdeplass på en etappe som ble vunnet av Edvald Boasson Hagen. Det hjalp ikke, og han ble ikke funnet god nok for Tour de France-laget til BMC.

Dette er troppen til BMC: Brent Bookwalter, Marcus Burghardt, Amaël Moinard, Steve Morabito, Manuel Quinziato, Michael Schär, Cadel Evans, Tejay Van Garderen og Philippe Gilbert.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere